Directoarea unei școli din București: O elevă a venit la școală deși mama era suspectă de coronavirus / Mama a fost de atunci confirmată pozitiv / După mai bine de 12 ore, nimeni nu știe situația elevei

25.760 de vizualizări
Scoala nr. 56 Bucuresti
Lipsa de comunicare din partea oficialităților, într-un caz ce ar putea “intra sub incidența legii penale”, a determinat-o pe directoarea unei școli din București să trimită tuturor autorităților o solicitare: să lămurească ce se întâmplă cu o elevă a acelei școli, a cărei mamă a fost confirmată pozitiv la testul COVID-19. La mai bine de 12 ore după ce s-a aflat de caz, directoarea Școlii 56 din Sectorul 2 arată că nu se știe care e situația elevei, care a fost trimisă la școală deși mama era suspectă și făcuse deja testul pentru coronavirus.

Directoarea a transmis, miercuri dimineață, o scrisoare adresată CNSSU, Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, DSP București, Prefecturii Municipiului București, Primăriiei Sector 2, MEC, ISMB și, spre înștiințare, părinților elevilor Școlii 56.

Documentul, consultat de EduPedu.ro, arată că, în seara zilei de marți, 10 martie, în jurul orei 20, o învățătoare a anunțat că mama unei eleve a fost confirmată pozitiv la testul COVID-19. În sala respectivă de clasă se învață în două ture (clasa 1, unde este și eleva în cauză, precum și o clasă de a 8-a), cu un total de peste 50 de elevi. Scrisoarea arată că “eleva (…) a frecventat cursurile inclusiv în data de 10.03.2020, mama minorei necomunicând faptul că era suspectă de COVID-19 și că fusese deja testată și se afla în așteptarea rezultatului. În funcție de rezultatele ulterioare, acest fapt intră sub incidența legii penale“.

Scrisoarea menționează că eleva urmează și programul unui after-school din vecinătate, că mama ei a fost într-o călătorie în Israel până la sfârșitul lunii februarie și că nu a prezentat simptome de Covid-19.

În scrisoarea “redactată astăzi 11.03.2020 ora 10.25”, se arată că, la mai bine de 12 ore de când școala a fost informată despre situație, “din informațiile pe care le deținem, până în acest moment nu au fost testate persoanele care locuiesc împreună cu doamna (…) – fiica și părinții doamnei. Solicităm ca în regim de urgență să se procedeze la testarea minorei (…), a bunicilor și a celorlalte persoane care aduceau și preluau copilul de la școală.”

Prof. Radu Maria Cristina, directoarea școlii și semnatara scrisorii, cere autorităților să comunice rezultatele testelor și, urgent, ce măsuri “urmează a fi luate pentru a preveni răspândirea virusului la nivelul unității”.

  • Textul integral al scrisorii – la finalul articolului.

Contactată de EduPedu.ro, directoarea Maria Cristina Radu spune că motivul pentru care a trimis scrisoarea către autorități este “să urgentăm, să aflăm situația exactă, referitor de copil”.

Directoarea a spus că “încercăm să nu fie panică, încercăm să prevenim și să fie efecte minime”. Ea a arătat că “de aseară, telefonic, s-au purtat discuții. Dar acum am trimis și această adresă specială, pentru că vrem să știm care este rezultatul în ceea ce privește fetița și ceilalți membri ai familiei. (…) Așteptăm și noi rezultatele de la cei care sunt în măsură să ne spună exact. (…) Organismele abilitate trebuie să ne spună ce să facem“.

Ea a precizat că și propria fiică învață în aceeași sală de clasă, în tura a 2-a.

Potrivit directoarei, “personalul de îngrijire face iarăși dezinfecție în toată școala, nu mai primim pe nimeni în școală până lămurim situația”.

În așteptarea unor informații oficiale, pe diverse grupuri de părinți au început să circule mesaje, zvonuri și speculații ce fac legătură cu alte cazuri de coronavirus, fapt ce produce și mai multă confuzie în rândul familiilor.

Eleva în cauză fiind înscrisă și la un after-school, există și posibilitatea ca mai multe instituții de învățământ din zonă să fie afectate.

Textul integral al scrisorii directoarei Școlii nr. 56 către autorități:

“Prin prezenta vă comunicăm că în seara zilei de 10.03.2020, în jurul orei 20:00, am fost anunțați de către învățătoare clasei 1 C, doamna (…) că mama elevei (…) a fost confirmată pozitiv la testul COVID-19.

Menționăm că:

  • în clasa 1C sunt cuprinși 23 de elevi;
  • în aceeași sală, în tura a II-a învață clasa a VIII-a F în care sunt cuprinși 33 elevi;
  • eleva (…) a frecventat cursurile inclusiv în data de 10.03.2020, mama minorei necomunicând faptul că era suspectă de COVID-19 și că fusese deja testată și se afla în așteptarea rezultatului. În funcție de rezultatele ulterioare, acest fapt intră sub incidența legii penale.
  • eleva (…) este inclusă în programul unui after-school în imediata vecinătate a unității.

Doamna (…) mama elevei a declarat că a călătorit în Israel în perioada 22-29.02.2020, nu are simptome și nu a precizat circumstanțele care au determinat-o să facă acest gest.

Aseară, doamna (…) a precizat că urmează să fie internată la Spitalul “Matei Balș”.

Din informațiile pe care le deținem, până în acest moment nu au fost testate persoanele care locuiesc împreună cu doamna (…) – fiica și părinții doamnei. Solicităm ca în regim de urgență să se procedeze la testarea minorei (…), a bunicilor și a celorlalte persoane care aduceau și preluau copilul de la școală.

Date contact: tel. (…) Adresă domiciliu (…)

Vă rugăm să ne comunicați:

  • care sunt rezultatele testelor minorei, bunicilor și a celorlalte persoane care duceau și preluau copilul de la școală;
  • în cazul în care una dintre aceste persoane este confirmată ca fiind pozitivă, să procedați la testarea tuturor contacților direcți;
  • să ne comunicați în regim de urgență măsurile care urmează a fi luate pentru a preveni răspândirea virusului la nivelul unității.

Anexăm informarea doamnei învățătoare (…) transmisă prin email în data de 10.03.2020, ora 22:00.

Cu mulțumiri,
Director,
Prof. Radu Maria Cristina
Redactat astăzi 11.03.2020 ora 10.25″


2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta - Agerpres Foto

VIDEO Cîmpeanu, despre demiterea inspectorului general din București, Ionel Pușcaș, susținător al lui Orban la șefia PNL: „Îmi pare rău că un coleg a făcut această declarație, măsurile au fost corelate în raport cu gravitatea declarației”. Pușcaș declarase despre un elev care a sărit de la etajul I al școlii că a fost „o joacă obișnuită… a avut o stare de nervi”

Măsura demiterii inspectorului școlar general din București a fost corelată cu gravitatea declarației făcută de acesta în privința cazului elevului care s-a aruncat pe geam la o școală din Sectorul…
Vezi articolul
Limitarea la strict două mandate pentru rectorii universităţilor

13 universități românești, incluse în clasamentul Times Higher al universităților din țări cu economii emergente. Doar trei figurează în jumătatea superioară a rankingului. Majoritatea – la coadă

Academia de Studii Economice din București, Universitatea Babeș-Bolyai și UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca conduc clasamentul universităților românești incluse în ranking-ul Times Higher Education pentru țări cu economii emergente 2021,…
Vezi articolul

Iohannis: Ne aflăm aproape de momentul în care majoritatea elevilor, indiferent de clasă, își pot relua orele în format fizic. Ne dorim ca acest lucru să rămână neschimbat până la finalul anului școlar – VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că România se află „aproape de momentul în care majoritatea elevilor, indiferent de clasă, își pot relua orele în format fizic”, după ce CMBSU…
Vezi articolul

OFICIAL Ordinul cu noile reguli de prezență fizică la școală în scenariul roșu, publicat în Monitorul Oficial. Pentru jumătate din elevii înmatriculați în clasele din anii terminali, care nu vin la școală fizic, nu sunt obligatorii cursurile online

Pentru jumătate din elevii înmatriculați în clasele din anii terminali, care nu vin la școală fizic, nu sunt obligatorii cursurile online, potrivi noului ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății…
Vezi articolul