Decizie: Primăriile vor fi obligate să finanțeze, cu câteva milioane de euro, dotarea școlilor cu pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor

347 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Primăriile vor fi obligate să finanțeze, direct sau prin intermediul firmelor de salubritate cu care au contract, dotarea școlilor cu pubele colorate și inscripționate corespunzător, în vederea colectării selective a deșeurilor din aceste instituții de învățământ, relatează Profit.ro.

Decizia a fost luată miercuri, în Parlament. Inițiatorii proiectului de lege menționează că impactul asupra bugetelor locale este estimat la aproximativ 6 milioane de euro.

Proiectul legislativ a fost inițiat de opoziție, dar a fost susținut de toate partidelor și de Guvern. Actul normativ a fost adoptat prin vot final de către Camera Deputaților. Urmează ca legea să fie promulgată de către președintele Klaus Iohannis, pentru a intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Inițiatorii spun că “în fiecare sală de clasă, în laboratoarele, cancelariile, cabinetele, bibliotecile și sălile de sport ar urma să existe coșuri de gunoi colorate pentru deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de metal (aluminiu)/plastic și deșeuri de sticlă pentru colectarea adecvată a acestora în urma activităților desfășurate de elevi și/sau profesori”, scrie Profit.ro.

În forma inițială, proiectul de lege prevedea și sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor, însă senatorii au eliminat acest articol din lege. Inițiatorii au criticat eliminarea sancțiunilor și au avertizat că lipsa acestora va încuraja neaplicarea legii de autoritățile locale.

Agenția de presă citată amintește că Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat, anul trecut, România pentru neîndeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri, deoarece 68 de gropi de gunoi neconforme erau încă deschise, deși România avea obligația de a le închide și a le reabilita până la 16 iulie 2009. Dacă România nu remediază aceste probleme, România riscă să plătească penalități în valoare de 300.000 euro pe zi, susțin inițiatorii.

Imagine de imordaf de la Pixabay


1 comment
  1. Sunt primarii care nu au aplicat aceasta masura pentru spatiile de colectare a deseurilor dintre blocuri. Nu se aloca bani pentru toaletele scolilor care sunt in curte si ne mor copiii in haznale si ne dam de ceasul mortii ca nu colectam selectiv! Oare cei care ne reprezinta la UE nu au avut nici un cuvand de spus cand s-a votat aceasta masura? O putea sa fie buna, dar aplicabilitatea ei cred ca poate sa astepte pana la rezolvarea altora, mai stringente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat pentru șase luni din funcția de președinte al CNATDCU, forul care analizează plagiatele: Nu mai pot, sunt președintele Academiei, sunt profesor universitar și asta îmi mănâncă tot timpul

Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat pentru șase luni din funcția de președinte al CNATDCU, forul care analizează plagiatele, a declarat acesta pentru Edupedu.ro când a fost sunat în legătură cu…
Vezi articolul

Ce este inteligența emoțională? Dragoș Iliescu, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică, în conferințele “Știința pe înțelesul tuturor”

Ce înseamnă să fii inteligent emoțional? Dragoș Iliescu, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică, va vorbi pe larg despre inteligența emoțională, în cadrul unei conferințe organizate de Universitatea din…
Vezi articolul