UPDATE Cum arată debirocratizarea în cercetare cerută de premierul Ciucă: firmele care vor să se acrediteze pentru inovare şi transfer tehnologic trebuie să depună 17 acte în loc de 7 / Precizările Ministerului Cercetării

236 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Guvernul discută în ședința de miercuri un proiect de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind acreditarea și funcţionarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic. Deși în nota de fundamentare vorbește de debirocratizare, proiectul crește de la 7 la 17 numărul de documente birocratice pe care o firmă trebuie să le depună la stat pentru acreditare, scrie G4Media.ro. Ministerul Cercetării a transmis, miercuri, redacției o serie de precizări pe această temă – vezi mai jos.

UPDATE 2, 12 aprilie: Guvernul a adoptat proiectul de hotărâre de Guvern, după cum anunță Ministerul Cercetării

  • Premierul Nicolae Ciucă îi ceruse luni public lui Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, ca în 3 luni să debirocratizeze gestionarea granturilor pentru cercetare. Invitat la o conferință de profil, Ciucă a declarat că „nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni”.

Proiectul guvernului Ciucă abrogă Hotărârea Guvernului nr. 406/2003 și aprobă noile normele metodologice privind constituirea, funcţionarea, evaluarea şi acreditarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susţinere a acestora.

Printre modificările substanțiale din noile norme se numără și creșterea de la 7 la 17 documentelor pe care o entitate (firmă, institut de cercetare, ONG etc.) trebuie să le depună pentru a cere acreditarea de la statul român.

UPDATE Ministerul Cercetării a transmis redacției următoarele precizări:

“Actuala propune de reglementare (Proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea, funcționarea, evaluarea şi acreditarea entităților din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susținere a acestora) face procesul de acreditare mai ușor de înțeles, mai simplu și mai eficient, atât din prisma calității documentelor care trebuie prezentate, cât și a dispoziției conform căreia depunerea se face exclusiv prin mijloace electronice.

Documentele care erau solicitate entităților prin H.G. nr. 406/2003 sunt și acum solicitate prin proiectul de act normativ supus aprobării Guvernului, doar că acum conținutul documentelor este diferit prin precizări importante, detaliate și simplificate, cum ar fi aceea că solicitantul transmite autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare documentele prin mijloace electronice, cu semnătură electronică calificată, on line, fără a fi necesară depunerea în format fizic a documentelor la registratura ministerului, astfel cum se procedează în prezent conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, faptul că se solicită conform proiectului de act normativ nou un acord de prelucrare a datelor, aceasta se datorează modificării legislației privind prelucrarea datelor cu caracter personal și nu dorinței de îngreunare a procesului de depunere a documentelor.

De observat că propunerea de HG aduce îmbunătățiri semnificative în procesul de gestionare a relației cu entitățile care solicită acreditarea, respectiv:

– reglementează solicitarea, de către MCID, a certificatului de înregistrare fiscală a solicitantului de la organul competent.

– numărul de misiuni de verificare pentru care solicitantul acoperă costurile a fost limitat la maximum 5 pentru întreaga perioadă de acreditare. Totodată, în scopul reducerii costurilor pentru solicitant, s-a instituit posibilitatea efectuării misiunilor de verificare și prin mijloace electronice, nu doar la sediul entității.

– stabilește o singură perioadă minimă de 5 ani pentru folosirea spațiului în care își desfășoară activitatea entitatea, față de o perioadă minimă de 10 ani pentru incubatoarele tehnologice şi de afaceri și de 5 ani pentru alte entități ale infrastructurii.

– reglementează posibilitatea prelungirii perioadei de acreditare și a valabilității titlului de entitate a infrastructurii ReNITT pentru o perioadă de 5 ani într-o manieră simplificată și accelerată.

– se reduce perioada de evaluare și verificare în vederea acreditării, prin parcurgerea a 2 etape, față de 4 etape, în prezent.

Este important de menționat faptul că proiectul de HG pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea, funcționarea, evaluarea şi acreditarea entităților din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susținere a acestora își propune creșterea gradului de precizie și claritate cu privire la domeniile de activitate pentru care se solicită acreditarea, prin: 

  • clarificarea rolului fiecărui tip de entitate prin circumscrierea sferei de activitate și precizarea categoriilor de servicii specifice, precum și precizarea explicită a numărului maxim permis de domenii pentru care se acordă acreditarea  și corelarea acestora cu domeniile de specializare inteligentă stabilite prin Strategia Națională pentru Cercetare Dezvoltare Inovare și Specializare Inteligentă.

În încheiere, menționăm și faptul că documentele sunt solicitate doar în vederea acreditării inițiale, urmând ca pentru prelungirea acreditării, setul de documente necesar să fie diminuat.”


1 comment
  1. De parcă, la ordin, toată birocrația lui ciucă se predă; parcă el nu este șeful acestor închipuiți ajunși la conducerea statului prin concurs, de împrejurări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai multe reclamații de la Ministerul Apărării și de la școli private, printre motivele reorganizării ARACIP, agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele, susține secretarul de stat de la Educație, Radu Szekely / Se discută trecerea liceelor în administrarea consiliilor județene și standarde diferite pentru școlile private – interviu

Reorganizarea Agenției care acreditează, evaluează și autorizează școlile și grădinițele din România, ARACIP, a fost plănuită și pusă în forma unui proiect de hotărâre de guvern fără consultarea niciunui reprezentant…
Vezi articolul

La o săptămână după ce a început școala, Guvernul alocă bani pentru ca 159 de școli să aibă toalete în școală / Banii trebuie folosiți până la finalul anului, iar autoritățile locale trebuie să plătească din bugetul propriu pentru cheltuieli legate de branșamente

La o săptămână după ce a început un nou an școlar, Guvernul a alocat joi, 14 septembrie, prin Hotărâre de Guvern, 9.933 mii de lei pentru 97 de școli care…
Vezi articolul

Surse: Monica Anisie ar urma să fie dată afară de la președinția comisiei pentru învățământ din Senat, cameră decizională pentru legile Educației / Anisie a criticat legile Cîmpeanu, iar acesta s-ar fi plâns în partid că se opune „reformei”

Fostul ministru al Educației, Monica Anisie, senator PNL și președinte al Comisiei pentru Învățământ din camera superioară a Parlamentului României, ar urma să fie înlocuită din funcție. Posibila schimbare a…
Vezi articolul