Ministerul Economiei a colaborat cu Ministerul Mediului în elaborarea strategiei naționale pentru economie circulară, iar strategia vizează deocamdată doar un cadru general, planul de acțiune urmează, spune Mirona Daia, director de politici industriale în Ministerul Economiei, coordonator al programului de strategie, în cadrul conferinței online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro, în cadrul campaniei Metal pentru Viitor.
“Economia circulară vizează în mod special educația consumatorului. Nu putem să creștem durabilitatea unui produs dacă consumatorul nu știe și nu este învățat care sunt etapele”, mai spune Mirona Daia.
- Recent, Guvernul a adoptat în septembrie 2022 Strategia Națională privind Economia Circulară care stabilește „calea de urmat”, „prin definirea viziunii României de a crea o rută stabilă pentru prosperitatea întregii societăți printr-o creștere economică care să asigure un mediu durabil pentru generațiile viitoare”.
La conferința online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro în cadrul campaniei Metal pentru Viitor, Mirona Daia, director de politici industriale a explicat care este rolul strategiei circulare din punct de vedere al industriei și al companiilor care trebuie”să schimbe modelul de business, de la unul linear către altul”. Întrebată de ce, în document, rolul școlilor nu este unul semnificativ conturat, Mirona Daia a spus că “deocamdată, strategia vizează doar un cadru general planul de acțiune. Urmează a fi elaborate aceste obiective și vom avea cu siguranță pentru fiecare în parte un set de măsuri. (…) Avem în vedere pentru că economia circulară vizează în mod special educație consumatorului. Nu putem să creștem durabilitatea unui produs dacă consumatorul nu știe și nu este învățat, care sunt etapele sau cum poate să vină în sprijinul nostru al instituțiilor pentru a crește această durabilitate. Vor fi incluse și universitățile și institutele de cercetare toți actorii relevanți în ceea ce înseamnă procesul de educație pentru economie circulară”, a precizat reprezentatul Ministerului Economiei.
“Cred că economia circulară trebuie privită în ansamblul ei ca si model de business diferit, de la cel linear pe care ar trebui să îl încurajăm cu toții. Este o schimbare radicală a proceselor de producție industriale prin reutilizarea deșeurilor, dar nu numai, pornind de la proiectarea produselor astfel încât să creștem durabilitatea utilizărilor. Ca și minister responsabil de politica industrială și de modul în care businessurile din România pot fi încurajate să devină sustenabile, am colaborat alături de colegii de la departamentul de dezvoltare durabilă de la nivelul Secretariatului General al Guvernului în elaborarea strategiei naționale pentru economie circulară. Strategia fost elaborată în septembrie.
Important este planul de acțiuni care va sta la baza implementării acestei strategii și este în curs de elaborare. Ministerul este inițiatorul unei scheme de ajutor de minimis pentru economia circulară. Este primul instrument financiar destinat exclusiv economiei circulare din România, iar Ministerul Economiei și-a asumat această responsabilitate”, a precizat Mirona Daia.
Extras – video, conferință “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, cu declarațiile Mironei Daia, director de politici industriale în Ministerul Economiei, despre strategia națională și schemele de ajutor pe economia circulară:
În decembrie se deschide apelul pentru finanțare/ Pot participa ONG-uri și firme care promovează economia circulară
Mirona Daia a mai spus că luna viitoare vor putea aplica firme și ONG-uri pentru a primi fonduri, dacă au programe în domeniul economiei circulare. Bugetul va fi de 8 milioane de euro, fiecare potential beneficiar putând primi până la 200.000 euro. “În luna decembrie estimăm că vom deschide apelul pentru depunerea cererilor de finanțare, atât din partea industriei cât și din partea ONG-urilor care promovează principiul economiei de circulare.
Ca și noutate pentru această schemă punem accentul pe crearea de centre de reparații, practic un mod de a sprijini creșterea durabilității produselor, pe centre de colectare a unor materii prime esențiale în alte ramuri industriale precum lâna și textilele utilizate, pe activități de reciclare a oricărui tip de deșeuri, dar și pe activități care derivă din directiva single use plastic, o directivă implementată la nivel european și care impune reducerea consumului produselor de plastic de unică folosință. Pot fi proiecte mari care vor fi considerate modele de economie circulară pentru celelalte ramuri.
Planul de acțiune este parte a PNRR și jalon în PNRR, iar termenul limită de implementare este septembrie 2023. “Ne propunem ca planul de acțiuni să fie mult mai repede definitivat în condițiile în care sursele de finanțare aferente sunt disponibile anul viitor prin programe operaționale. (…) O astfel de economie circulară contribuie la reducerea impactului schimbărilor climatice asupra mediului. Nu doar colectarea separată a deșeurilor, nu doar la acest proces trebuie să ne oprim. Dacă nu avem un proces circular, dacă nu avem lanțuri valorice circulare, practic economia circulară nu există, iar rolul nostru ca minister este de a transforma aceste procese tehnologice ca fiind circulare”, mai spune Mirona Daia.
Urmărește integral conferința online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro, în parteneriat cu As Metal, GreenPoint Management, Linde Gaz România și agenția WebEfektiv. În cadrul evenimentului a fost lansată și campania „Metal pentru Viitor” și secțiunea specială Zero Deșeuri:
Principalele declarații și știri sunt publicate pe Edupedu.ro, în secțiunea dedicată – Zero Deșeuri. Prin lansarea acestei secțiuni ne dorim să a subliniem importanța tranziției către economie circulară prin educație, să vă oferim materiale despre acest subiect extrem de important pentru prezent și viitor. Vă invităm să fiți parte din acest proces eminamente educativ, implicându-i pe profesori, elevi, studenți și angajații companiilor care, la rândul lor vor transfera acest model sustenabil și în familii.
Secțiunea este dezvoltată ca parte a campaniei Metal pentru Viitor, dezvoltată de partenerii acestui eveniment: As Metal, GreenPoint Management, Linde Gaz România și agenția WebEfektiv.
Foto: © Alptraum | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.