Emmanuel Macron desfiinţează „Şcoala naţională de administraţie” – ENA, simbolul elitelor franceze, pe care și actualul președinte a absolvit-o. Filiera de învăţământ va fi rebotezată și modificată structural

254 de vizualizări
Emmanuel Macron / Foto: Facebook.com
În cursul unei videoconferinţe cu câteva sute de înalţi funcţionari francezi, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a anunţat desfiinţarea Şcolii naţionale de administraţie (ENA), instituţia care formează de mai bine de 7 decenii elitele franceze. Măsura fusese promisă la începutul crizei vestelor galbene, în 2019, dar între timp şeful statului părea că uitase de acest dosar, transmite RFI.

Reformarea filierei de învăţământ pentru viitorii înalţi funcţionari – prefecţi, ambasadori, rectori sau directori de administraţii şi de mari instituţii ale statului – se va face printr-o rebotezare şi modificare structurală a ENA„Scopul este de a le oferi francezilor un serviciu public mai la îndemână, mai eficient, mai transparent şi mai binevoitor” spune palatul Elysée.

Un început ar fi deschiderea accesului viitoarei şcoli şi tinerilor de origini mai modeste. Aşa-zisul ascensor social francez „funcţionează mai prost decât acum 50 de ani” afirma chiar Emmanuel Macron în luna februarie. Diversitatea în funcţiunea publică a devenit astfel unul dintre stâlpii agendei în favoarea „egalităţii de şanse”, idee promovată cu insistenţă de preşedintele francez în ultimele luni.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like