Cum să “citești” Antena 3. Postul a militat pentru anularea examenelor naționale printr-o emisiune TV în care a pretins că oferă toate punctele de vedere. Cazul Sinteza Zilei – 25 mai

Mihai Gâdea la Sinteza Zilei / Sursa: captură Antenaplay.ro-Sinteza zilei

Evaluarea Națională și Bacalaureatul se dau anul acesta, ca în orice an: se împlinește o lună de când președintele Iohannis a lămurit dilema dacă se susțin sau nu examenele naționale, în contextul Covid-19. Acestea vor avea loc, a spus șeful statului pe 27 aprilie. Dilema persistă, însă, la Antena 3, unde, sub pretenția unei dezbateri echilibrate, cu puncte de vedere pro și contra, Mihai Gâdea a dedicat emisiunea “Sinteza Zilei” de luni, 25 mai, mișcării ce susține că examenele naționale, în special Bacalaureatul, ar trebui anulate.

(Notă: Articolul de față nu susține nicio opinie cu privire la desfășurarea examenelor, ci are drept scop doar să reliefeze cum o situație tensionată a fost canalizată către un anumit mesaj, într-o emisiune TV.)

Ce s-a întâmplat până acolo, în cele două ore și jumătate de emisiune? Cum poți să distorsionezi echilibrul părerilor și să inoculezi, folosind majoritatea vocală, ideea că majoritatea covârșitoare a oamenilor ar beneficia, de fapt, de pe urma anulării examenelor? Cum ceri, oricum, tragerea la răspundere a Ministerului Educației, pentru probleme de organizare a condițiilor sanitare la Evaluarea Națională și Bacalaureat, probleme ce țin în bună măsură de Ministerul Sănătății? Totul, fără să faci vreo trimitere relevantă, măcar, la contextul politic al moțiunii simple împotriva ministrului Monica Anisie, moțiune discutată luni în Parlament?

Filmul emisiunii Sinteza Zilei – 25 mai 2020:

“Scandal uriaș pe examenele naționale”, spune prima burtieră din emisiune, când Mihai Gâdea spune că a invitat-o pe ministrul Monica Anisie, dar “din motive care îmi scapă” aceasta nu a venit. Cum a descris realizatorul miza dezbaterii:

În toată deschiderea de emisiune, gazda Mihai Gâdea a prezentat cele trei “opțiuni”. Dar:

Burtierele care curgeau între timp aproape eliminau din discuție ideea ca examenele să se desfășoare la timp: ” Dezbatere națională / Examene anulate sau amânate?” / “Dezbatere națională: Cu sau fără examene?”

Au avut cuvântul, în emisiune, două persoane publice care susțin desfășurarea examenelor la timp: Antonia Pup, elevă de clasa a XII-a și președinte al Consiliului Național al Elevilor, respectiv Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
În contrapondere au fost invitați doctorul estetician Adina Alberts, care mai recent a captat atenția publicului mai mult prin cazul Cataramă-Covid și prin comentariile ei la referitoare la coronavirus, inclusiv pe tema examenelor, respectiv europarlamentarul Chris Terheș.

Dar doctorița a vorbit puțin și a expus sumar de ce crede că trebuie anulate examenele. Iar europarlamentarul a spus că nu are o părere pro sau contra, dar vrea să susțină mesajul unei alte organizații, Mișcarea Elevilor din România, care i s-a adresat și i-a cerut ajutorul.

În astfel de condiții, cum poate să iasă în prim-plan, de două ori subliniat, mesajul că examenele ar trebui anulate?

1. Președintele Consiliului Elevilor, Antonia Pup este lăsată să-și expună pe larg punctul de vedere, vorbind de la distanță, prin legătură video, dintr-o cameră slab luminată. Imediat după mesajul ei, este livrat mesajul Mișcării Elevilor din România – organizație apărută foarte recent în prim planul dezbaterii publice, nu doar cea pe teme legate de școala în contextul coronavirus, ci în orice subiect legat de școală. Dacă Antonia Pup a vorbit din penumbra conexiunii video, cu apel la lege și chestiuni tehnice, mesajul Mișcării Elevilor a venit sub forma unui material video cu multe elemente grafice și culoare, cu accent pe emoție și pe nevoia de securitate.

2. Mesajul Mișcării Elevilor a fost prezentat întâi, sumar, de Mihai Gâdea. Apoi, în materialul video. Apoi, prin telefon, de un reprezentant al Mișcării. Apoi, de Chris Terheș.

3. Atât doctoriția Alberts, cât și europarlamentarul Terheș au avut rolul de a susține opiniile elevilor. Atât din partea Mișcării menționate, cât și cele venite prin telefon. Și au fost multe.

4, Mesajul Antoniei Pup a fost “coafat” de gazda Mihai Gâdea. Eleva explicase de ce susține desfășurarea examenelor la timp, a prezentat argumente, dar a menționat tangențial și “anumite disparități” ale statului, în comunicarea măsurilor luate. Gâdea a sumarizat întreaga discuție punând accentul pe acest ultim element: e nevoie, spune el, de comunicare clară, “să nu mai fie haotică”, deoarece “mai sunt câteva zile și este brambureală, nu se știe care sunt normele, care sunt regulile”. (La un moment dat, Iulian Cristache îi atrage atenția că au apărut procedurile și că una singură lipsește, iar gazda a schimbat subiectul)

5. Mare parte din emisiune, gazda Mihai Gâdea a primit telefoane de la elevi și părinți. În mare parte, cei care au sunat au spus că doresc anularea examenelor, mai ales în cazul Bacalaureatului. Dar cazurile nu au fost oarecare, elevi/părinți medii, din localități medii, cu dificultăți medii, care au obiceiul mediu de a da telefoane în emisiuni. Acestea nu prind bine la televizor. Sinteza zilei, însă, a avut norocul unor intervenții telefonice de excepție, din partea celor care doresc anularea examenelor: o mamă dintr-un spital Covid, care nu-și vede copiii speriați de examene; elevi cu deficiențe sau cu boli cronice multiple; elevă cu ambii părinți medici, “mama stă 12 ore din 24 în combinezon”; elevă de a 12-a cu zece pe linie, care preferă să se facă media; mamă care lucrează la Smurd; elevă membră în lotul național de karate. Apelurile au acoperit toate colțurile țării.

6. Când un elev care suna spunea că susține examenele la timp, era descusut de ce, dacă s-a gândit și la implicații. Când suna cineva care cerea anularea, era întrebat cu totul alte lucruri, de familie sau de sănătate personală.

Concluzia lui Gâdea, rostită la un moment dat: lucrurile sunt limpezi, dar ministrul se ascunde în fața realității:

Mesajul implicit pro-amânare nu s-a oprit aici. Pe tot parcursul ultimei jumătăți a emisiunii au fost prezentate rezultatele unui sondaj pe pagina de Facebook a lui Mihai Gâdea, în desfășurare în acel moment. Tot timpul erau considerabil mai mulți votanți care susțineau anularea examenelor – ultimul scor prezentat: 41.600 de voturi pentru anulare, 15.900 penteu examene la termen.

Și nu în ultimul rând, a intervenit prin telefon rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, care și-a exprimat la rândul său “scepticismul” cu privire la organizarea Bacului. Tot acesta, fără să intre în detalii, a spus că ar exista soluții pentru problema adusă în spațiul public – anume că ar profita, de pe urma anulării Bacului, elevii care l-au picat în ultimii ani și care ar putea folosi momentul pentru a intra la o facultate. El a spus că ar exista soluția unei sesiuni separate (de admitere? nu e clar) pentru elevii din generațiile trecute.

Gazda emisiunii nu s-a arătat dornică să exploreze subiectul, menționat doar o dată în emisiune, succint, de reprezentantul părinților Iulian Cristache.

Și așa Mihai Gâdea și-a dus emisiunea la bun sfârșit, asigurând toate punctele de vedere. El s-a ferit de concluzii. A tras însă concluzia Mircea Badea, care, în calitate de vedetă TV cu putere de influență asupra publicului său, a sugerat că Antonia Pup, susținătoare a desfășurării la timp a examenelor, ar trebui batjocorită.

Mircea Badea, concluzie pentru emisiunea lui Gâdea, fără obligația de a oferi un argument:

Exit mobile version