E nevoie de o reformă a rezidențiatului pentru „a angaja oameni cu vocație”, spune ministrul Sănătății: E foarte greu dacă nu ai îndemânare să faci chirurgie, doar pentru că media ta nu ți-a permis altă specializare

1.212 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
E nevoie de o reformă a rezidențiatului pentru a angaja oameni cu vocație, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Într-o conferință de presă de joi, 9 ianuarie, prima din noul mandat de demnitar în guvernul Ciolacu 2, Rafila a vorbit despre nepotrivirile de specializări în cazul absolvenților de medicină, farmacie sau medicină dentară care nu au intrat unde și-au propus din cauza mediilor.

„E foarte greu, dacă nu ai îndemânare, să faci o specialitate chirurgicală, doar pentru că media ta nu ți-a permis decât o anumită specialitate. Cred că trebuie să existe un echilibru”, a spus Alexandru Rafila, profesor universitar de microbiologie.

„Să nu mai plimbăm medicii să aștepte luni sau ani de zile pentru recunoașterea unei diplome. În ceea ce privește nevoia de resurse umane, prin intrarea în funcțiune în acest an a Registrului Profesioniștilor din Sănătate, vom avea în mod evident o predictibilitate mai mare și lucrăm cu universitățile să scoatem la concurs specialitățile de care este într-adevăr nevoie în România. Sigur, nu putem să luăm noi singuri această decizie. Trebuie să facem împreună cu Colegiul Medicilor și cu universitățile și cu reprezentanții asociaților de studenți sau de medici rezidenți. Cred că e nevoie și de o reformă a rezidențiatului încât să putem să angajăm, dacă vreți, oameni care au vocație”, a spus ministrul Sănătății în conferința de presă.

Iar Alexandru Rafila a continuat: „Adică e foarte greu, de exemplu, dacă nu ai o vocație și o îndemânare care să îți permită direcționarea către o specialitate chirurgicală, să faci acest lucru, pentru că media ta nu ți-a permis decât să spunem o anumită specialitate. Cred că trebuie să existe un echilibru și o să găsim o soluție care, sigur, n-o să fie perfectă, dar să ne îndrepte în direcția bună. Acestea sunt doar câteva dintre priorități și m-aș bucura dacă o să mergem pe un parcurs pozitiv în cursul acestui an și vor exista și resursele financiare pentru continuarea proiectelor, inclusiv contrapartida pe care și România trebuie să o plătească pentru aceste proiecte finanțate din PNRR”.

  • Rezidențiatul este o formă de educație postuniversitară destinată absolvenților facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie, având o durată cuprinsă între 3 și 7 ani, în funcție de specializare. Accesul în rezidențiat se realizează printr-un concurs național, organizat de Ministerul Sănătății, care constă într-un test-grilă cu 200 de întrebări, acoperind domeniile menționate. Rezidențiatul este reglementat de Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012.
Context: admiterea la rezidențiat, schimbată din 2026 la patru domenii – OUG în Monitorul Oficial

O serie de modificări la legislația Rezidențiatului au fost făcute în august 2024 de către Guvern prin Ordonanța nr. 44 din 2024, aflată în vigoare și publicată în Monitorul Oficial pe 30 august. Printre schimbări se numără organizarea concursului de rezidențiat 2026 pe patru subdomenii pentru medicină și introducerea subiectelor unice la examenul de medic specialist.

Cele patru subdomenii pentru concursul de rezidențiat 2026. Începând cu trimestrul IV al anului 2026, concursul de rezidențiat pentru domeniul medicină va fi organizat pe următoarele subdomenii:

  • Specialități medicale
  • Specialități chirurgicale
  • Specialități paraclinice și de laborator
  • Anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență

Repartiția specialităților în aceste subdomenii va fi stabilită prin ordin al ministrului sănătății, cu consultarea Colegiului Medicilor din România.

Admiterea la rezidențiat 2026: Examenul de medic specialist cu subiecte unice

O altă schimbare majoră vizează examenul de medic specialist. Începând cu sesiunea din semestrul I al anului 2026, proba scrisă va include subiecte unice la nivel național pentru fiecare specialitate. Acestea vor fi elaborate de o comisie formată din coordonatori de rezidențiat din toate centrele universitare și desemnată prin ordin al ministrului sănătății. Probele clinice și practice vor fi susținute în fața unor comisii propuse de instituțiile de învățământ superior de medicină și farmacie acreditate, cu avizul colegiilor profesionale.

În prezent, de examenele de ieșire din rezidențiat se ocupă mai multe comisii de specialiști de la nivelul universităților de medicină – centre de examinare.

De menționat că, în parcursul legislativ al proiectului care transpune Ordonanța Guvernului 44/2024 în lege, în forma adoptată de Senatul României se renunță la admiterea pe patru subdomenii. Asta înseamnă că modificarea ar putea fi, astfel, modificată în Parlament. Proiectul de lege 574/2024 a intrat în Camera Deputaților acum două luni, for decizional, unde mai așteaptă avize de la diverse comisii, apoi va fi votat și trimis la promulgare la Președintele României pentru a deveni lege. Vom scrie despre forma finală a legii care transformă OG 44/2024 în lege, dar până atunci OG 44/2024 în forma prezentată în articol este în vigoare.

Pe 17 septembrie 2024, ministerul Sănătății a anunțat că concursul pentru rezidențiat ar rămâne neschimbat, după consultări cu studenții, deși modificările fuseseră făcute și sunt și acum în vigoare prin consemnarea lor în Monitorul Oficial (MO) și prin nicio revenire asupra lor.


1 comment
  1. “îndemânarea” e probelma in rezidentiatul pe chirurgie, nu fosilele comuniste care nu te lasa sa operezi nimic 5 ani si posturile pe pile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că școlile vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul…
Vezi articolul

Raluca Turcan acuză Oficiul Național de Anchiziții Centralizate că este “pesedizat cap-coadă” și că în ciuda presiunilor făcute de Guvern, “acceptă contestații de un nivel îndoielnic”: A făcut ca achiziționarea celor 250.000 de tablete pentru elevi să fie aproape un coșmar

Atac fără precedent la adresa instituției care derulează achiziția centralizată de tablete școlare, lansat joi seara de vicepremierul Raluca Turcan. Aceasta a declarat la B1TV că Oficiul Național de Anchiziții…
Vezi articolul

Cei 5 pași pentru completarea fișei de înscriere la liceu 2024, prezentați de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași: Nu completa o opțiune nedorită înaintea unei opțiuni dorite! Cu cât poziția în ierarhie e mai jos, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare

Pentru completarea fișei de admitere la liceu 2024, primul pas recomandat elevilor de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași este să analizeze opțiunile: „Realizează o listă a liceelor…
Vezi articolul