Definitivat, gradul II și gradul I 2020: Ghid pentru examenele susținute vara aceasta de cadrele didactice, lansat de Ministerul Educației

27.226 de vizualizări
SURSA: Unsplash.com
Definitivatul, precum și gradele didactice I și II au suferit modificări ale calendarului și probelor de examen, la fel ca toate examenele și concursurile de anul acesta, iar Ministerul Educației a făcut un ghid pentru a explica cadrelor didactice aceste schimbări.

1. Care este structura examenului?

În sesiunea 2020, structura examenului este următoarea:

  • Etapa I – eliminatorie – presupune:

a) susținerea a cel puțin unei inspecții de specialitate/recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat;

b) evaluarea portofoliului profesional.

  • Etapa a II-a (finală): o probă scrisă

În anul școlar 2019-2020, candidații care nu au susținut prima inspecție de specialitate în cadrul examenului pot solicita inspectoratului școlar recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat. Solicitarea se transmite în scris inspectoratului școlar, până la data de 5 iunie 2020. Candidații vor preciza unitatea de învățământ în care a fost susținută inspecția, precum și nota obținută/calificativul obținut. Recunoașterea/echivalarea inspecției, la solicitarea candidaților, se realizează până la data de 12 iunie 2020.

2. Când are loc proba scrisă a examenului de definitivare în învățământ?

În data de 22 iulie. Numărul maxim al candidaților repartizați în săli fiind în acord cu normele de respectare a distanțării fizice (maximum 10 candidați).

3. Cum se calculează nota?

În sesiunea 2020, nota obținută la examen se calculează după formula: ND=(2NI+NP+7NS)/10.

* ND – nota de la definitivat

* NI – nota de la inspecție (respectiv cea mai mare dintre notele la cele două inspecții de specialitate obținute de candidatul care a susținut ambele inspecții)

* NP – nota pentru portofoliu

NS – nota la probă scrisă (toate notele fiind obținute de candidat în sesiunea de examen curentă).

Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt).

3. Dacă am susținut doar prima inspecție, mă pot prezenta la proba scrisă?

În această situație, mai întâi trebuie să trimiteți portofoliul în format electronic, spre evaluare, inspectorului de specialitate și directorului din școala dumneavoastră. Veți primi o notă pentru portofoliu. Dacă media notelor la inspecție și portofoliu este cel puțin 8 (fiecare dintre cele două note fiind cel puțin 7) și îndepliniți condițiile de vechime la catedră și de calificativ anual, vă puteți prezenta la proba scrisă.

4. Dacă am susținut ambele inspecții, ce notă se ia în calcul pentru media cu nota de la portofoliu?

În acest caz va fi luată în calcul nota cea mai mare.

5. Știu că se poate acorda derogare de doar o lună de la vechimea la catedră de 1 an. Sunt în primul an de activitate și cursurile au fost suspendate mai mult de două luni. Primesc derogare?

Pentru candidații înscriși la examen în sesiunea 2020, perioada suspendării cursurilor se consideră vechime la catedră.

► Resurseordinul de ministru nr. 4.300/21.05.2020 privind completarea Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, aprobată prin ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5.211/2018

3. Evoluție în cariera didactică

  • Gradul II

1. Vreau să mă înscriu la gradul II în anul școlar 2020-2021 și trebuia să susțin inspecția curentă 1 în acest an școlar. Când o voi mai putea susține?

Inspecția curentă se poate efectua în anul în care candidatul se înscrie. Înscrierea pentru acordarea gradului didactic II se va face în perioada 1-31 octombrie. Prin excepție, în anul școlar 2020-2021, pentru seria 2021-2023, termenul de depunere a dosarelor de înscriere se prelungește până la data de 1 decembrie 2020.

2. Cum voi putea participa la examenul din august 2020 dacă nu am susținut inspecția specială?

Participarea la examenul din august 2020 nu este condiționată de susținerea inspecției speciale.

3. Voi susține doar proba orală la examen? Va fi și un subiect din metodica specialității?

Detalii privind modificările/adaptările metodologice referitoare la organizarea examenului urmează a fi publicate. Se va respecta principiul egalității de șanse, în contextul menținerii obiectivului ministerului de asigurare a calității educației.

4. Cum vom susține examenul scris?

Organizarea oricărui examen scris, în contextul pandemic actual, se va face  cu respectarea condițiilor speciale de distanțare socială și de securitate sanitară, în conformitate cu prevederile  documentelor legislative speciale  instituite în România, pentru combaterea riscului de infecție cu Coronavirus SARS-CoV-2.

  • Gradul I

1. Se mai susține inspecția specială pentru seria 2018-2020?

În anul școlar 2019-2020 inspecția specială nu se mai susține.

2. Dacă nu mai susțin inspecția specială, nu voi fi dezavantajat la nota de promovare a gradului didactic I?

Conform metodologiei formării continue (ordinul de ministru nr. 5.561/2011), nota de promovare a gradului didactic I este nota acordată de comisie la susținerea lucrării metodico-științifice. Inspecția specială are rol de probă eliminatorie.

3. Cui mă adresez pentru susținerea online a lucrării?

Vă puteți adresa centrului de perfecționare unde v-ați înscris pentru susținerea gradului I.

4. Cum este această susținere publică?

Centrul de perfecționare asigură accesul la platforma/aplicația informatică pe care susțineți lucrarea pentru:  membrii comisiei de examen, pentru conducerea unității de învățământ la care sunteți încadrat și pentru colegii din catedră, care doresc să participe.

5. Susținerea se înregistrează?

Da, cu acordul participanților. Înregistrarea se arhivează la dosarul dumneavoastră de înscriere la examen.

6. Cum pot/cum mai pot obține gradul didactic I pe baza titlului ştiinţific de doctor?

În contexul reconfigurării modului de desfășurare a activităților educaționale din învățământul preuniversitar și având în vedere necesitatea asigurării unui învățământ de calitate, Ministerul Educației și Cercetării este preocupat de acordarea de șanse egale tuturor cadrelor didactice aflate pe diferite trepte ale evoluției în cariera didactică. Profesorii care doresc să obțină gradul didactic I, prin echivalare, pe baza titlului ştiinţific de doctor, au posibilitatea să inițieze procedura de echivalare, potrivit prevederilor legale în domeniu și în acord cu precizările specifice generate de particularitățile anului școlar 2019-2020.

Foto: pexels.com


3 comments
  1. Bună ziua!
    Mi-am echivalat gradul didactic I prin dobândirea titlului științific de doctor, dar în anul școlar 2021-2022 doresc să mă înscriu la gradul didactic II. Cum tb să procedez?
    Vă mulțumesc!

    1. Bună ziua!
      Am susținut examenul de definitivat în anul 2022,vă rog să – mi spuneți când am voie să mă înscriu la Gradul II.
      Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Oră de istorie cu ajutorul instrumentelor digitale interactive – plan de lecție „Documente cu caracter constituțional” / Profesoara Nicoleta Zărnescu: Am realizat că învățarea devine un pic mai creativă și mai digerabilă

Tablele interactive permit o abordare mai „realistică” a istoriei. Elevii pot interacționa cu hărți, cronologii și alte materiale didactice într-un mod mai dinamic și vizual. Acolo unde și aplicațiile pe…
Vezi articolul

Elevii trebuie să recupereze ziua de 2 iunie, declarată liberă de Guvern, până în 30 iunie, deși vacanța de vară 2023 începe pe 17 iunie / Ministerul Educației precizează că recuperarea se poate face și în avans (înainte de 2 iunie)

Elevii pot recupera ziua liberă de 2 iunie 2023 până în data de 30 iunie, potrivit Hotărârii de Guvern aprobate în ultima ședință din acest an pentru a crea așa…
Vezi articolul

Ghid de sprijin pentru părinții și profesorii care au în clasă copii supradotați, cu strategii de educație pe nivele de învățare și idei de activități adaptate, lansat de psihopedagogi de la Centrul de Resurse Educaționale Maramureș

Un ghid care să vină în sprijinul profesorilor care lucrează cu elevi supradotați, dar și în ajutorul părinților și al copiilor, a fost lansat recent de profesori consilieri școlari și…
Vezi articolul