Cursuri gratuite de latină și greacă veche pentru elevi și studenți, organizate din 13 ianuarie de Cercul de Filologie Clasică al Facultății de Limbi Străine a UB. Participanții se pot conecta online dacă nu sunt din București

Foto: © Emmanouil Pavlis | Dreamstime.com

O nouă serie de cursuri gratuite de latină și greacă veche, pentru începători și avansați, dedicate elevilor și studenților, începe din 13 ianuarie 2024 la Facultatea de Limbi și literaturi străine (FLLS) a Universității din București (UB) și online, potrivit unui comunicat al UB. Orele se țin săptămânal în ziua de sâmbătă, conform organizatorilor.

Repartizarea cursanților se va face în patru grupe, astfel: latină începători; greacă începători; latină avansați; greacă avansați.

„Demersul colectivului profesoral de la Departamentul de Filologie Clasică al FLLS în vederea sprijinirii studierii limbilor clasice în România reprezintă o inițiativă pentru promovarea studiilor clasice la nivel național”, susțin coordonatori în comunicat.

Prima serie de cursuri a început pe 7 octombrie și peste cel puțin 100 de elevi și studenți au participat în format fizic și online la cursurile de latină și greacă – începători. Peste 30 au fost la latină – avansați și în jur de 15-20 la greacă – avansați, potrivit organizatorilor.

Conținutul orelor este următorul:

„1) Latină începători: cursanții parcurg, ghidați de profesor, un manual modern de limbă latină: Cambridge Latin Course, lecții de limbă latină care au ca fundal viața unor personaje din vechiul Pompeii; exerciții de morfologie, vocabular, civilizație și cultură latină

2) Greacă începători: elevii parcurg, ghidați de profesor, un manual modern de limbă greacă veche: Athenaze (Oxford University Press), lecții de limbă greacă veche care au ca fundal viața unui grec din Athena clasică, Dicaiopolis, extras de autorii manualului din piesa Acharnienii a lui Aristophan; exerciții de morfologie, vocabular, civilizație și cultură greacă.

3) Latină avansați: participanți la curs parcurg în limba latină mitul lui Echo și a lui Narcis din Metamorfozele lui Ovidius (Ov. Met. III, 355-510). Cursanții învață să scandeze hexametrul latin, tehnică de traducere, analiză stilistă.

4) Greacă avansați: cursanții parcurg textul grecesc al Evanghelia după Marcu (Noul Testament); se predau noțiuni de morfologie și sintaxă, tehnică de traducere”, potrivit anunțului.

Organizatorii transmit în comunicatul de presă al Universității din București că „Ne-am hotărât să venim în întâmpinarea liceenilor care ar dori să învețe mai multă latină și mai multă greacă veche decât le permite sistemul nostru de învățământ preuniversitar (și știm prea bine că administratorii acestui sistem ignoră cu desăvârșire importanța învățării limbilor clasice pentru formarea armonioasă a personalității omului modern). Îi așteptăm pe elevii pasionați de limbile clasice, dar și pe cei care sunt, pur și simplu, curioși să afle mai multe despre rădăcinile greco-latine ale civilizației europene la cursurile oferite de colegii noștri în după-amiezele de sâmbătă”.

Coordonatorul programului este conferențiarul universitar dr. Theodor Georgescu, cadru didactic la Catedra de Filologie Clasică a Departamentului de Limbi și Literaturi Romanice, Filologie Clasică și Neogreacă al FLLS, clasicist cu experiență de predare atât în mediul universitar, cât și în cel liceal.

Foto: © Emmanouil Pavlis | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version