Daniel Funeriu: Propunerea ca cetățenii obișnuiți să între în consiliile de administrație ale școlilor, pe bază de CV, “nu e doar populistă, ci și foarte periculoasă” / Studiu de caz: Timișoara

1.986 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Daniel Funeriu
Anunțul “mai multor primari de municipii” că vor numi în consiliile de administrație ale școlilor cetățeni care au “disponibile 2-3 ore pe lună”, selectați pe bază de CV, “nu este doar populistă, ci și foarte periculoasă”, apreciază fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, într-o poziție publicată vineri. El face aceste aprecieri în condițiile în care o astfel de propunere a fost anunțată acum două zile de primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
  • Edilul le-a cerut timișorenilor să-și depună CV-ul, până pe 21 februarie, spunând că e interesat să atragă oameni preocupați de educație, motivați “să ia decizii curajoase în beneficiul copiilor”, care au “pasiune pentru educația copiilor”, sunt dornici de reformă, au “gândire înțeleaptă, dar și creativă” și pot oferi “vreo 2-3 ore pe lună de muncă voluntară”. Detalii despre anunțul primarului Fritz

În mesajul său de vineri, Daniel Funeriu afirmă că astfel de măsuri sunt periculoase pentru că “denotă fie o neînțelegere profundă a rolului CA și a primarului în educație, fie dorința primarului de a se spăla pe mâini de domeniul educației”. 

Și analizează punctual situația din Timișoara, în funcție de numărul de școli și specificul local.

Motivele și soluțiile propuse de fostul ministru, care “solicită public primarilor (…) să ia în serios educația și să acționeze profesionist”:

“1) e periculos pentru că cetățeanul numit, să spunem că e ”doamna inginer X” răspunde inclusiv penal de consecințele deciziilor CA. Dacă, de exemplu, se întâmplă un accident în școală și se constată că accidentul este urmarea neglijenței CA, mai precis a votului decisiv într-o anume decizie a ”doamnei inginer X”? Este doamna inginer X, persoană onorabilă, bine intenționată, pregătită să meargă la pușcărie pentru decizia CA? Atrag atenția cetățenilor entuziaști să participe în CAuri în numele primarului că se expun unor grave consecințe în caz de probleme.

2) E absurd pentru că părinții, adică cetățenii direct interesați de școala respectivă, au deja locuri rezervate în CA. Dacă se dorea o ”implicare a comunității” mai largă, legea prevedea acest lucru, or legea prevede expres reprezentantul primarului cu un scop bine definit (vezi mai jos).

3) Care este responsabilitatea ”doamnei inginer X” dacă pur și simplu nu are chef să meargă la o ședință? Zero! Poate are o zi proastă, poate e obosită, poate pleacă la munte. Nimeni nu o poate trage la răspundere deci prezența în CA e un fel de activitate ”dacă am chef”, or știm bine că o responsabilitate fără sancțiune nu e, de fapt, o responsabilitate.

4) E absurd pentru că ne învârtim după coadă: cine evaluează CVul doamnei inginer X? O comisie din primărie? Dacă da, atunci cu siguranță e cineva în comisie foarte calificat și întrebarea logică este ”de ce nu a fost numită acea persoană?”.

5) Ce se întâmplă dacă persoana numită are grave probleme comportamentale? Oare suntem atât de naivi încât să credem că un CV și un interviu îți pot da măsura calității unui om care trebuie să se ocupe de școală? Să fim serioși, nu mesianici și populiști.

Care este soluția? 

În primul rând să înțelegem de ce primarul are un reprezentant în CA. 

Teoretic primarul trebuie să aibă o strategie clară pe educație. Pentru punerea în practică a acelei strategii, primarul trebuie să poată interveni, explica, convinge fiecare școală în parte. Primarul trebuie să știe exact ce se întâmplă în fiecare școală, care sunt problemele, când trebuie intervenit, care copil are o nevoie specială, care familie trebuie sprijinită, etc. Or toate aceste lucruri, care cer timp, expertiză, autoritate, comunicare, nu pot fi îndeplinite de ”doamna inginer X luată de pe stradă și recrutată pe baza CVului”. 

Exemplul Timișoarei:

“Să luăm exemplul primăriei Timișoara: 

Timișoara are 71 de unități de învățământ de stat, adică 71 de CAuri. Care se întâlnesc cam o dată pe lună, in medie o oră jumătate. Asta înseamnă o sarcină totală de prezență la CA de aprox. 100 de ore pe lună. Cum o lună are 170 de ore lucrătoare, iar pentru 100 de ore de prezență în CA e nevoie de min. 400 de ore de muncă totală, pentru un oraș ca Timișoara primarul are nevoie de trei persoane angajate ale primăriei, plătite cu normă întreagă, care să reprezinte primarul în CAuri. Eventual una care să lucreze în birou, să pregătească totul și alte două persoane să fie prezente fizic în toate CAurile. 

Aceste persoane ar trebui să fie direct subordonate primarului, să aibă autoritatea primarului în ședințele CAurilor, să pună nemijlocit în practică strategia pe educație cu care a fost ales primarul, să îl informeze pe aceste despre toate detaliile din fiecare școală. 

Având în vedere numărul de ”consilieri” ai aparatului primarului și viceprimarilor, (despre cât de prost au fost unii aleși, în cazul unor orașe pe care le cunosc bine, cu altă ocazie), nu înțeleg nici în ruptul capului de ce primăria nu angajează profesioniști în domeniu, pe care să îi trimită la cursuri de formare și de care să aibă grijă ca de ochii din cap!”

Mesajul lui Daniel Funeriu, integral:


4 comments
  1. Cine ii cere parerea domnului Funeriu? M-am saturat sa tot citesc parerile “bune sau rele “. Cat a fost ministru a balmajit si bulibasit totul . Acum se lauda de parca ar trebui sa-i multumim (sau poate doreste statuie) ca a ametit totul.
    Mai lasati-o balta, ca ne trezim iarasi cu el la minister. Nici prezentul ministru nu e mai grozav , dar macar vorbeste corect fata de predecesoarea, profesor de limba si literatura romana.

  2. Dl Funeriu exprima mereu cate o opinie, subliniind “in mandatul meu”, asa si asa. Tare i-ar place sa fie iar in centrul atentiei, desi mi se pare si mi s-a parut mereu nefireasca decizia unui cercetator pasionat si de top, de a renunta la satisfactiile profesionale, pentru politica. Ori de cate ori citesc interventiile domniei sale nu pot sa nu-mi aduc aminte figura umila pe care a afisat-o cand a contracandidat-o pe Elena Udrea la presedintia partidului. A aparut cu o “cosheritza” in mana, plina cu fructe si cu o privire admiratoare catre Nuti. Dl Funeriu vedeti-va de treaba dvs acolo unde profesati acum si nu mai dati lectii, pentru ca timisorenii se descurca si stiu ce fac. In locul unor parinti, cunostinte cu directorul scolii, care nu au nicio initiativa, mai bine parinti implicati, cu atitudine critica, constructiva.

    Iar pentru comentatorul Catalin, ar fi bine sa se informeze ca la Timisoara noul primar nu pune accent pe calitatea de membru de partid, ci pe competenta. Intrati si cititi declaratiile de presa in care anunta cine sunt consilierii, cum a ales din 300 de candidati un city manager, etc, etc.

  3. În calitate de director de liceu dintr-un municipiu comparabil cu Timisoara, Cluj-Napoca, vă pot afirma că propunerea Domnului Funeriu nu este functională. Datele de organizare a sedintelor CA sunt influențate de metodologiile in vigoare, la care sunt termene concrete pentru unele decizii. De exemplu: legat de mișcarea personalului didactic în perioada ianuarie-august avem minim 8 astfel de termene concrete. Fiecare școală este obligat să organizeze în aceleași zile CA-urile. Pentru a lua o decizie în mod legal este nevoie de participarea a min. 2/3-imi a membrilor. Cele trei-patru persoane nu o să poată participa în aceași zi la 71 de CA-uri. Astfel primarul riscă să blocheze angajările pe post a profesorilor. Este doar un exemplu, dar similar ar fi problemă la aprobarea bugetului școlii, sau a burselor elevilor.

  4. Din pacate cred ca iti scapa un aspect esential al acestei situatii. In multe scoli reprezentantul primarului secondat de 2-3 consilieri locali are ca principal obiectiv blocarea activitatii directorului aflat in functie pentru indepartarea lui si numirea altui director agreat politic de partidul primarului. Asta este din pacate o practica larg raspandita care dauneaza grav sistemului educational. Poate ai timp sa analizezi si sa dezvolti acest subiect si sa propui solutii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noul clasament al universităților Times Higher 2021 pe domenii de studiu: universitățile românești, departe de elita lumii. Babeș-Bolyai are cea mai puternică prezență și e singura din România la Educație și Psihologie. Nicio universitate românească la Drept

Universitățile românești au o performanță modestă în noile clasamente ale instituțiilor de învățământ superior din lume, după domenii de studiu, date miercuri publicității de Times Higher Education, unul dintre principalii…
Vezi articolul

OECD: Sprijiniți educatorii cu exemple clare despre cum să pună în aplicare curriculumul nou și investiți mai mulți bani în educația timpurie. România este ultima în Europa la procentul din PIB alocat

Învățământul preșcolar din România are enorm de recuperat față de cel al altor țări europene, mai ales când vine vorba de nevoile și necesitățile copiilor, părinților și personalului didactic. Concluzia…
Vezi articolul

Cu bac, fără bac sau cu altfel de bac: școlile de asistente medicale, unde învață peste jumătate dintre elevii de postliceală din România, prinse între scandaluri vechi, voturi politice, lipsa de reformă și nevoia de a da o șansă câtorva zeci de mii de tineri

Când, în urmă cu o săptămână, deputații au respins un proiect de lege care urmărea ca asistentele medicale să aibă bacalaureatul, inițiatorul acelui proiect aprecia că “nu există un motiv…
Vezi articolul

Platforma Zoom, larg folosită pentru predarea online, se confruntă cu probleme: a fost interzisă de școlile din New York, de SpaceX, de unele autorități. Fondatorul promite că va fi “reparată”. Ce soluții există pentru a o folosi în continuare, în siguranță

Una dintre aplicațiile a căror utilizare a explodat în criza coronavirusului, atât pentru școala online, cât și pentru munca la distanță, are probleme. Este vorba despre Zoom, pe care mulți…
Vezi articolul

Analist “21st Century Children”, despre copii și tehnologie: Dependența de telefon nu este recunoscută psihiatric, în pofida titlurilor-șoc din media. O abordare moderată: oportunități vs. riscuri

Foarte mulți oameni au tendința să vorbească despre “dependența” de ecrane, mai ales în cazul tinerilor și copiilor. Această “dependență” este, însă, în continuare subiect de dispută și nu este,…
Vezi articolul