Elevii care intră la toamnă în clasa a VIII-a vor fi primii care vor învăța pe noile planuri-cadru la liceu, dacă acestea vor fi aprobate – proiect / Bacalaureat 2030 va fi primul examen schimbat, până atunci toți elevii care sunt acum în liceu vor da actualul Bac cu origini în 1995 și după programe din 2002-2004

16.912 vizualizări
Foto: Cristian Nistor / Agerpres Foto
Primii elevi care vor studia după noile planuri-cadru sunt cei care vor intra în clasa a VIII-a în septembrie 2025, la toamnă, potrivit documentelor puse în dezbatere de Ministerul Educației și Cercetării. În septembrie 2026 ei vor începe liceul pe acest nou curriculum, dacă aceste planuri vor fi aprobate și aplicate conform planului anunțat de minister. Până atunci, toți elevii care sunt acum în liceu, inclusiv cei care intră în acest an în clasa a IX-a, vor învăța de pe aceleași manuale din 2004, vor avea același Bacalaureat stabilit pe baza legii 84/1995, demult abrogată.

Planurile-cadru se vor aplica doar pentru clasa a IX-a în 2026–2027, urmând ca în anii următori să se extindă la clasele a X-a (în 2027–2028), a XI-a (2028–2029) și a XII-a (2029–2030), pe măsură ce elevii avansează, prevede documentul ministerial. Până atunci, clasele superioare vor continua să funcționeze după vechile planuri-cadru, cele aflate în vigoare și în anul școlar 2024–2025. Astfel, pentru o perioadă de patru ani, vor funcționa în paralel două generații de elevi în liceu, cu structuri curriculare diferite.

Documentul oficial prevede explicit această etapizare: „În anul școlar 2025-2026, se mențin în aplicare planurile-cadru care au fost aplicate în anul școlar 2024-2025. În anul școlar 2026-2027, pentru clasa a IX-a […] se aplică planurile-cadru aprobate prin prezentul ordin, iar pentru clasele a X-a, a XI-a și a XII-a rămân în aplicare cele anterioare.”

Pentru examenul național de Bacalaureat, prima sesiune organizată după noua programă va fi în vara anului 2030. Aceasta va viza prima generație care va parcurge întreg ciclul liceal (clasele IX–XII) pe baza planurilor-cadru aprobate în 2025.

Ministerul precizează că noile programe școlare pentru liceu urmează să fie elaborate distinct, astfel încât structura conținuturilor să reflecte arhitectura curriculară nouă și să se alinieze viitoarelor forme de evaluare. Așadar, Bacalaureatul din 2030 va fi construit pe baza acestor programe noi, iar conținuturile și probele vor fi corelate cu ce s-a predat efectiv în anii de liceu.

Ca să poată fi aplicat din septembrie 2026, ministerul anunță că trebuie să fie făcute programele, manualele, să fie formați profesorii. Asta pentru că noul curriculum va avea la bază competențele-cheie și nu conținuturile, ca cele actuale. În plus, curriculumul nou are ca țintă formarea profilului absolventului de liceu, recent aprobat în 2024.

Pentru elaborarea programelor școlare, ministrul Daniel David anunță că acestea vor fi realizate de „echipe mixte de specialiști din învățământul preuniversitar și universitar”, cu accent pe „conținuturi relevante și aerisite”, inspirate de modelele europene. Un sfert din orele alocate fiecărei discipline vor fi dedicate consolidării competențelor, activităților remediale și aplicării cunoștințelor în viața de zi cu zi, declarație reluată de mai multe ori în ultima perioadă și măsură deja prezentă în legea Educației de 2 ani. Programele vor fi însoțite de standarde de evaluare și notare, menite să asigure coerență în evaluare între profesori și școli și să fundamenteze politici educaționale bazate pe date.

Noile manuale vor reflecta conținuturile programelor și vor combina versiunile tipărite cu resurse digitale interactive – inclusiv aplicații, jocuri și utilizarea inteligenței artificiale acolo unde este relevant, mai arată ministrul. Ministerul își propune să adapteze structura fiecărui manual în funcție de specificul disciplinei și de exemplele europene de bună practică.

În paralel, va începe și formarea profesorilor. Aceștia vor fi implicați în programe de pregătire profesională pentru a putea implementa noile programe și metodologii. Este vorba despre o reformă cu impact inclusiv asupra practicilor de predare și evaluare din liceu, potrivit ministrului.

Dacă această implementare va fi făcută programatic și coerent, ministrul Educației și Cercetării Daniel David estimează că prima generație care va beneficia de acest nou model curricular va fi cea care intră în clasa a IX-a în 2026. Până în 2030, ministerul își propune ca efectele reformei să fie vizibile în mod concret în rezultatele educaționale, atât la nivel național, cât și internațional. Sunt vizate îmbunătățiri în ceea ce privește performanțele la evaluări, reducerea abandonului școlar și scăderea analfabetismului funcțional. „Ne așteptăm la rezultate educaționale semnificativ mai bune, naționale și internaționale, care să se reflecte în performanță/progres/reducerea analfabetismului funcțional și a abandonului școlar, nu mai târziu de 5 ani!”, scrie Daniel David.


6 comments
  1. Noile planuri cadru discriminează elevii de la liceele tehnologice în raport cu cei de la liceele teoretice. Practic, niciun elev de la tehnologic nu va putea merge la o facultate, după absolvirea liceului, din cauza proastei pregătiri la științe. Cu o oră de fizică pe săptămână, una de chimie și doar două de matematică, niciun absolvent de liceu tehnologic nu va face față unei facultăți din Politehnică!
    Asta se numește discriminare! Practic ministerul care se ocupă cu educația discriminează elevii!

  2. la Limba straina 2 e prevazuta 1 ora pe saptamana si este materie de BAC dupa noua lege a invatamantului… oare cum au gandit-o p-asta?

  3. Eu cred că ar trebui să se renunțe la bacalaureat, deoarece angajările se fac pe baza relațiilor din cercul în care te afli!
    Cine vrea să muncească, să dea la facultate o poate face și fără bacalaureat.
    Uite asa se fac reduceri la buget!
    Oricum e doar stres pentru copii și părinți!
    Profesorii bifează prezența și iau banii!

    1. Foarte adevarat! Faci facultate dupa ce te angajeaza mama, tata, unchiul etc
      Oricat doare, ati reflectat adevarul!

  4. ne mai mirăm de nivelul de cunoștință al elevilor ….. modificam…modificăm si avem niște rezultate dezastruoase an de an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

BREAKING Sindicatele profesorilor propun reintroducerea exmatriculării elevilor în lege, plus detenție școlară și amenzi pentru părinți. Nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau BAC – document

Președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”, Marius Nistor a propus mai multe sancțiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave din ultima săptămână petrecute…
Vezi articolul

Subiecte Bacalaureat 2024, sesiunea specială, Limba română, publicate de Ministerul Educației. Eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text dramatic – la subiectul III pentru elevii de la uman

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Limba și literatura română, din cadrul sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat 2024, au fost publicate de Ministerul Educației. Proba obligatorie…
Vezi articolul

Ligia Deca: Luăm în calcul schimbări legislative pentru percheziționarea elevilor, dacă există o suspiciune de obiect interzis / De cinci luni la Ministerul Educației se caută o soluție pentru această situație fără ca lucrurile să avanseze

„Am discutat cu colegii din Guvern și Ministerul Justiției și cu Ministerul Afacerilor Interne să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în așa fel încât atunci când avem, de…
Vezi articolul

BREAKING Cluburile sportive școlare și palatele copiilor vor trece de la Ministerul Educației la primării, potrivit unui proiect anunțat de Sorin Cîmpeanu: „Cel puțin 10 ani nu își vor schimba destinația”

Cluburile sportive școlare și palatele Copiilor vor trece din administrarea Ministerului Educației, în administrarea primăriilor și consiliilor locale, potrivit unui anunț făcut de ministrul Educației, care a prezentat drept o…
Vezi articolul