Economia României va avea o scădere a PIB de 5% la nivelul 2020, din cauza pandemiei, estimează cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

1.099 de vizualizări
Economia României
Foto: © Dreamstime.com
Economia României va evolua în formă de “W asimetric”, cu o scădere a PIB de 5% la nivelul 2020, din cauza pandemiei, estimează cercetători ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceștia au constatat că, după o scădere-record a PIB în trimestrul al 2-lea și o recuperare lentă în al treilea trimestru, o nouă scădere este prevăzută pentru ultimele trei luni ale anului, ceea ce indică faptul că revenirea în formă de V nu mai este posibilă, potrivit unui comunicat UBB.

Prognoza este realizată de o echip de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB, în cadrul unei proiect de analize pe termen scurt și mediu privind evoluția economiei în context pandemic (econ.ubbcluj.ro/coronavirus).

Economia României: Evoluția performanței economice pe parcursul anului 2020, în prezentarea cercetătorilor UBB:
  • “După performanța economică puternică din primele două luni ale anului 2020, PIB-ul României a resimțit impactul pandemiei și a stării de urgență instituite de autoritățile românești încă din luna martie, anulând astfel acel start puternic din lunile ianuarie și februarie. În consecință, primul trimestru al anului a adus o stagnare economică (-0,04%, date revizuite) în comparație cu nivelul PIB-ului din ultimul trimestru al anului 2019.
  • Conform datelor Institutului Național de Statistică trimestrul doi al anului a fost cel mai grav afectat de pandemie, aducând o scădere economică record de 12,2% (date revizuite) față de primul trimestru. Această cifră reprezintă o scădere a PIB-ului trimestrial nemaivăzută în istoria de după revoluție a economiei românești, depășind și recordurile negative trimestriale ale crizei economico-financiare din 2008-2009.
  • După această scădere record, modelul DFM al cercetătorilor UBB prevedea o revenire puternică în cel de al treilea trimestru (+8,1%), însă primele estimări statistice oficiale indică faptul că această revenire a fost mult mai moderată, economia României arătând o creștere de „doar” +5,6% în această perioadă față de trimestrul precedent. Astfel, în termeni anuali, PIB-ul României a cumulat o scădere de 6,0% față de trimestrul III al anului 2019, ceea ce reprezintă în același timp o scădere sub media țărilor UE (-4,3%). Deși datele statistice la nivel sectorial vor fi publicate în aproximativ 2 săptămâni, informațiile disponibile analizate de echipa UBB-FSEGA arată că surpriza negativă a trimestrului III se datorează în primul rând evoluției slabe a sectorului agriculturii ca urmare a condițiilor meteorologice mai puțin favorabile în acest an. Trebuie menționat în același timp că ponderea agriculturii în PIB-ul trimestrului III este destul de ridicată (peste 9%), iar astfel o scădere de 20-30% a agriculturii poate conduce la o scădere de 2-3 puncte procentuale a PIB-ului total al economiei.
  • Evoluția numărului de cazuri noi zilnice de coronavirus, care au trecut și pragul de 10.000 de cazuri în luna noiembrie, arată că România înfruntă în momentul de față un al doilea val al pandemiei, ceea ce va fi resimțit și la nivelul economiei. Modelul DFM al cercetătorilor UBB-FSEGA arată că ultimul trimestru al anului 2020 va aduce cel mai probabil o nouă scădere economică. Această scădere va fi însă mult mai moderată față de recordul negativ al trimestrului II, cercetătorii calculând cu o scădere trimestrială de aproximativ 1%. Această previziune este în concordanță cu efectele economice ale celui de al doilea val al pandemiei afectând toate țările UE, unde majoritatea analiștilor așteaptă o scădere între 2% și 3% (analiză Reuters). Această scădere pune o piedică importantă în calea creșterii economiei românești din ultimele luni, și semnalează faptul că revenirea în formă de „V” nu mai este o așteptare realistă, scenariul cel mai probabil fiind mai aproape de o formă de „W” asimetric (cu o scădere economică mai puțin accentuată în cadrul celui de al doilea val al pandemiei).
  • Astfel, conform calculelor cercetătorilor UBB, la nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB-ului de aproximativ 5%.”

Pe termen lung, cercetătorii UBB prevăt o revenire completă, până la nivelul perioadei premergătoare crizei, într-un termen de aproximativ doi ani și jumătate: “Scenariul cel mai probabil în momentul de față arată că PIB-ul României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în cursul anului 2022, această revenire fiind condiționată și de producția și livrarea eficientă a vaccinului împotriva Covid-19 la nivelul întregului teritoriu al țării, respectiv de utilizarea înțeleaptă a fondurilor substanțiale de sprijin economic oferite de UE.”

Photo 177154511 © Sergei ChaikoDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Mihaela Nabăr, World Vision România: Conectarea între un cadru didactic și un elev pe WhatsApp nu înseamnă educație. Ar trebui să transformăm profesorul din transmițător de informații în personaj care creează și știe să creeze conținut digital

Formarea profesorilor ar trebui să fie despre transformarea lui din transmițător de informații în personaj care creează și știe să creeze conținut digital, susține Mihaela Nabăr, directorul executiv al World…
Vezi articolul

INTERVIU Igor Șarov, ministrul Educației din Republica Moldova: Planificăm începerea anului școlar pe 1 septembrie, când cadrele didactice vor recupera materia restantă și vor consolida subiectele predate online / Despre educația digitală de la clasa I și soarta examenelor

Copiii din Republica Moldova au educație digitală obligatorie încă de la clasa I, iar după primele 3 săptămâni de la închiderea școlilor au la dispoziție o platformă de educație online…
Vezi articolul