Emilia Șercan îl acuză pe profesorul Virgil Iordache de la Universitatea din București că dorește anchetarea ei în Comisia de Etică, după ce jurnalista a criticat decizia în cazul Bode a Consiliului Național de Etică, unde el este membru / Iordache: Eu nu doresc asta

1.842 de vizualizări
Sursă: Captură Facebook – Emilia Șercan
Jurnalista Emilia Șercan, care e și lector în cadrul Universității din București, scrie, miercuri, pe Facebook că Virgil Iordache, profesor al universității și membru al Consiliului Național de Etică (CNECSDTI), dorește “anchetarea mea de către Comisia de Etică” a instituției de învățământ superior, în urma unei postări unde ea a criticat decizia Consiliului Național de Etică în cazul Lucian Bode. Șercan publică în acest sens o captură după o postare a lui Virgil Iordache, în care el sugerează Comisiei de Etică să se “autosesizeze”, captură care, însă, nu poate fi accesată public pe pagina lui de Facebook. Întrebat de Edupedu.ro dacă a cerut sau dorește anchetarea Emiliei Șercan, Virgil Iordache a răspuns negativ.

Emilia Șercan a publicat, ieri, repetat pe tema deciziei CNECSDTI, potrivit căreia Lucian Bode, acum ministru de Interne și lider PNL, nu a plagiat în cartea bazată pe teza sa de doctorat, teză despre care comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj a decis că include porțiuni plagiate. Decizia a fost luată cu o singură abținere și în absența reprezentanților UBB.

La primul astfel de mesaj al jurnalistei, critic la adresa CNECSDTI și în care ea vorbește despre universitari “cu vocație de spălători de cadavre politice”, care se găsesc printre universitarii respectabili, i-a comentat și Virgil Iordache, conferențiar universitar și membru CNECSDTI: “Să vă fie rușine pentru această postare”.

Miercuri, jurnalista publică o captură a unui mesaj ce pare să fi fost publicat pe Facebook de Virgil Iordache, în care scrie: “Comisia de Etică a UB ar putea să se autosesizeze cu privire la afirmațiile publice ale d-nei lector Șercan după aflarea H40 a CNECSDTI și să ne spună dacă e un comportament etic dpdv academic. Dacă nu o face sau dacă decide că e etic, atunci să știm toți că aceasta e abordarea UB și să ne pregătim vocabularul adecvat și stilistica”.

Mesajul nu era disponibil public, miercuri, pe pagina de Facebook a lui Virgil Iordache.

Într-o discuție telefonică, el a negat, însă, pentru Edupedu.ro că ar fi exprimat astfel de dorințe. Întrebat dacă a cerut anchetarea Emiliei Șercan în Comisia de Etică, el a spus că “nu am cerut așa ceva”. Întrebat dacă dorește anchetarea ei, a spus că “eu nu doresc asta”.

Virgil Iordache a insistat pe faptul că nu și-a manifestat public intenții în acest fel:

  • “Nu mi-am manifestat nicio intenție publică în acest sens. Tot ce am comentat a fost, public, la o postare a dumneaei, cu care personal – nu am angajat nicio instituție – m-am exprimat că nu sunt de acord. A fost strict personal. În rest, public nu m-am exprimat în niciun fel.”

Edupedu.ro l-a contactat pe Virgil Iordache în contextul în care acesta a susținut o prezentare a CNECSDTI la începutul acestei luni, accesibilă de pe site-ul Universității din București, prezentare în care, într-o analiză de riscuri și oportunități în activitatea forului, acesta menționa între altele, la capitolul riscuri, “un ‘război’ juridic pe proceduri, presiuni asupra CNECSDTI”, precum  și “instrumentalizarea politică a unor cazuri”. 

(Sursa: Prezentarea publicată pe Unibuc.ro)

El a refuzat să ofere exemple concrete, spunând că “ar fi imoral să fac asta” și “nu am voie”, dar a trimis la cazuistica din instanțe, în care este implicat forul, cazuistică ce ar dovedi că “războiul” juridic este o formă de presiune. Despre “instrumentalizarea politică”, el a spus, generic, că s-ar fi referit la apariția unor presupuse cazuri în presă, înaintea luării unor decizii, fără a exemplifica în vreun fel: “înainte să existe o exprimare cu privire la situația academică respectivă, în presă apar articole în care se folosește respectiva situație, nefinalizată printr-o decizie, pentru a obține un avantaj”. El a refuzat să răspundă și la întrebarea dacă a fost “instrumentalizare politică” în cazul Bode, în linie cu refuzul său de a oferi exemple de orice fel în activitatea instituției: “Nu pot să spun nici că, nici invers. Ceea ce pot spune e că se pot observa astfel de instrumentalizări politice deschizând presa de-a lungul timpului”.

  • Disclaimer: Edupedu.ro a găzduit, în trecut, mai multe articole semnate de Virgil Iordache în calitatea lui de profesor și cercetător la Universitatea din București – Facultatea de Biologie. Cel mai recent material propus spre publicare – și refuzat de redacție – a fost, în aprilie, cel despre care redacția a aflat ulterior că a fost publicat aici, despre plagiatul de idei, care, în opinia autorului, “formal” trebuie condamnat, dar pe care “în fapt trebuie să-l acceptăm și să ne bucurăm că există”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Atlantic anunță un grup operativ axat pe securitatea Mării Negre, în colaborare cu SNSPA. Rectorul Remus Pricopie: România și partenerii săi sunt pregătiți să contracareze atacurile hibride și convenționale care ar destabiliza regiunea

Inițiativa de Securitate Transatlantică a Consiliului Atlantic din Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate anunță formarea unui grup operativ axat pe securitatea Mării Negre, în parteneriat cu Universitatea Națională de…
Vezi articolul