GeoEcoMar, partener în proiectul internațional REX-CO2 dedicat reutilizării sondelor existente pentru operațiunile de stocare geologică a CO2

252 de vizualizări
Ilustrarea conceptului de captare și stocare a carbonului (Traducere după IPCC, 2005)
Proiectul internațional REX-CO2 (RE-USING EXISTING WELLS FOR CO2 STORAGE OPERATIONS) își propune să stabilească criteriile de evaluare potrivit cărora o sondă de hidrocarburi poate fi reutilizată pentru stocarea CO2, într-un mod sigur din punct de vedere tehnic și unul fezabil din punct de vedere economic.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea metodologiilor și instrumentelor necesare evaluării potențialului de reutilizare a sondelor de petrol și gaze existente pentru operațiuni cu CO2. Evaluare care va ține cont de elementele tehnice, de mediu, economice și sociale ale proiectului de reutilizare. Metodologia și instrumentele de aplicare a acesteia vor fi testate pe sondele și în câmpurile de petrol și gaze naturale selectate în prealabil din țările partenere în proiect.

Din consorțiu, care este coordonat de TNO (Organismul Național Olandez pentru Cercetare Științifică Aplicată), fac parte institute de cercetare și parteneri industriali din Olanda, România, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii, Franța și Norvegia. Proiectul are ca parteneri asociați autorități de reglementare din Marea Britanie și România.

Proiectul REX-CO2 (2019 – 2022) are finanțare internațională prin cea de-a doua fază a programului ACT (Accelerating CCS Technologies). ACT este inițiativa a 16 agenții de finanțare a cercetării științifice din Europa și SUA, care își doresc să stimuleze dezvoltarea tehnologiei de captare și stocare a dioxidului de carbon. În prima sa fază, programul ACT a fost sprijinit financiar și de Comisia Europeană. În fazele următoare, agențiile naționale de finanțare a cercetării științifice vor finanța integral programul. În România, aceasta este UEFISCDI.

GeoEcoMar este coordonatorul pachetului de lucru ”Aspecte legislative, de mediu și sociale” (WP6), care presupune realizarea de către fiecare țară participantă a unei analize a prevederilor din propria legislație privitoare la reutilizarea sondelor de petrol și gaze pentru stocarea dioxidului de carbon. Această analiză urmărește identificarea eventualelor lacune legislative, care vor fi semnalate autorităților de reglementare naționale.

O altă activitate importantă din acest pachet de lucru constă în implementarea până la sfârșitul anului 2020 a unor sondaje de opinie naționale privind oportunitatea reutilizării sondelor de hidrocarburi. Aceste sondaje vizează mai multe tipuri de public-țintă – profesori universitari, studenți, operatori din industria de petrol și gaze, organizații non-profit ce activează în domeniul protecției mediului, precum și publicul larg.

Ilustrarea adâncimii la care se injectează și stochează CO2 printr-o sondă (sursa Global CCS Institute)

Sondajul de opinie privind oportunitatea reutilizării sondelor de hidrocarburi poate fi completat accesând următorul link:


1 comment
  1. Gargara asta cu stocarea CO2-ului in Romania dateaza de foarte multa vreme si nu s-a stocat nimic pana in prezent. Doar se incaseaza bani de pomana, se refac la nesfarsit aceleasi “studii de fezabilitate” si se participa la tot felul de conferinte si proiecte care produc tone de maculatura si vorbe goale. Zero realizari practice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

India a devenit a patra țară care a aselenizat o navă spațială / Ce se află în spatele cursei către Polul Sud al Lunii: interesul pentru gheața selenară, resursă pentru viitoare curse spațiale

India a aselenizat cu nava spațială Chandrayaan-3 pe Lună, devenind astfel a patra națiune care reușește o astfel de performanță. Misiunea ar putea consolida statutul Indiei de superputere globală în domeniul…
Vezi articolul

Cercetare privind COVID-19: Cele 18 consorții de cercetare finanțate de Comisia Europeană pentru dezvoltarea unui diagnostic rapid, tratament și vaccin. România e prezentă, ca partener, într-un singur proiect

Comisia Europeană anunță că finanțează încă un proiect în cadrul apelului de urgență pentru cercetarea în cazul COVID-19. Astfel, numărul proiectelor crește la 18, cu un buget total de 48.5…
Vezi articolul

“Cei mai valoroși cercetători români” vor primi trofee pentru realizările lor, la Gala Cercetării Românești – prima ediție, pe 31 ianuarie / “Recunoaștere simbolică” pentru performanță în domeniul în care guvernul alocă sub 0,2% din PIB

O Gală a Cercetării Românești va fi organizată, în premieră, de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), pe 31 ianuarie, pentru a “premia realizările celor mai valoroși cercetători români,…
Vezi articolul