LIVE VIDEO / NASA lansează astăzi racheta SLS cu capsula Orion spre Lună. UPDATE Lansarea s-a amânat, inginerii nu au reparat în timp util scurgerea de hidrogen / Urmărește în premieră cum decurge Misiunea Artemis I

516 vizualizări
Foto: NASA
În premieră, omenirea ajunge în jurul Lunii după 50 de ani. NASA intenționează să lanseze astăzi, 29 august 2022, racheta SLS și capsula atașată, Orion, în jurul Lunii, într-o misiune numită “Artemis I” care se întinde pe 42 de zile. Artemis I este primul pas pentru ca Luna să devină treptat un punct de plecare în călătorii spre planeta Marte.

EduPedu.ro actualizează știrea cu cele mai noi informații despre cum decurge misiunea spațială. De asemenea, redăm o colecție de videoclipuri, fotografii și materiale puse la dispoziție de NASA pentru public.

UPDATE 15:42 NASA a amânat lansarea programată astăzi, inginerii nu au putut remedia problema în timp util, scrie BBC.

Foto: captură – live YouTube / NASA – 15:51, ora României

UPDATE 15:36 Inginerii caută informații și date despre scurgere. Vor păstra rezervorul semi-plin, cât apucaseră să îl umple, se comunică pe live-ul NASA. “Vom aștepta un răspuns legat de continuarea planului, s-ar lua în calcul, următoarea dată de lansare, 2 septembrie 2022, vineri”, a informat comentatorul.

UPDATE 15:19 Inginerii încă discută defecțiunea, spun oficialii care comentează live ce se întâmplă în Florida, pe canalul de YouTube al NASA. Numărătoarea inversă a rămas blocată la 40 de minute înainte de lansare, mai spun aceștia. VIDEO mai jos

UPDATE 14:55 (07:55 în SUA) Numărătoarea inversă a lansării Artemis 1 a NASA a fost oprită din cauza unei defecțiuni la motorul RS-25 al rachetei Space Launch System (SLS). Încă mai de dimineață câteva furtuni din apropiere au întârziat cu aproximativ 45 de minute umplerea cu 700.000 de litri de oxigen lichid și hidrogen lichid a rezervoarelor de propulsie ale rachetei.

Umplerea rezervorului de oxigen lichid a decurs fără probleme. Însă, în cazul hidrogenului lichid, a fost detectată o scurgere la o conductă de combustibil care se atașează la partea inferioară a rachetei. Această problemă a mai apărut în timpul unei numărători inverse de probă din aprilie, scrie The New York Times. Întârzierea ar ține maximum două ore, până la 17:33 ora României.

Foto: captură – live YouTube / NASA – 15:14, ora României

UPDATE 14:00 NASA prezintă live lansarea noii rachete pe care o va lansa luni, la 15:33, ora României

Informații-cheie despre misiune:
  • NASA intenționează să lanseze astăzi misiunea Artemis I de la Centrul Spațial Kennedy din statul american Florida, trimițând racheta Space Launch System (SLS) și capsula Orion într-o călătorie de peste o lună în jurul Lunii.
  • Lansarea fără echipaj marchează debutul celei mai puternice rachete asamblate vreodată și dă startul mult-așteptatei reveniri a NASA pe suprafața Lunii. Misiunea ar pregăti o revenire cu echipaj uman în jurul Lunii (Artemis II) și cu oameni pe Lună (Artemis III), cel mai devreme în din 2024 sau 2025.
  • Artemis I face parte din programul complex Artemis (2017 – prezent) al NASA pentru explorarea robotică și umană a Lunii, după ce ultima prezență pe satelitul natural al Pământului a fost în 1972 cu misiunea Apollo 17, după cum punctează și publicația specializată space.com

Lansarea este programată la ora locală 08:33. În cazul în care condițiile atmosferice nu vor fi favorabile, racheta va mai putea fi lansată pe 2 sau 5 septembrie, potrivit Agerpres. Misiunea s-ar încheia pe 10 octombrie când se revine capsula va trebui să cadă în Oceanul Pacific, de unde va fi recuperată cu ajutorul unei ambarcațiuni a marinei americane.

LIVE VIDEO Lansarea rachetei Orion – începe de la 14:30
Iată cum detaliază NASA:

În timpul acestui zbor, Orion se va lansa de pe cea mai puternică rachetă din lume și va zbura mai departe decât a zburat vreodată orice navă spațială construită pentru oameni. Pe parcursul misiunii, aceasta va parcurge 450.000 de kilometri (280.000 mile) de la Pământ și 64.000 de kilometri (40.000 mile) dincolo de partea îndepărtată a Lunii. Orion va rămâne în spațiu mai mult timp decât orice altă navă spațială de până acum, fără a se andoca la o stație spațială și se va întoarce acasă mai repede și mai fierbinte ca niciodată. Această primă misiune Artemis va demonstra performanța atât a lui Orion, cât și a rachetei SLS și va testa capacitățile noastre de a orbita în jurul Lunii și de a ne întoarce pe Pământ.

Zborul va deschide calea pentru viitoarele misiuni în vecinătatea Lunii, inclusiv pentru aterizarea primei femei și a primei persoane de culoare pe suprafața Lunii. Cu Artemis I, NASA pregătește terenul pentru explorarea umană în spațiul cosmic, unde astronauții vor construi și vor începe să testeze sistemele din apropierea Lunii necesare pentru misiunile de pe suprafața lunară și pentru explorarea altor destinații mai îndepărtate de Pământ, inclusiv Marte. Cu Artemis, NASA va colabora cu partenerii industriali și internaționali pentru a stabili pentru prima dată explorarea pe termen lung, așa cum este prezentată expediția într-un dosar de presă al agenției spațiale americane (documentul .pdf, la finalul articolului).

HARTĂ Ce traseu are racheta
Foto: nasa.gov

Racheta va putea fi urmărită în misiunea ei pe această platforma interactivă a NASA – nasa.gov/specials/trackartemis.

Spotul realizat de NASA despre misiunea Artemis I (în limba engleză)
Dosarul de presă al NASA cu detaliile misiunii “Artemis I”:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Guvernul Ciucă, abuz de putere la adresa profesorilor: a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă aseară, după care le-a chemat pe sindicate la discuții / Simion Hăncescu, FSLI: „Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”

Gest în forță fără precedent al Guvernului, împotriva profesorilor: Premierul liberal Nicolae Ciucă, general de armată în rezervă, a convocat astăzi o ședință extraordinară de a executivului în care a…
Vezi articolul

Carte pusă pe foc într-o școală – șocul care a născut proiectul “Dăruim comori”. Bianca Mereuță: Omul este cel care face cartea să trăiască. Iar cartea e punctul de plecare pentru a-i învăța pe copii să pună întrebări, să gândească

“La una dintre bibliotecile la care am dăruit carte, portarul școlii mi-a spus că au făcut foc cu cărțile. Atunci am realizat că omul este cel care va face acea…
Vezi articolul