DOCUMENT Noile restricții se amână pentru duminică 28 martie. UPDATE Modelele noi de declarație pe propria răspundere

124.287 de vizualizări
Universitatea din Bucuresti / Foto: Facebook.com/Universitatea din Bucuresti
O serie de noi restricții a fost adoptată printr-o Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, potrivit anunțului făcut joi la Guvern. Documentul prevede reducerea programului magazinelor, restricționarea circulației persoanelor în zonele cu rată de infectare crescută. De asemenea, a fost schimbat și modul de calcul al ratei de infectare la 14 zile, după cum a anunțat ministrul Sănătății.

UPDATE: Măsurile care au fost inițial anunțate că ar intra în vigoare vineri, 26 martie, vor intra în vigoare duminică, pe 28 martie, potrivit anunțului făcut de premierul Florin Cîțu.

Acestea sunt următoarele:

 1. Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 2. Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20:00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la punctul 1.
 3. Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 4. Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18:00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la punctul 3.
 5. Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 6. În perioadele 03.04 – 04.04.2021 și 01.05 – 02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00-02:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.
 7. În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 18:00-22:00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.
 8. Prin excepție de prevederile punctelor 3 și 4, în intervalul orar 18:00-05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Cum s-a schimbat modul de calcul al ratei de incidență a virusului

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a prezentat joi seara, după ședința de Guvern, felul în care acest calcul se va face de acum încolo:

„E foarte simplu modul de calcul al incidenței. Este de asemenea la 14 zile, de asta indicatorul se numește „incidența la 14 zile”, doar că ne uităm la 14 zile începând cu a treia zi în urmă și asta pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate. Durează întotdeauna 48 de ore, cu aproximație ca aceste teste să fie finalizate, respectiv alocate către un județ sau altul. E atât de simplu! Iar diferența, aşa cum cred că am explicat și eu pe contul meu de Facebook, ieri, a explicat și domnul premier astăzi, diferența nu este fenomenală, diferența este una care, da, întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri, poate să facă lucrul ăsta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental. Vorbim, dacă ne uităm la săptămâna aceasta, atunci diferența este undeva de două zile”, a spus Vlad Voiculescu. 

Hotărârea nr 20 a CNSU prevede această modificare a modului de calcul:

„Prin ”incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date”.

Modelele de declarație pep ropria răspundere și al adeverinței de angajator pentru deplasarea în afara locuinței:

Modelul declarației pe propria răspundere pentru toate localitățile, indiferent de rata de incidență (nivelul de răspândire a virusului)
Modelul adeverinței de la angajator pentru toate localitățile, indiferent de rata de incidență (nivelul de răspândire a virusului)
Modelul declarației pe propria răspundere pentru localitățile care depășesc rata de incidență de 4 ‰ (necesar a fi folosite pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică), respectiv 7,5 ‰ (necesar a fi folosite în toate zilele săptămânii)
Modelul adeverinței de la angajator pentru localitățile care depășesc rata de incidență de 4 ‰ (necesar a fi folosite pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică), respectiv 7,5 ‰ (necesar a fi folosite în toate zilele săptămânii)

Foto: unibuc.ro


3 comments
 1. Cum evit aglomerația în magazine dacă am scrutat programul !?
  De ce restricții de circulație noaptea,umblă mai mulți viruși !!??🤯
  Vreau să iau o pâine la ora 24,00,de unde !?
  Era bun un ” non stop” evitam aglomerația de ziua !
  Deci interesul este să se creeze aglomerație,brambureală !

 2. Sunteti groaznic.
  Nici un guvern nu a fost atât de labil, sa își schimbe mereu hotărârea.
  Aleargă omul vineri într-un suflet de la serviciu, sa nu îl amendeze nenea polițistul ca depaseste ora 20.
  Si acum afla ca a fost un prost ca i-a crezut aseară pe guvernanți
  Nu mai spun de ministrul educației care schimba ordinele după cum visează noaptea.

 3. oamenii nu mai accepta iadul asta. arafat e vinovat. si usr ul. in cluj, timisoara si bucuresti ii duce cu forta pe prostii din multinationale si ii testeaza ca pe vite ce sunt.
  de acolo rata mare de infectare, si restrictii si carantina.
  trebuie dat jos guvernul si scosi americanii din tara. jos pnl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu 2009-2019. Când a desființat Școlile de Arte și Meserii: “liceele tehnologice sunt mai bine pregătite”. Când a văzut rezultatele la BAC 2019: “îi trimitem să învețe o meserie, pentru că nu ne naștem egali”

Anul acesta “îi trimitem pe cei care poate au mai puține abilități teoretice spre a învăța o meserie”, susține ministrul Educației despre absolvenții clasei a VIII-a care acum susțin Admiterea…
Vezi articolul

Liga Studenților sesizează Consiliul Național de Etică, organismul care poate sancționa plagiatul lui Sorin Cîmpeanu / Sancțiunile pot varia de la retragerea lucrării, până la retragerea titlului didactic universitar, retrogradarea sau interzicerea unor drepturi

Liga Studenților (LS IAȘI) a sesizat Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) cu privire la cursul universitar plagiat de Sorin Cîmpeanu în 2006, când…
Vezi articolul

Examenul de admitere la colegiile naționale să poată fi dat și cu subiecte realizate din afara acestora, procentul maxim de admitere să fie coborât de la 90% la 75%, limba română să fie probă separată la Bacalaureat – printre propunerile Alianței Colegiilor Centenare pe tema proiectului de Lege a Învățământului Preuniversitar

Proiectul legii învățământului preuniversitar să păstreze prevederea privind admiterea la Colegiile Naționale, dar să stipuleze că aceasta poate fi organizată și la nivelul consorțiilor școlare sau al unor asocieri în…
Vezi articolul

VIDEO Un sistem de supercomputere de 11,5 milioane de euro din bani europeni va fi utilizat pentru cercetare în Bulgaria. „În ultimele luni, supercomputerele au fost esențiale în dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19” – Anders Dam Jensen, directorul executiv al EuroHPC JU

Un sistem de supercomputere de 11,5 milioane de euro, care va fi utilizat în cercetare, va fi instalat în Bulgaria, a anunțat the European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC…
Vezi articolul