Elevii din București ar putea trece la școala online după doar o lună de la debutul anului școlar, susține ministrul Educației: Mi-aș fi dorit să se micșoreze viteza de avans a ratei de infectare dar, din păcate, cifrele nu au confirmat această dorință

5.668 de vizualizări
Școala Gimnazială 56 din București / Foto: Edupedu.ro
Dacă se menține trendul ascendent al ratei de infectare, elevii din București ar putea face școală online de la jumătatea lunii octombrie, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, duminică seară, la Digi 24. De luni, elevii din 13 localități din țară, în care rata de infectare a depășit 6 cazuri la mia de locuitori, vor face cursuri exclusiv online.

Sorin Cîmpeanu la Digi 24, întrebat dacă a reevaluat scenariul trecerii școlilor în online în octombrie, în contextul creșterii numărului de cazuri Covid-19:

Moderator: Spuneați că, potrivit unei estimări la care ați ajuns împreună cu specialiștii cu care vă consultați, undeva la mijlocul lunii octombrie ar putea intra mare parte din România în acest regim de școală online, din cauza cifrelor care sunt în continuă creștere a cazurilor noi de Covid-19. Ați reevaluat cumva acest scenariu, date fiind aceste cazuri care cresc de la o zi la alta fulgerător?

Sorin Cîmpeanu: În ultimul interviu, ne raportam la evoluția ratei de infectare în București. Spuneam că de la 1 la 31 august a crescut de șase ori. Trendul ascendent, matematic vorbind, din păcate, nu a fost încetinit. Astăzi avem în București rată de infectare 2,44/1000, după ce ieri am avut 2,33/1000. Se păstrează acest trend ascendent care, dacă nu înțelegem să respectăm regulile sanitare și nu înțelegem importanța vaccinării, se va confirma matematic și este posibil ca în București, în a doua jumătate a lunii octombrie, să ajungem la pragul de 6 la 1000, prag de la care, din păcate, școlile vor trebui să treacă în online până rata de infectare va coborî.

Înregistrarea intervenției:

Elevii din 13 localități fac școală online săptămâna care vine, deoarece incidența a depășit rata de 6 la mia de locuitori, potrivit datelor Ministerului Educației și potrivit regulilor în vigoare, impuse prin ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Localitatea cu cea mai mare rată, la nivel național, este Târșolț din județul Satu Mare. Aici incidența are valoarea de 13,88.

A doua cea mai mare incidență este înregistrată în localitatea Șeica Mică, din județul Sibiu: 11,55. Celelalte 11 localități cu rata de incidență peste 6 la mia de locuitori sunt următoare:

 • localitatea Cărand din județul Arad: 10.22
 • localitatea Gherța Mică din județul Satu Mare: 10.14
 • localitatea Ploscoș din județul Cluj: 9.65
 • localitatea Pojejena din județul Caraș-Severin: 9.07
 • localitatea Cătina din județul Cluj: 7.78
 • localitatea Șimișna din județul Sălaj:7.67
 • localitatea Bixad din județul Satu Mare: 7.63
 • localitatea Turț din județul Satu Mare: 6.72
 • localitatea Oraș Negrești-Oaș din județul Stau Mare: 6.44
 • localitatea Oraș Bechet din județul Dolj: 6.4
 • localitatea Tupilați din județul Neamț: 6.12
Foto: captură edu.ro

Astfel, în județul Satu Mare sunt 5 localități cu incidența peste 6 la mia de locuitori. Clujul are 2 localități cu incidența peste 6.

Incidența pe județe este următoarea:

Anul școlar a început pe 13 septembrie pentru elevi, iar până la acest moment regulile prevăd închiderea claselor în format fizic și trecerea lor în online fie din motive epidemiologice – rata de infectare peste 6 cazuri la 1.000 de locuitori, fie care țin de infrastructură.

Pentru ziua de vineri, erau 795 de clase suspendate din cauza cazurilor de infectare, adică 17.658 de elevi/copii nu făceau cursuri în format fizic.


4 comments
 1. asta vrea sa imbolnaveasca pe toti, si copii si profesorii si parintii, ce-i pasa lui, el sta la minister la birou nu e in contact zilnic cu sute de elevi

 2. >>trend ascendent
  Deocamdata am ajuns la dublarea numarului de cazuri noi / saptamana in tara. Cu indicatori pe ultimele 2 saptamani astia sunt depasiti de situatie.

  >>dacă nu înțelegem să respectăm regulile sanitare
  In primul rand ar trebui sa inteleaga ei ce se intampla. Nu pare ca inteleg sau nu-i intereseaza.
  In al doilea rand ar trebui sa impuna regulile mai ferm. Dar ei sunt preocupati sa permita desfasurarea diverselor evenimente mai curand. COVID party pare mai important decat scoala.
  Au pus cifra aia de 6 la mie in speranta ca nu va fi atinsa. La fel ca si pana acum cifra gandita de ei va fi depasita. Urmatorul prag va fi 12 la mie?

  Avem 27000 cazuri noi / ultimele 7 zile, in tara. Cifra asta era atinsa anul trecut abia pe 22 octombrie. Daca o tinem la fel vom ajunge peste o saptamana la 54000 cazuri noi / 7 zile, vom depasi valul 3 si probabil vom depasi si maximul de pana acum, vreo 60000 cazuri noi / 7 zile.

 3. De ce să așteptăm până atunci și să se imbolnaveasca ei sau părinții lor și să nu înceapă on line de acum până trece valul 4 ? Numai din ambiția domnului Câmpeanu ?

  1. Nu e ambiția nimănui doar o chestie economica. Pur și simplu guvernul nu are bani sa întrețină atâția părinții sa stea acasă cu copiii. Problema e ca unii părinți avem bani și nu ne trebuie nimic financiar de la guvern, decât o simpla hotărâre ca cei care vor sa aleagă sa rămână în online, sa poată rămâne. Atâta trebuie și nimic mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pichetare a Ministerului Educației, anunțată pentru miercuri de Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”: Profesorii sunt obligați să lucreze și cu 38 de elevi la clasă, contabilii trebuie să transmită situațiile noaptea, plus mii de hârtii inutile

Aproximativ 100 de membri ai Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ vor picheta miercuri, 27 februarie, începând cu ora 11:00, sediul Ministerului Educației, iar “sindicatele afiliate din mai multe regiuni…
Vezi articolul

Laboratoare de Chimie deschise elevilor de la clasele a VII-a până la a XII-a, pentru a realiza experimentele din manuale, anunță Universitatea Politehnica Timişoara

Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) a lansat în această săptămână Programul Laboratoare de Chimie deschise elevilor şi profesorilor din învăţământul preuniversitar, în…
Vezi articolul