DOCUMENT Cele 8 modificări stabilite la Ministerul Educației cu sindicatele, părinții și elevii, plus ce nu se modifică

36.556 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Modificarea vacanței de primăvară pentru elevii care nu sunt ani terminali și alte 7 modificări au fost stabilite joi la Comitetul de Dialog Social – o ședință care a avut loc la Ministerul Educației, potrivit unui comunicat dat de instituție.

Toate aceste modificări vor fi adoptate joi prin ordin de ministru, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

 • Documentul oficial poate fi descărcat de la finalul articolului

„În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2, prin implicarea tuturor factorilor care pot să contribuie la implementarea măsurilor necesare pentru bunul mers al procesului de învățământ și asigurarea dreptului la educație, au rezultat următoarele concluzii:

Modificarea 1. Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

Modificarea 2. În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

Modificarea 3. Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai.

Modificarea 4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele (n. red. față de propunerea inițială ca anul să se încheie pe 2 iulie, nu pe 18 iunie), cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie! 

Modificarea 5. Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susține și în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, Ministerul Educației apreciază efortul acestora de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlare

Modificarea 6. Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie în intervalul 25 – 28 mai.

Modificarea 7. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.

Modificarea 8. Programul național de acțiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a  acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.”

Ce nu se modifică:

Nu se modifică: Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 – 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie – 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Nu se modifică: Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute.

Nu se modifică: Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța/vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie – 11 aprilie pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie – 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe).

Nu se modifică: Calendarul activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.

Nu se modifică: Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate.

Foto: pixabay.com


17 comments
 1. Pentru un cadru didactic rigoarea este un criteriu de apreciere. Deci aș prefera un calendar școlar, colorat, asa încât să văd clar când au vacanță clasele l-lV, când au cei din clasele V-VII, când am cursuri online, când se dau evaluările, examenele.
  Indicațiile care încep cu “se modifică” creează confuzie pentru că a modifica modificarea nu este o exprimare clară.
  Felul acesta de a da informații utile este la fel de criptat ca cel din legile folosite în justiție “se modifică art x la paragraful z, cu y etc.”

 2. Campeanu foarte greu ma abtin sa nu te fac in toate felurile !Cei pe care te bazezi tu Campeanu din comoditate ,adica acei( prostalani de parinti +elevi) te-au adus la greseli foarte grave in ceea ce priveste adaptarea structuriianului scolar2020-2021 la situatia epidemiologica actuala !Verifica din nou toate formele de invatamant astfel incat sa nu pui in pericol pe nimeni si nici sa nudiscriminezi pe unii prof. si elevi fata de ceilalti !Ne-am saturat sa nu va pese de oameni si sa satisfaceti mofturi pentru unii in defavoarea altora ! Ai rezolvat Campeanu pentru unii vacantele la SCHI in defavoarea altora care nu vor avea nici acea vacanta de o saptamana de Paste !Verifica din nou acea forma de inv. din filiera tehnologica ,pentru ca pot merge in ONLINE intre cele doua vacante alaturi de anii terminali !Cea mai afectata este clasa a-11-a in ceea ce priveste finalul sem .2Acesti elevi au vacanta mai mica decat magistratii si parlamentarii !De ce nu ai rezolvat si cu filera tehnologica alaturi de celelalte pucte rezolvate ?Reamintesc celor care cred ca in inv. este “STATUL LA STAT” ca sunt NUMEROASE activitati astfel incat cu nesimtirea intregii societati se intra in concediu legal al prof. si chiar in vacanta legala a elevilor! Sa va fie rusine tuturor in frunte cu CAMPEANU ! Macar aveti bunul simt sa observati cate examene sunt de organizat, cate actiuni in cadrul unui an scolar ? Salariile cele mai mici din mediul bugetarin inv. preuniv. dar pretentii mari din partea celor care au bani sa mearga la schi in fiecare saptamana si la sala de gimnastica ,etc
  Prof sunt angrenati in toate activitatile si voi le confiscati acea saptamana la PASTE prin nesimtirea voastra ?

 3. Daca unii elevi sunt in vacanta si cei din clasele terminale vor fi online, profesorii cum vor fi incadrati in aprilie, partial in concediu sau partial in activitate sau intram fortat in concediu si facem voluntariat cu clasele terminale? Ne luam fortat concediu dar semnam contract pentru plata cu ora la clasele terminale?

  1. Prima oara a fost o varza, acum s-a transformat intr-o tocana cu varza.
   Pe sindicate propun sa nu le deranjam ca sunt la masa.

  2. A avut colegi care au efectuat activitate în școală pe perioada vacanței inter-semestriale, doar ca să afle apoi că vrând-nevrând au fost plătiți ca fiind în concediu de odihnă, pentru că EDUSAL NU ACCEPTĂ ca vreun profesor să fie plătit în activitate pe perioada unei vacanțe. Lungă discuție cu contabilul, nu ține de el, așa e programul!

   Ce se întâmplă cu cei care au – la gimnaziu cel puțin – clase în regim simultan, a VIII-a cuplată cu altă clasă? Fac ore online cu a VIII-a, și apoi repetă orele cu clasa cuplată, până la încheierea anului școlar?!

   Dacă EDUSAL ne trece OBLIGATORIU în concediu de odihnă, pentru că e vacanță, cum se fac orele cu clasele terminale, VIII și XII, cum se ține cont că orele SUNT efectuate? Sunt PCO, se întrerupe CO în zilele în care avem ore la clasele respective?! Dacă la aceste clase se respectă vacanțele inițiale, asta înseamnă că ei NU se întorc la școală în 5 mai?!

   Acest ministru e de o incompetență CRUNTĂ. Nu e capabil să își asume o decizie și să o aplice, în trei zile avem trei informații diferite care bulversează complet sistemul – dar nicio problemă, și mâine e o zi, poate vine cu altceva!

   Nu se mai respectă regulile privind scenariile de activitate legate de rata de incidență, nu se mai respectă nimic, doar ca să nu fie aplicată carantina în București – nu e toată țara în București, iar dacă la Timișoara au putut impune carantina, se poate impune și în capitală!

 4. Ceea ce nu se modifica sigur e doar incompetenta, inconsecventa, dorinta de profit politic a ministrului Educatiei! Si as mai zice cateva tot din aceeasi gama! Restul sunt doar vorbe in vant! Azi le parafeaza maine le neaga ori le arunca in carca altuia!

  1. Și profesorii care au de susținut inspecții, în vederea obținerii gradelor, ce fac? Eu ar fi trebuit să am inspecție specială pentru gradul 1, pe 12 aprilie… 🤔😞

 5. Comunicare divergenta: semestrul este redus cu o saptamana dar se termina mai tarziu cu o saptamana !!!
  Modificarea 4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie!

 6. Nu inteleg Modificarea 4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie!
  Mie imi pare ca se prelungeste cu o saptamana daca in structura se incheia anul pe 18 iunie si acum pe 25…

  1. Cele 3 saptamani bagate vacanta fortata intre catolica si ortodoxa trebuiau amortizate de undeva. 1 saptamana s a amortizat pentru ca nu mai este vacanta fix dupa pasti(,se incepe pe 5 mai, nu pe 11). O saptamana se amortizeaza prin adaugare la final in loc de 18 iunie-va fi 25 iunie. Si una cica o recuperam din mers. Asta pentru 0-7. Pentru 8 tot nu am inteles data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Crearea urgentă a noilor programe și planuri-cadru pentru liceu, solicitată de Consiliul Național al Elevilor, în contextul în care proiectul Legii învățământului preuniversitar prevede o nouă structură a examenului de Bacalaureat

„Consiliul Național al Elevilor solicită urgentarea elaborării noilor programe și planuri-cadru pentru liceu, astfel încât, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a educației, acestea să fie axate pe…
Vezi articolul

DOCUMENT Regulile pentru deschiderea și funcționarea școlilor. Ordinul comun a fost făcut public nesemnat. Cîmpeanu: Îl vom putea semna când CNSU va abilita cei doi miniștri pentru asta

Regulile pentru deschiderea și funcționarea școlilor prevăzute de ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății au fost făcute publice. Ministerul Educației a pus documentul oficial la dispoziția presei. Ministrul Educației…
Vezi articolul

EXCLUSIV Directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu“, demisă după ce a înființat o clasă de a V-a fără aprobarea Inspectoratului Școlar București. Controlul a arătat probleme și la transferuri, transmite instituția care a cerut până la urmă Ministerului Educației să aprobe clasa deja formată / Surse: Corpul de control al ministrului Ligia Deca face verificări și la Colegiu, și la Inspectorat

Directoarea Colegiului Național de Muzică ”George Enescu” (CNMGE) din București a fost demisă, potrivit deciziei Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), obținută de Edupedu.ro. Eliberarea din funcție vine după ce…
Vezi articolul

Iulian Cristache, federația părinților: Să scoatem gunoiul de sub preș, ca să rezolvăm problemele! Sunt reprezentanți din Consiliul Local care nu își fac treaba în Consiliile de Administrație ale școlilor. Văd directori nemulțumiți că au posibilitatea descentralizării deciziei

“Marea mea nedumerire este că văd acum directori nemulțumiți pentru că au această posibilitate” de a lua decizia cu privire la modul în care funcționează școlile, a declarat Iulian Cristache,…
Vezi articolul