DOCUMENT Noua structură a anului școlar explicată oficial pentru elevii cu examene și cei fără examene. Pentru învățământul tehnic și profesional se va modifica graficul examenelor de certificare

38.614 vizualizări
începerea școlii, predare bilingvă
Foto: Pixabay.com
În prima zi de vacanță, Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare explicații privind noua structură a anului școlar 2020-2021 printr-o notă obținută de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa nr. 1.986 de la Direcția Generală de Învățământ Preuniversitar care detaliază care sunt perioadele de vacanță, respectiv de cursuri pentru fiecare elev și copil din sistemul de învățământ.

Explicațiile pentru elevii din învățământul liceal-tehnologic, postliceal și profesional arată că examenele de certificare vor fi modificate, ministerul anunțând că va modifica ordinul care prevede calendarul și graficul de desfășurare a acestora.

„Elevii din clasele din învățământul liceal tehnologic, cei din învățământul profesional, postliceal (inclusiv postliceal militar) vor avea cursuri astfel:

Elevii din învățământul liceal – filiera tehnologică, clasele IX – XI zi, IX – XII seral și frecvență redusă, elevii din învățământul profesional, dual, profesional specializat: miercuri, 5 mai 2021 – vineri, 16 iulie 2021 (durata totală a anului școlar fiind de 33 de săptămâni + 3 săptămâni = 36 de săptămâni).

Elevii din învățământul postliceal (inclusiv postliceal militar) și de maiștri – cursuri cu durata stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare: miercuri, 5 mai 2021 – până la finalizarea duratei cursurilor conform planurilor-cadru de învățământ.

De exemplu, pentru calificarea „Asistent medical generalist”, durata cursurilor este de 42 de săptămâni. În acest caz, după data de 4 mai 2021 cursurile se vor desfășura în perioada 5 mai – 27 august 2021.

OMEC 5459 / 2020 privind aprobarea graficului de desfășurare a examenelor de certificare a calificării profesionale absolvenților din învățământul profesional și tehnic preuniversitar în anul școlar 2020 – 2021 va fi modificat corespunzător”, se arată în documentul citat.

Extras din adresa 1.986/DGIP/02.04.2021

Adresa oficială reia explicațiile și pentru ceilalți elevi și pentru copiii din ciclul preșcolar:

„Pentru elevii care susțin examenele naționale (Evaluare Națională și Bacalaureat), în perioada 2 aprilie – 9 mai, programul lor de desfășurare după cum urmează:

  • Vacanța – vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021;
  • Cursuri în sistem online – luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021;
  • Vacanță – vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021.

După data de 9 mai 2021:

  • Elevii din clasele care vor susține Evaluarea Națională vor avea cursuri în perioada: luni, 10 mai 2021 – vineri, 11 iunie 2021.
  • Elevii din clasele care vor susține Bacalaureatul avea cursuri în perioada: luni, 10 mai 2021 – vineri, 4 iunie 2021.

Pentru elevii care nu susțin examenele naționale:

În perioada 2 aprilie – 4 mai 2021: copiii din grupele de grădiniță și elevii din toate celelalte clase, care nu vor susține examene naționale (Evaluare Națională și Bacalaureat), inclusiv elevii din clasele din învățământul profesional și tehnic și postliceal, vor fi în vacanță.

În această perioadă părinții care doresc pot trimite copiii la grădiniță, dacă unele unități de învățământ cu nivel preșcolar primesc avizul Direcției de Sănătate publică pentru a organiza activități educative cu copiii.

După data de 4 mai 2021:

Copiii din grupele de grădiniță și elevii din toate celelalte clase, cu excepția elevilor din clasele din învățământul profesional și tehnic, vor avea cursuri în perioada miercuri, 5 mai 2021 – vineri, 25 iunie 2021 (durata totală a anului școlar fiind de 33 de săptămâni).

Extras din adresa 1.986/DGIP/02.04.2021

Foto: Pixabay.com


5 comments
  1. Elevii de liceu tehnologic, clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, ar fi terminat pe 9 iulie. Diferența, în cazul noii structuri, este de o săptămână. Ce-i cu atâta jale?

    1. Nu pricepi”, (cred ca verbul este “nu vreau”) ca nu e “o saptama” si atat, e una in plus de stat in cuptoarele scolilor.
      Nici iunie nu mai e “racoros”, anul celalalt (vara 2019) mi-am luat in clasa un termometru cu mine, au fost zile cand am avut 34-35 de grade in clasa unde aveam ore (cu geamurile si usile cascate larg, mai cald decat afara oricum)…. Eu aveam una , doua sau trei ore, bietii elevi cate SASE !

  2. Nu vede nimeni ca unii elevi (postliceala) termina scoala in 27 august ????????
    Si incep iarasi in septembrie?
    Clasele tehnice ajung in 16 iulie cu orele !!!!!
    Asa voia ministerul sa se ajunga cu anul scolar, iarna multa vacanta, iar vara sauna gratuita la scoala!!!!!
    Acesti elevi sunt cobaii? Si daca nimeni nu zice nimic, va continua torturarea elevilor si a profesorilor in anul urmator. Ca a mers….
    Iarna mai pui o haina pe tine daca e frig, dar vara nu ai cum sa te protejezi, nu s-a inventat inca climatizarea individuala, iar in scoli e mai cald ca afara vara.

  3. Ce minte sa ai pentru a pune vacanta de pasti divizata atat de aiurea? Nu puteau avea toti elevii vacanta de pasti de pe 24 pana pe 4 sa inceapa toti elevii odata? Profesorii care predau la clase terminale au vacanta de pasti de 5 zile, dar cine ii mai baga in seama pe profesori? Mai sunt platiti si cu salariul de baza, fara sporuri pe toata perioada asta ametita
    .

  4. Ce tampenie, dacă parintii doresc, pot sa își aducă ai lor copii..e pe vrute..
    Normal ca vor dori ca grădinițele au ajuns loc unde sa scapi de copii…dacă s a spus ca e vacanta, de ce se mai lasa asa ambigua legea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere publică în sistem de videoconferință pe tema modificării statutului elevului, organizată marți, 7 martie, de Ministerul Educației / Înscrierile se fac până pe 3 martie

Ministerul Educației anunță că organizează în data de 7 martie 2023, ora 14:00, în sistem de videoconferință, dezbaterea publică având ca temă proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Statutului elevului (aprobat prin ordinul ministrului…
Vezi articolul

EXCLUSIV Ministerul Educației vrea din nou teste grilă la Evaluarea Națională și BAC-ul din 2020. Precedenta tentativă a declanșat un scandal major

Testele grilă revin în planurile Ministerului Educației pentru examenele naționale. “În vederea pilotării unei noi structuri posibile a subiectelor pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din anul școlar…
Vezi articolul