Dacă se păstrează acest trend de creștere, Clujul va intra cu siguranță de săptămâna viitoare în online cu toate școlile și grădinițele, anunță ministrul Educației

5.498 de vizualizări
Foto: Emerging Europe
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că dacă se păstrează trendul ascendent de cazuri şi de spitalizări, judeţul Cluj va trece în online peste o săptămână. El a precizat că 776 de copii sunt internaţi în unităţi medicale din cei 8.800 de pacienţi, potrivit G4Media.ro.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, duminică seara, la Digi 24, dacă şcolile trec în online în judeţul Cluj, dacă acolo continuă acelaşi trend al îmbolnăvirilor. Clujul avea joi 67,5% grad de ocupare a paturilor destinate bonavilor COVID.

„La Cluj într-adevăr avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, dacă se păstrează trendul ascendent şi, din păcate, conform specialiştilor, că următoarele două săptămâni va fi foarte grele, că numărul infectărilor va creşte. Dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a precizat că numărul copiilor internaţi este de opt procente din totalul persoanelor care se află în spitale.

„Ministerul Sănătăţii monitorizează zilnic şi gradul de ocupare a paturilor destinate copiilor şi a paturilor destinate pacienţilor ATI. Erau 776 pe copii internaţi COVID din 8800, deci 8 la sută din cei internaţi, din cei 8800 de pacienţi internaţi cu afecţiuni COVID, erau copii. Dintre aceştia, din fericire, sigur, fiecare caz este dramatic, dar a scăzut semnificativ numărul cazurilor copiilor care necesită tratament în secţiile de terapie intensivă”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sănătății a declarat săptămâna trecută că pentru săptămâna viitoare ne așteptăm la „o nouă creștere spectaculoasă”.  În anumite județe, sistemul de sănătate “dă semne de blocare”, a mai spus Alexandru Rafila. Județul cu cea mai mare rată de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții COVID-19, respectiv 67,5%, este Cluj, iar dacă săptămâna aceasta se va ajunge la capacitatea de 75%, atunci va fi luată prima decizie de trecere în sistem online a școlilor dintr-un județ.

Gradul de ocupare a paturilor – joi, 27 ianuarie:
JUDETGRAD DE OCUPARE TOTAL PATURI (%)
ALBA33.33 %
ARAD28.23 %
ARGEȘ28.39 %
BACĂU54.95 %
BIHOR42.92 %
BISTRIȚA-NĂSĂUD56.56 %
BOTOȘANI35.92 %
BRĂILA9,.97 %
BRAȘOV51.17 %
BUCUREȘTI – ILFOV31.42 %
BUZĂU37.55 %
CĂLĂRAȘI33.33 %
CARAȘ-SEVREIN26.77 %
CLUJ67.5 %
CONSTANȚA43.15 %
COVASNA19.06 %
DÂMBOVIȚA27.47 %
DOLJ17.59 %
GALAȚI35.34 %
GIURGIU27.33 %
GORJ25.22 %
HARGHITA38.29 %
HUNEDOARA36.66 %
IALOMIȚA18.63 %
IAȘI44.69 %
MARAMUREȘ52.70 %
MEHEDINȚI10.35 %
MUREȘ29.54 %
NEAMȚ31.79 %
OLT17.26 %
PRAHOVA35.61 %
SĂLAJ36.01 %
SATU-MARE46.05 %
SIBIU32.99 %
SUCEAVA58.56 %
TELEORMAN19.54 %
TIMIȘ26.19 %
TULCEA50.37 %
VÂLCEA29.30 %
VASLUI23.36 %
VRANCEA26.61 %
NAȚIONAL34.04 %
Sursă: Ministerul Sănătății

2 comments
  1. În data de 31.01.2022 nici nu s-a afişat procentul de ocupare al paturilor din spital. Probabil se pregăteşte o schimbare care să permită funcţionarea şcolilor în orice condiţii

  2. Acest ministru este destul de istet.

    “Daca se pastreaza acest trend, Clujul va intra in sistem online.” Daca se pastreaza acest trend toate scolile vor intra pana la urma tot acolo unde intra si Clujul.

    “Următoarele două săptămâni vor fi foarte grele, numărul infectărilor va creşte” De ce sa nu le facem mai usoare si sa facem cateva saptamani de scoala online, astfel incat numarul infectarilor sa nu mai creasca, ci sa scada?

    Scolile sunt focare diafane, se respecta integral singura masura pe care autoritatile au impus-o si anume nepasarea totala fata de situatie. Nu ai cum sa te mai feresti. Sunt clase cu 36 de elevi (da, ati citit bine), iar clasele cu mai putini elevi sunt invariabil in sali minuscule. Ca profesor ai contact cu sute de elevi saptamanal, in medie 50 de minute pe clasa, iar vaccinul nu mai ofera protectie fata de varianta omicron. De pilda, eu sunt vaccinat, dar m-am infectat, si nu ma simt chiar asa grozav, din acest motiv nici nu pot sa dorm la ora asta si stau si scriu pe edupedu.

    In plus, e posibil sa fi dus virusul si altora din familie, dintre care unii in varsta. Dar e chiar minunat, nu am de ce sa ma plang, doar paturile libere din spitale ne asteapta… si inca intr-un procent atat de sexi, sub 75%…wow… Nu ai cum sa nu intelegi prea-plinul senzatiei de autosatisfactie ce pare ca da uneori pe afara din aerisitele si luxoasele cabinetele ministeriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Marile schimbări” anunțate azi de ministrul Cîmpeanu sunt doar un decret politic, lipsește claritatea detaliilor, nu au fost alocate resurse (mai ales timp) pentru instruirea și pregătirea profesorilor, spune senatorul Ștefan Pălărie / Ministrul Educației a anunțat modul de calcul al mediei anuale, după renunțarea la obligativitatea tezelor

Noile schimbări anunțate de ministrul Educației privind încheierea mediei anuale în lipsa notelor la teze reprezintă un sistem complet nou care nu a fost testat nici măcar la nivelul unei…
Vezi articolul

Când mergi la medic cu copilul care are o viroză? Recomandările Ministerului Sănătății: Are febră înaltă care nu scade la medicamente, respiră cu dificultate, este astenic, nu poate să înghită

Ministerul Sănătății a publicat, vineri, o serie de recomandări pentru părinți, în contextul valului de viroze respiratorii din ultima perioadă. Tot în această săptămână, ministerul a anunțat că deschide centre…
Vezi articolul