Educația – prezentată ca pilon pentru dezvoltarea inițiativelor europene de inteligență artificială, în noul Plan de Acțiune pentru Continentul IA

138 de vizualizări
ChatGPT în școli
Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com
Programele educaționale care să susțină dezvoltarea inteligenței artificiale în sectoare-cheie ale economiei și societății sunt menționate de Comisia Europeană în Planul de Acțiune pentru Continentul IA, pe care l-a lansat săptămâna aceasta. Planul are drept scop să „transforme industriile tradiționale puternice ale Europei și bazinul său de talente excepționale în motoare puternice pentru inovare și accelerare IA”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Planul de acțiune pentru Uniunea Europeană, lansat în contextul exploziei de inițiative în domeniul inteligenței artificiale în marile economii ale lumii, este structurat pe 5 piloni:

  • Dezvoltarea unei infrastructuri computaționale și de date IA la scară largă
  • Creșterea accesului la date de înaltă calitate
  • Dezvoltarea de algoritmi și încurajarea adoptării IA în sectoare strategice ale UE
  • Întărirea bazinului de talente și competențe în domeniul IA la nivel european
  • Simplificarea reglementărilor în domeniu

Al patrulea pilon, ce vizează întărirea competențelor, pune accent pe dezvoltarea de programe educaționale și de instruire în domeniul inteligenței artificiale, pentru a „pregăti următoarea generație de specialiști IA și pentru a sprijini perfecționarea și recalificarea” angajaților. 

Planul de acțiune – care poate fi consultat integral aici – menționează „nevoia de a întări competențele în domeniul IA, inclusiv alfabetizarea și diversele talente în domeniul IA, la nivell UE, prin eliminarea decalajelor existențe, dezvoltarea excelenței în programele de educație, formare și cercetare în domeniul IA și prin atragerea mai multor femei în IA, crescând gradul de conștientizare a IA în cadrul societății largi și administrației publice, precum și prin atragerea și retenția de talente IA din afara UE”.

  • Potrivit documentului, o strategie ce va fi dezvoltată în domeniu va avea drept scop întărirea calității și eficienței în mai multe sectoare publice, inclusiv în educație. 

Iar pentru a extinde programele educaționale existente în domeniu, Comisia precizează că va sprijini creșterea numărului de programe de studii de licență, master și doctorale în domeniul unor tehnologii-cheie, inclusiv IA.

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii și copiii de grădiniță intră în vacanță peste o săptămână, la finalul primului modul. Al doilea modul începe pe 31 octombrie / Structura completă a anului școlar 2022-2023

Elevii și copiii de grădiniță sunt în vacanță în perioada 22 octombrie – 30 octombrie, potrivit structurii anului școlar 2022-2023. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de…
Vezi articolul

Primele manuale câștigătoare la licitația din 2023 a Ministerului Educației / Horia Corcheș, profesor, autor: Manualul de Limba și literatura română clasa a VI-a a primit punctaj maxim, am pus accent pe dezvoltarea gândirii critice, sarcini care încurajează elevii să analizeze diferite situații de comunicare și să-și formuleze propriile opinii (P)

Profesorii își pot alege deja manuale pentru anul școlar 2023-2024. Ministerul Educației a încheiat licitația pentru o parte dintre acestea, urmează să fie și altele anunțate. Din 11 iulie se…
Vezi articolul

Facultatea de Comunicare a SNSPA pune la dispoziția studenților care vor să reclame abuzuri o adresă proprie de contact, separată de procedura prin Comisia de Etică a universității / „Gândurile noastre merg și către cei care, în octombrie, ne vor păși pentru prima oară pragul”

Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA anunță, luni, că a stabilit un punct propriu de contact pentru sesizări privind „situații de hărțuire, abuz sau violență psihologică”, reprezentat de…
Vezi articolul

Dacă în ziua de astăzi un profesor mai dictează comentarii, ar trebui mâine să-și dea demisia, pentru că este un atentat la modul de a gândi al unui elev. Renunțăm la ceea ce are elevul cel mai bun în el, adică acea bucurie de a problematiza, de a discuta – profesorul Emil Munteanu, de la Colegiul Naţional Iaşi

Profesorul de limba și literatura română Emil Munteanu, de la Colegiul Naţional Iaşi, spune că un profesor care încă mai dictează comentarii elevilor la limba română “face un deserviciu elevilor…
Vezi articolul