Director de viitor – ce urmează pentru directorii de școală din România? Dezbatere online LIVE, 11 aprilie 2022, ora 15.00 – înscrierile sunt deschise, formularul poate fi completat cu întrebări sau teme de interes

2.785 de vizualizări
Peste 6 mii de directori de școli au preluat mandatele pe 17 ianuarie 2022, în urma concursului organizat de Ministerul Educației. Pe 4 aprilie alți peste 2 mii de profesori au primit deciziile de numire pe post, cu intrare în vigoare din 18 aprilie. Pentru toți managerii de școli, Edupedu.ro, în parteneriat cu AVE – Asociația pentru Valori în Educație, pun autorităților o întrebare cheie: Ce urmează? Răspunsul cel mai așteptat va veni de la ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prezent la conferința online, LIVE, din data de 11 aprilie, de la ora 15:00. 

Pentru că promovarea selecției nu garantează și reușita în cariera de manager școlar, vom vorbi despre cât de importante sunt instrumentele de dezvoltare pe care le are la dispoziție un director de școală, principal sau adjunct, precum și despre nevoile, dorințele și așteptările acestora. 

Cine sunt directorii de școală? 

Sunt puține date care oferă detalii pentru a contura un profil al directorului de școală din România. În raportul de la studiul internațional TIMSS, derulat în România de Universitatea din București, apar date științifice despre directorii școlilor participante la studiu, date relevante statistic pentru sistemul de învățământ. Astfel, directorii petrec, în medie, 10 ani în poziția aceasta, cei mai mulți au studii de master finalizate (53%), iar 87% dintre ei au declarat că au calificări sau acreditări în domeniul leadership-ului educațional. 

Conturarea unui profil al directorului de școală și mai apoi a unor standarde pentru managerul școlar sunt prezente în Proiectul România Educată și promise în noul proiect al Legii Educației. 

Agendă dezbatere LIVE – Director de viitor 

15:05 – 15:30 Sorin CÎMPEANU, ministrul Educației  

Concursul pentru directori și ce reforme urmează în PNRR și legea educației?

  • A trecut concursul. Cum a contribuit acest concurs la modernizarea și profesionalizarea managementului școlar? Ce a funcționat bine și ce necesită îmbunătățiri? 
  • Cât de importanți sunt directorii pentru modernizarea școlilor (grădinițelor și liceelor) în România? Cum sprijină ministerul dezvoltarea profesională a directorilor de școli?
  • Ce vizează noua lege a Educatiei și ce finanțări sunt disponibile prin PNRR pentru directorii de școlii?
  • Cum se vor separa rolul de director – în director administrativ și respectiv rolul de director adjunct? Ambele roluri vor presupune trecerea printr-un concurs pentru câștigarea mandatului?

15:30 – 15:45 Dezbatere între co-paneliști și Q&A – întrebări de la participanții înscriși prin formular: https://forms.gle/Va7vLJLnj1a3X7Re7

15:45 – 16:00 Andreea NISTOR, Director Executiv, Asociația Pentru Valori în Educație – AVE

  • Ce este Academia de Leadership și Management Școlar? 
  • Cum primesc directorii sprijin pentru a-și transforma școala?

16:00 – 16:10 Georgeta DENDRINO, director general, Interact Business Communication

  • Cum funcționează programul de mentorat al Academiei de Leadership? 
  • Care sunt cele mai importante atribute ale directorului de mâine?

16:10 – 16:25 Petronela PETREA, Director la Școala Gimnazială  “Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, Iași

  • Impactul programelor de formare practice asupra activității de manager școlar

16:25 – 16:40 Concluzii și pași de urmat / Q&A finale – întrebările primite prin formularul de înregistrare, disponibil aici: https://forms.gle/Va7vLJLnj1a3X7Re7 vor fi selectate și puse în cadrul conferinței. 

Moderator: Mihai Peticilă , fondator și publisher Edupedu.ro 

Înscrierile sunt deschise. Pentru a vă implica activ în partea de dezbatere este necesar să vă înscrieți prin completarea acestui formular special, ușor de completat, prin care vă puteți auzi întrebarea adresată speakerilor, prin vocea moderatorului. De asemenea, vă încurajăm să ne transmiteți prin intermediul formularului și alte teme de interes pentru dumneavoastră. Răspunsurile la întrebări / solicitări vor fi adresate în timpul dezbaterii, în limita timpului de LIVE sau vor fi publicate în perioada imediat următoare.

Conferința este organizată în parteneriat cu Asociația pentru Valori în Educație, care derulează anual programul Academia de Leadership și Management Școlar. După patru ediții acest program are peste 150 de directori care au absolvit până în prezent. 

Directorii de școală sunt cheia transformării pentru viitorul educației din România, așa că anul acesta, sunt 200 de locuri dedicate liderilor școlari pregătiți să contribuie la schimbarea sistemului educațional local, iar înscrierile sunt deschise până pe 10 aprilie.

În program vor fi implicați peste 250 de mentori din business. Directorii selectați vor fi sprijiniți să devină actori ai schimbării în școlile pe care le conduc, prin colaborarea directă cu un lider din business, care va deveni mentor personal pe durata celor 16 luni de instruire, scriu organizatorii. 


2 comentarii
  1. Din păcate nimeni nu s-a gândit nimeni la repercursiunile numirii unui director în plin an școlar – ne rămân colegi profesori “pe drumuri” pentru că nu pot lua ore lăsate libere de cei care sunt numiți în funcție! Nu se poate face nimic nici măcar acum în ceasul al 12-lea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Dumitru Buzatu, şeful PSD Vaslui şi preşedintele CJ, nu mai poate fi profesor titular după vârsta de pensionare – Inspectoratul Şcolar i-a respins cererea. Politicianul şi-a menţinut postul la două licee, deşi nu mai predă din 1992

Şeful PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui şi profesor de filosofie titular la două licee din oraş, a primit interdicţia de menţinere în activitate ca titular după împlinirea…
Vezi articolul

Studenții din Iași îi cer „demisia urgentă” lui Toader din funcția de rector. Fostul ministru ar urmări „instituirea unui regim de cenzură și de cosmetizare a imaginii sale”

Liga Studenților din Iași îi solicită lui Tudorel Toader „demisia urgentă” din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, „având în vedere prejudiciile imense de imagine aduse…
Vezi articolul

Profesorii care și-au echivalat titlul de doctor cu gradul I, până la 30 iunie 2017, să beneficieze în continuare și de salariul aferent gradului I și de indemnizația de doctorat, cere Federația Sindicatelor „Spiru Haret” Avocatului Poporului, după ce Ministerul Educației a interzis cumulul de luna aceasta

Personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I, beneficiind atât de salariul aferent gradului I, cât și de…
Vezi articolul