Deputatul PSD Alexandru Rafila cere ca școlile să rămână deschise și peste pragul de 6/1000. “E o propunere binevenită, pe care o vom discuta cu siguranță”, spune șefa DSP București

10.016 vizualizări
Reprezentantele DSP în fața deputaților / Sursă foto: Captură Facebook.com
“De unde cifra 6? Există în alte țări? E o chestie de convenție, cum e 6 poate să fie și 8. (…) Și dacă e o chestie de convenție, iar eu am școli unde nu am cazuri, de ce să le închid?”, a spus marți deputatul PSD Alexandru Rafila, susținut de alți membri ai Parlamentului. El a spus că școlile ar trebui să rămână deschise indiferent de incidența cazurilor de Covid-19, pentru că închiderile sunt “decizii care traumatizează niște copii”. El a făcut declarațiile în timpul audierii șefei DSP București, Oana Nicolescu, aceasta și o altă reprezentanță a instituției afirmând că sprijină ideea ca școlile să rămână deschise, că DSP nu are un cuvânt de spus, dar “cu siguranță vom face propuneri”.
  • Directoarea Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, Oana Nicolescu, a fost chemată marți la Parlament pentru audieri cu privire la organizarea Congresului PNL din weekend și explozia de cazuri de Covid-19 ce a urmat. Numărul cazurilor a înregistrat o creștere majoră după evenimentul politic, iar marți rata de infectare COVID în capitală a ajuns la 5,57 la mie, foarte aproape de pragul de 6 la mie, potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică.
  • România, țară cu o rată de vaccinare foarte redusă, se numără printre excepțiile din Europa unde se aplică în mod sistematic un prag al incidenței la care școlile trec online, după cum a semnalat Edupedu.ro.

Oana Nicolescu și o altă reprezentantă a DSP, dr. Angelica Chirică, au fost întrebate “ce facem cu școala” în condițiile în care în București este iminentă depășirea pragului de incidență de 6 la 1000, la care școala trebuie să treacă online.

  • Reprezentantele DSP au precizat că, de la începutul școlii până duminică, în București au fost identificați 1088 de copii pozitivi Covid-19, însemnând circa 0,7% din total, după cum a estimat un parlamentar, precum și 154 de membri ai personalului școlar. Ele au spus că au fost testați 2565 de copii, dintre care 73 pozitivi.

Angelica Chirică a precizat că decizia va fi luată, conform regulilor stabilite de ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, pe baza incidenței care se va înregistra vineri.

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, în aceste condiții, că “noi avem o problemă cu școlile”, anume cu faptul că ele se închid, cu riscul ca elevii “să fie traumatizați fizic, psihic, să nu învețe”. El a spus că indicele de 6 la 1000 este o “convenție” și că “nu există ca referință într-un document internațional” care să recomande măsuri în funcție de acest prag. El a afirmat că autoritățile, indiferent de culoarea politică – inclusiv cele din sistemul medical – trebuie să-și spună punctul de vedere “astfel încât să păstrăm școlile deschise. Pentru asta militez”.

Reprezentanta DSP Angelica Chirică a afirmat că “noi suntem de acord (…) doar că nu ține de DSP”, în timp ce directoarea instituției a declarat: “Cu siguranță vom face propuneri. Chiar este o propunere binevenită, pe care o vom discuta cu siguranță”.

Discuția, pe larg:

Angelica Chirică, DSP: Legat de rata aceasta, care probabil va ajunge mâine la 6 (la mie – n. red.), potrivit prevederilor Ordinului comun, aplicăm un scenariu sau altul raportându-ne la rata de vineri. Pentru a schimba scenariul în care funcționează unitățile de învățământ, adică pentru a trece în scenariul 2 – scenariul 2 însemnând că ante-preșcolarii și preșcolarii au prezență fizică, cei din învățământul special vin la școală, cei care merg în online sunt doar elevii – așteptăm rata de incidență de vineri. Atunci vom hotărî scenariul în consecință.

(…)

Alexandru Rafila: Noi avem totuși o problemă cu școlile. Discutăm de București. Dacă o să mergem așa, din păcate copiii o să ajungă iar în situația să stea acasă, să fie traumatizați fizic, psihic, să nu învețe și așa mai departe. Asta apropo și de chestiunea asta, ai sau nu ai responsabilități. Cred că toți avem o responsabilitate să ținem școlile funcționale. Dacă într-o școală, de exemplu, nu am cazuri, chiar dacă este într-o zonă cu o incidență 6, trebuie să ne gândim, să le oferim posibilitatea acestor copii să meargă la școală. Adică nu putem să aplicăm așa, tot timpul, mecanic dacă vreți, niște decizii care traumatizează niște copii. Mergeți acolo, vă întâlniți și dumneavoastră cu colegii de la centrul celebru din Cotroceni și așa mai departe.

Trebuie deschisă această discuție, încerc și eu să discut cu cine pot și eu. Dar trebuie să ne gândim, totuși, că sunt școli care sunt ținute – că au un caz sau două și închidem școala. Nu prea e în regulă chestiunea asta. Mai mult, mai este cifra asta, 6. Dumneavoastră știți de unde este cifra asta, 6? De unde cifra 6? Există în alte țări? E o chestie de convenție, cum e 6 poate să fie și 8. Eu vă spun că această cifră 6 nu există ca referință într-un document internațional care să spună: peste 6 iei măsura cutare. E o chestie de convenție. Și dacă e o chestie de convenție, iar eu am școli unde nu am cazuri, de ce să le închid?

Angelica Chirică: Noi suntem de acord, mai ales că, așa cum a spus doamna director, noi ne ocupăm de foarte mult timp de unitățile de învățământ. Oricum, cazurile pozitive în școli nu sunt așa de multe, sunt 1088 de copii pozitivi de la începutul anului școlar până duminică – ieri nu am apucat să numărăm cazurile; 154 de membri ai personalului de diferite tipuri…

Parlamentar: Să spuneți din câți, întotdeauna contează din câți…

Angelica Chirică: Din 100.000 și ceva de copii…

Parlamentar: Deci 0,7%.

Angelica Chirică: Vreau să vă spun că au și testat, sunt 2565 de copii testați și avem 73 de pozitivi. Adică nu de acolo… Într-adevăr, și noi suntem pentru școli deschise, doar că nu ține de DSP. 

Alexandru Rafila: Am înțeles că nu ține. Încă o dată, sunteți oameni de sănătate publică, trebuie să vegheați la sănătatea comunității, inclusiv la sănătatea mintală și fizică a copiilor. Hai să ne mobilizăm toți – sigur, există și numiri politice, dar acum discutăm de o chestie care depășește interesul unui partid. Discutăm de sănătatea copiilor din București. Pentru sănătatea copiilor din București, aveți și dumneavoastră un cuvânt de spus. Trebuie să îl spuneți. Trebuie să îl spunem cu toții pe unde reușim, astfel încât să păstrăm școlile deschise. Pentru asta militez.

Oana Nicolescu, DSP: Cu siguranță vom face propuneri. Chiar este o propunere binevenită, pe care o vom discuta cu siguranță.”

Înregistrarea dezbaterii (discuția – de la minutul 32.40):
Citește și:
EXCLUSIV Pragul de infectare la care se închid automat școlile, aplicat în România, este excepție, nu regulă în Europa. Soluțiile a 6 state europene pentru a ține școala deschisă / Discrepanțe între liderii și codașii PISA

21 comments
  1. Scolile din Bucuresti sunt NESIGURE, aglomerate, copii stau la fel ca si inainte, unul langa altul, nici in scolile in care au functionat autobuze scolare cu succes timp de un an inainte de inceperea pandemiei nu mai sunt autobuze scolare din septembrie 2020.
    Nu s-au gasit fonduri de catre Dl. Primar General si altii !
    Raportati-va la tarile civilizate in care se asigura conditii de transport si cursuri in siguranta !
    Unii profesori nu poarta masca, copii cu greu s-au adaptat purtarii acesteia si marea lor majoritate o poarta, dar stim cu totii ca aceasta masca nu te protejeaza sa nu te infectezi.
    Sunt copii care s-au infectat in scoli, la 2 saptamani dupa ce au inceput scoala, profesorii de sport au facut ore in sala de sport saptamana trecuta desi in Bucuresti se depasise pragul de infectari de 3 la mia de locuitori.
    Este acelasi numar de femei de serviciu, aceleasi toalete…..si aceleasi usi si spatii comune nedezinfectate.
    Cine vrea sa invete invata ! Mai bine ai copilul sanatos si familia sanatoasa dar cu lipsa de cunostinte acumulate in 2-3 capitole decat sa ii duci acum in scoli.
    Ce folos este apoi daca nu mai ai copilul sau copilul nu mai are parintele ?
    ASTEPTATI O LUNA EVOLUTIA REALA DIN SPITALE SI APOI DECIDETI CORECT!
    Dar nu este corect pentru copii si familiile lor sa ii trimiteti ACUM la scoala !
    Restul, cu impactul emotional, sunt doar vorbe ! Niciun copil care lipseste fizic de la scoala o luna sau chiar doua nu devine labil.
    Ne-ati mintit si ati schimbat mereu doar indicii si regulile !
    Ne-am vaccinat si incurajati sa fim infectati si traumatizati !
    Dovediti LIPSA DE COMPASIUNE, NU VA PASA DE NIMENI, VA PASA doar ca trebuie sa platiti o parte din salariile parintilor de scoala primara care ar ramane acasa !

  2. Sa rămână deschise ??? Cu transport public în comun al elevilor și profesorilor, în care mare poarta din călători nu poartă masca ? Unde sunt autobuzele școlare ?

  3. Ori revizuiți calculele, ori suntem în cel mai negru scenariu și nu știm.
    Dacă datele din articol sunt corecte, atunci în Bucureștiul ultimelor două săptămâni au fost 155.428 de cazuri (ceea ce ar fi de neimaginat).
    Dacă nr. de elevi pozitivi este cel declarat (1088) iar nr. mediu de îmbolnăviri zilnice în București ar fi de 1000, atunci procentul elevilor cu SARS COV-2 ar merge spre 7,7%.
    Între 7,7% și 0,7% e mare diferență.

  4. Solutia este simpla: nationalizarea laboratoarelor care efectueaza testele, reducerea pretului pentru teste la cat de mult posibil, si oferirea unui test gratuit pe saptamana fiecarui elev si cadru didactic, precum si personalului auxiliar.

  5. Oricum este peste 6 la mie.Rata reala este cu mult peste ce aveți voi oficial,pe hârtie. Oamenii fug de spitale și de voi,vor sa scape cu viața, geniilor!

  6. Nu ai niciun caz la câte teste?Va spun eu :niciun test.Nici acum nu se testează în scoli, nici măcar acolo unde sunt clase închise.Iar cei vaccinați sunt cei mai expuși pentru ca nu sunt nici testați, nici anunțați la timp dacă au avut contact cu persoana infectată.E ca în junglă.
    Nu vreți sa veniți cu noi,zi de zi la clase?Apoi discutam dacă vreți și peste 6 la mie.

  7. Voi va dati seama cati copii vor ramane fara profesori, fara parinti sau fara bunici? Este o trauma sa faca cursurile online alaturi de parinti? Dar sa ii conduca la cimitir nu e o trauma mai mare? Scolile ar trebui sa se inchida cat de repede posibil si nu doar atat, masuri mai serioase, mai drastice ce sa tina macar 2-3 saptamani, sa inceteze vizitele oriunde, sa nu se mai transmita. Eu dupa ce a luat copilul covid de la gradinita am ajuns in stare grava in spital, voi stiti cum e sa va ganditi ca a fost ultima oara cand v-ati vazut copiii? Asta nu e trauma? Ei nu sunt traumatizati cand isi pierd familiile?

  8. O tin din extrema in extremă.
    Anul trecut inchideau prea devreme la 1 la mie desi in 2 săptămâni se vedea curba descendentă, acum nu mai contează nici 6 la mie adică dublu scenariului roșu.

    Pare un fel de pedeapsă…
    Nu faceți ca noi, scăpa cine poate, noi va lăsăm fără mască la exterior, cu 5000 de oameni la interior, cu așa zisul certificat verde, etc
    Tipic romanesc…

  9. Rafila ești tâmpit?!? Tu ai copii, s-a indurat cineva sa îți facă,? Gratis, ma refer? Dacă ni se îmbolnăvesc copiii și rămân cu sechele care sa le afecteze bunăstarea și posibilitatea de a muncii, ni-i întreții tu pe viata?! Nici vorba de școala fizica peste 6 la mie! Voi chiar sunteți criminali? Sistemul de sănătate e la pământ, ne arătați asta la antene TV, zi și noapte. Paturi la ATI nu mai sunt. Și colac peste pupăză doctorii întra în greva ca unii nu vor sa se vaccineze. Lăsați medicii în pace, și nevaccinati, ca vom ajunge sa nu aibă cine ne trata!!!! La fel, lăsați copiii în pace sa între în online, ca ii omorâți la școală, ca nu se respecta nimic! Iar DSP urile tac la sesizari și Isj urile la fel.

  10. Vor imunizare de turma prin infectare, cu orice pret!
    Copiii, profesorii si parintii care ajung prin spitale, sau mai grav, mor, vor fi considerate victime colaterale.
    Parintii responsabili ar trebui sa nu ne mai trimitem copiii la scoala!

  11. 6 vine de la 666 probabil, de la “tine de 6” sau de la “6 vine profu” sau “6 vine covidu”.

    Rafila nu stie ca 6 este un numar perfect in matematica. 1, 2 si 3 adunate sau inmultite dau 6 :). 6 este singurul numar perfect care nu este suma patratelor impare succesive. Frumusetea sa matematica nu l-a scutit insa de politizare.

    6 este in biblie numarul Creatiei si este considerat imperfect. In ziua a 6-a Dumnezeu a creat toate fiintele care traiesc pe uscat. Asa a aparut si specia numita politician, cu subspeciile superman, fikus, hot, corupt etc. Daca ar fi stiut ca apar si astia cred ca Dumnezeu s-ar fi gandit de doua ori inainte sa mai creeze ceva.

  12. Sa fim seriosi cu numarul de cazuri pozitive, copiii nu sunt testati, de aceea numarul e mic. Lipsesc cate un sfert de clasa, nu se testeaza niciunul, vin dupa 2-3 zile de “raceala”. Jucam alba-neagra cu sanatatea lor, a familiilor etc.

  13. D-le Rafila si alti ministri…
    Va asumati si plata daunelor morale si materiale pentru familiile celor infectati.? Lasati politica departe de sanatatea publica!

  14. Daca cifre nu exista în alte tari, de ce la noi există? Același domn Rafila cred ca suferă de amnezie. Sau poate noi. El a fost cel care a dispus acum 1 an închiderea tuturor școlilor. Acum, de când e in “opozitie” si face și politichie, e mai cerebral. Dar lumea nu uita, nu va mai bazati pe asta. Eu una nu uit ca ați închis copiii și i-ați traumatizat.

    1. @Un profesor
      Dvs. ați uitat. Dr. Rafila nu a fost nici în guvern, nici la „butoane” de când cu pandemia. Nu a dispus nimic omul. Nici nu avea cum.

  15. Oameni buni, ati capiat?
    Chiar v-ati pierdut mintile?
    Testele astea rapide in virtutea carora defilati voi cu curaj sunt niste aiureli!
    Copilul meu e bolnav grav de Covid
    E vaccinat, a facut 3 teste rapide si sunt negative.
    Testul PCR este pozitiv si este cu adevarat bolnav. Sta acasa de 1 saptamana desi am tras de DSP sa vina timp de 5 zile.
    Daca nu as fi avut intelepciunea sa il retin acasa, imbolnavea o clasa intreaga in ciuda testelor voastre de 2 lei
    Pana cand rata de vaccinare nu atinge un nivel inalt trebuie sa intelegem ca trebuie inchise scolile.
    Desi suntem vaccinati toti din familie suntem toti infectati, dar cred cu putere ca doar asta e solutia.
    Vaccinarea e o chestiune unde conteaza societatea nu noi ca indivizi.
    Daca societatea ar fi atat de interesata de copii s-ar duce dracului si s-ar vaccina!
    Pana atunci nu lasati sa puna molima asta stapanire pe noi!

    1. Bravo, doamna! Va felicit pentru ca sunteti un om responsabil. Si, desi sunteti bolnavi, aveti puterea sa recunoasteti si sa sustineti aceste lucruri. Antivaxerii au ce invata de la dvs. E nevoie de scoala fizica, dublata de vaccinare, responsabilitate, protectie.

      1. Tine-ti-l, dar pe cheltuiala ta, nu a statului. Pune mana si te vaccineaza si vaccineaza-ti si copilul cand are dreptul si nu mai face pe fatalistul. Tot facand pe fatalistul ai sa mananci aschii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cristian Ghinea: USR depune azi sesizare la CNATDCU și la comisia de etică a Universității Babeș Bolyai pentru a verifica teza de doctorat a lui Lucian Bode / “Regulamentul UBB cere ca teza de doctorat să aibă minimum 200 de pagini. Teza domnului Bode are 198 de pagini care includ și legislația de pe site-ul ANRE”, spune Cristian Ghinea

Deputatul Cristian Ghinea a precizat azi că depune sesizarea la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, instituție abilitată să verifice tezele de doctorat. Amintim că, ieri,…
Vezi articolul

Componența CNATDCU pentru mandatul 2020-2024 a fost modificată: istoricul Ioan Bolovan a fost schimbat atât în Consiliul general, cât și la conducerea panelului de Științe umaniste / Motivul plecării: “supraîncărcarea cu alte sarcini”

Componența Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), pentru mandatul 2020-2024, a fost modificată, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Istoricul Ioan Bolovan, profesor la Universitatea…
Vezi articolul