Elevi craioveni au folosit prazul în rețete tradiționale și „reinterpretate”, dar au pregătit și „macarons” de Dăbuleni pentru un proiect gastronomic local – Laura Vasile, directoarea Liceului de Industrie Alimentară Craiova

182 de vizualizări
Foto © Jacek Chabraszewski | Dreamstime.com
Elevii de la Liceul de Industrie Alimentară Craiova au pregătit „macarons” de Dăbuleni și mâncăruri cu praz pentru inaugurarea unui târg ce prezintă Craiova drept „capitală gastronomică est-europeană”, potrivit G4Food.ro. Publicația a discutat cu Laura Vasile, directoarea acestui liceu, despre acest proiect, provocările domeniului și impactul educației profesionale asupra viitorului tinerilor.

„Craiova, capitală gastronomică est-europeană” este un proiect inițiat de Liceul de Industrie Alimentară Craiova (LIA) și susținut de Primăria Craiova, în care 11 restaurante craiovene au pregătit meniuri speciale cu preparate tradiționale din 11 țări central și est-europene, pe car ele vor prezenta într-un târg de gastronomie și oeonologie pe 30 noiembrie-1 decembrie.

În interviul pentru G4Food.ro, directoarea Laura Vasile explică dificultățile și proiectele legate de educația de profil și spune că „există cu adevărat o criză de forță de muncă în acest domeniu, deoarece România s-a confruntat cu exodul către vest. Marea problemă a societății noastre este că o mare parte din forța de muncă calificată își dorește să plece în afară țării, chiar și cu riscul de a se dezrădăcina pentru totdeauna”.

Iar despre preparatele pregătite pentru târgul menționat ea spune ce realizează elevii:

  • „Putem spune că aducem un omagiu Olteniei și prazului oltenesc, pe care îl regăsim în: mâncarea de praz cu măsline, pachețele cu praz (praz pane), PRAZ SALAD (salată de praz reinterpretată),  PRAZ TARTINĂ (tarte cu morcovi, telemea și praz), brioșe cu praz ( măsline, cașcaval și praz), praz umplut, sarmăluțe oltenești (foi de viță si varză), mămăligă, cremă de fasole alba cu praz și usturoi, murături asortate oltenești, mâncare de gutui cu fulgi de trandafir, chipsuri de dovlecei cu usturoi ș isos alb de mărar și usturoi, ceapă coaptă a la bunica, chifteluțe de legume cu praz și tradiționalul platou rece cu delicatese oltenești. Alături de aceste produse, mai puteți găsi placintă cu dovleac, plăcintă cu mere, tarte cu sirop și dulceață de trandafiri, fursecuri cu petale de trandafiri, realizate în colaborare cu un producător local de siropuri și dulcețuri naturale și nu în ultimul rând Macarons de Dăbuleni.”

Citește mai mult pe G4Food.ro

Foto © Jacek Chabraszewski | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Extraordinară în simplitatea ei această idee! Viva educația gastronomică, bravo! Bravo tineri și ieșiți la street food cu școala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florian Lixandru: Școlile pot include disciplina „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” în oferta de opționale pentru curriculum la decizia școlii pentru anul școlar 2023-2024, chiar dacă deja se lucrează la listele cu opționale

Vineri, 4 noiembrie, a fost promulgată legea care permite introducerea disciplinei „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, ca materie opțională, prin curriculum la decizia școlii,…
Vezi articolul

Premierul Ciucă, întâlnire la guvern cu personaje extrem de controversate. Victor Neumann, acuzat de CNSAS că a turnat 12 ani la Securitate / Dan Dungaciu, care a susținut AUR în Moldova și respingea categoric posibilitatea invaziei ruse în Ucraina / Marian Nazat, care susține că ”Ucraina este o anomalie istorică”

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni la Palatul Victoria cu o delegație de editori, bibliotecari și ”personalități culturale” cu care a discutat despre piața de carte românească, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul