“Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere” în cazul studenților – ministrul Educației, despre cazul UMF Iași / Liga Studenților din Iași: ce face universitatea e “o ingerință total extralegală”

3.318 vizualizări
Sursa: Facebook – UMF Grigore T. Popa
“Nu este îngrădit niciun drept” în cazul deciziei Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, de a permite participarea în format fizic la examene doar pentru studenții cu test PCR negativ efectuat recent sau pentru cei cu adeverință că au fost infectați de virus, a spus vineri, în conferință de presă, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. El a arătat că “dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere și am primi studenții de la medicină în spitale fără test PCR”. Declarațiile ministrului vin în aceeași zi în care Liga Studenților Iași a susținut că decizia UMF este o “ingerință total extralegală” care “creează un precedent foarte periculos”.
 • UMF „Grigore T. Popa” din Iași a adoptat două decizii prin care studenții și profesorii pot să participe la sesiunea de examene din vară doar dacă prezintă dovada vaccinării, un test PCR sau antigen negative, ori adeverință că au trecut prin COVID-19 în urmă cu cel mult 90 de zile – Detalii.

După primele reacții, ministrul Educației a revenit, în cadrul briefing-ului de presă de joi după-amiază, cu precizări în care explică măsurile instituției de învățământ din Iași și de ce ministerul nu are cum să intervină în problemă.

Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre deciziile conducerii UMF Grigore T. Popa:

 • “Cu siguranță nu este îngrădit niciun drept. În primul rând, nu sunt elevi, sunt studenți. În al doilea rând, nu sunt studenți oarecare, sunt studenți la facultatea de medicină. Ei intră în spitale.
 • În spitale, bolnavii știți foarte bine că au obligativitatea prezentării unui test PCR. Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere și am primi studenții de la medicină în spitale fără test PCR.
 • În al treilea rând, există autonomie universitară. Este un lucru sfânt. Deciziile se iau în consiliile de administrație și în senatele universitare, în care sunt reprezentați alături de cadre didactice și studenții. Aceste decizii se iau: 1. în baza autonomiei universitare, deci este perfect în regulă; 2. se iau împreună cu reprezentanții studenților și ai organizațiilor studențești din universitatea respectivă.
 • Nici Ministerul Educației, nici vreun partid politic, nici altcineva nu cred că are dreptul să se amestece în deciziile luate de către o universitate, dacă vrem să rămânem, așa cum am precizat când am vorbit de Academia de Poliție, în rândul universităților de prestigiu din această lume.
 • Deci deciziile sunt luate pentru că sunt patru variante: fie ești vaccinat, fie ai trecut prin boală, fie ai un test PCR – atenție, se admit, din ce cunosc, în UMF Grigore T. Popa Iași, inclusiv testele antigen rapide, care sunt foarte simplu de făcut (…)”

Tot joi, reprezentanţii Ligii Studenţilor din Iaşi au anunţat că au lansat o scrisoare deschisă prin care cer suspendarea deciziei Consiliului de Administraţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” privind accesul studenţilor în sălile de examen doar în baza testelor sau vaccinurilor împotriva COVID-19, transmite Agerpres, citată de G4Media.ro.

Potrivit organizației, “Dorim să depunem o acţiune de suspendare a hotărârii Consiliului de Administraţie, pentru că în momentul de faţă UMF Iaşi se află într-un exces de putere, neexistând bază legală prin care să oblige studenţii şi cadrele didactice să participe la sesiunea de examene exclusiv pe baza testelor sau certificatului de vaccinare. O astfel de ingerinţă este total extra legală, creează un precedent foarte periculos pentru tot sistemul public de învăţământ din România. Trebuie să facem pe toate căile posibile astfel încât să îi ajutăm pe studenţii din UMF să aibă mai mult curaj. Au existat foarte multe presiuni asupra lor în ceea ce priveşte această chestiune.” – Detalii

Sursa foto: Facebook – UMF Grigore T. Popa

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii
 1. Dacă nu vor nici vaccin, nici test nu au ce cauta la facultatea de medicina! Sa se reprofileze! Nu-i obliga nimeni sa devina medici.

  1. D, foarte corect. Sa se faca samani, biornergiterapeuti, vrajitoare medici alopati etc. Nu are ce cauta in sistemul medical clasic cineva fara crez in meseria pe care o practica si in stiinta pe care ea se bazeaza. Bravo, un punct de vedere foarte pertinent!!!

 2. Si de ce toate regulile pe tru toti studentii UMF??? Sunt care nu intra in spital, nu vin in contact cu pacientii? Sunt ramuri care sunt in UMF dar nu sunt pentru medici? Plus ca e alegerea fiecaruia daca face vaccin sau test,. Si de ce nu au publicat hotararea atunci cand s a luat? Si aj publicat doar la presiunea stidentilor dupa doua saptamani! E clar ca e ceva putred…

 3. Nu poți compara bolnavii cu oamenii sănătoși, văd că o minoritate are mai multe drepturi decât majoritatea(oamenii sănătoși), mai mult, oamenii sănătoși sunt discriminați încălcânduli-se dreptul constituțional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iohannis, către elevi: În afară de literatură, mate, fizică, chimie este nevoie şi de acel curaj care se bazează pe Educaţie să spui “eu cred că aici lucrurile merg prost”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu mai mulţi elevi de liceu la evenimentul de inaugurare a Spațiului 80east (optzecist) – „Acasă în comunism’’ – un laborator interactiv de educație…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Școlile și grădinițele fac angajări – Guvernul a suplimentat numărul de posturi cu 750 de locuri de muncă pentru personal didactic auxiliar și nedidactic. Măsura vine după ce în ianuarie au fost date afară peste 1.200 de persoane din astfel de posturi

Guvernul a suplimentat numărul de posturi din Învățământ cu 750 de locuri de muncă pentru personal didactic auxiliar și nedidactic, potrivit hotărârii adoptate în ședința de joi seară. Secretarul general…
Vezi articolul

Olivia Steer l-a ironizat pe Mircea Cărtărescu pentru o presupusă greșeală gramaticală, supărată că a îndemnat la vaccinare/ Ulterior și-a șters postarea / Răspunsul exemplar al scriitorului

Olivia Steer, cunoscută pentru poziţia sa antivaccinare, îl ceartă pe Mircea Cărtărescu pentru faptul că ar fi făcut o greşeală gramaticală. Scriitorul român a reacţionat şi i-a explicat fostei prezentatoare…
Vezi articolul

LIVE VIDEO Ministrul Educației: Suspendarea cursurilor în București, pentru 14 zile, ar trebui să fie decisă de Comitetul pentru Situații de Urgență. Săptămâna aceasta s-ar desfășura cursurile online, iar săptămâna viitoare ar fi vacanță pentru grădinițe și primar

Ministrul Educației a declarat în această dimineață că, “în conformitate cu rata incidenței care a depășit limita de 3 la mia de locuitori, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență ar…
Vezi articolul