GRAFIC În 4 ani salariile nete din învățământ au crescut cu 84%. Inflația a fost de 4,85% între 2014 și 2018

14.397 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Salariul mediu net din Educație a fost, în noiembrie 2018, de 2.877 de lei, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică. În urmă cu exact 4 ani, în luna noiembrie 2014, potrivit datelor publicate atunci de INS, salariul mediu net în Învățământ era de 1.567 de lei. Între cele două momente salariul a crescut cu 84%, iar inflația a erodat 4,85% din această creștere, potrivit datelor transmise de INS la solicitarea Edupedu.ro.

Creșterea cu 1.313 lei a salariului mediu net din Învățământ, din luna noiembrie 2014 până în noiembrie 2018, înseamnă aproape o dublare a acestor venituri. Cu toate acestea, potrivit datelor Eurydice, profesorii din România sunt în continuare printre cei cu salariile cele mai mici din Uniunea Europeana, lefurile acestora reprezentând, în anul școlar 2016-2017, o treime din media salariilor din UE. La momentul respectiv doar profesorii din Bulgaria erau mai slab plătiți.

Edupedu.ro

Creșterea cea mai mare a fost consemnată în 2016 – un plus de 432 de lei (24,5%) față de 2015, după care a doua creștere ca marime a fost în 2018 față de 2017, cu 415 lei (16,8%), potrivit datelor INS.

Indicele prețurilor de consum (inflația) între noiembrie 2014 și noiembrie 2018 a crescut cu 4,85% în medie. Cele mai mari scumpiri au fost, însă, la produsele nealimentare: 8,8%, urmate de cele pentru servicii, 3,34%, potrivit datelor INS solicitate de Edupedu.ro.

Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Inflația nseamnă creșterea prețurilor, iar indicele prețurilor de consum (IPC) acoperă cheltuielile monetare de bunuri și servicii pentru consumul final, pentru toate tipurile de gospodării rezidente, cu excepția gospodăriilor instituționale, în scopul de a oferi o imagine cât mai relevantă și precisă a inflației, potrivit INS.

FOTO: pixabay.com


6 comments
 1. Domnule Peticila ,sper sa castig la loto sa fac o scoala pentru cei mai buni !la munte cu cei mai buni profesori !cu animale ,cu sali de lectura ,cu sali de dezbateri ,cu sali pentru cei care predau psihologia ,cu restaurante cu mancare adecvata ,sa nu mai export creier ci sa ofer creier . o scoala pentru cei mai buni! Si mai ales pentru cei cu vocatie !dar pana sa castig la loto trimit o suma modica catre altii …C ‘est la vie !

 2. MAI MULT RESPECT PENTRU COLEGII CARE S-AU PENSIONAT !
  Teoretic ne-am tot” luptat” dupa anul 1989 pentru salarii decente ( sa ajungem la nivelul celor din tarile vestice). In acest pluton s-au aflat si actuali pensionari cu peste 40 ani vechime la catedra. Multi mai traiesc inca din cei care la absolvirea facultatii ( studii de lunga durata 5 ani de ex. la cursurile de zi) au fost incadrati in inv. cu un salariu de sub 1200 lei. Dintre acesti militanti pentru salarii mai bune (pentru confrati) care s-au pensionat acum cca 10 ani in urma au primit decizii de pensionare de 1200- 1400 lei/lunar. Majorarile de pensii care au avut loc, le-au mai adaugat putine sute de lei. Ce vina au acestia ca in regimul comunist au lucrat cu salarii mici ( cand daca protestai, zile bune nu mai aveai). Asigura un trai decent nivelul acestor pensii ? I

 3. 1. Prezentati salariile medii, ceea ce deja este o manipulare grozava. Ar fi fost bine sa prezentati salariul net al unui profesor care dupa 5 ani de facultate ( licenta si master), daca nu are dirigentie este in jur de 1791 de lei. Care absolvent de facultate bine platit vine pentru atati bani ? Iar acel salariu mediu este al profesorului cu gradul 1 si peste 22 de ani vechime. In primii 10 ani de vechime salariul este sub 2175, chiar daca profesorul are deja gradul I ! Atentie, nu toti profesorii au ditrigentie, care mai adauga intre 100 si 200 lei la salariu , si mai putini au gradatie de merit (5% din profesori), se spune ca multi ar lua-o politic sau doar pe gartii goale de continut !
  2. Masurile de artagere ale tinerilor sunt poate doar de domeniu local, nu o politica nationala.
  3. Sistemul, programele, materiile sunt total neadaprate nevoilor actuale.
  4. Sistemul este politizat, in majoritatea scolilor interesul pentru calitate scade in fata pilelor politice si a promovarilor de partid.
  5. Se poate continua, dar ideea este ca nu poti sa faci o schimbare si calitate in cel mai dinamic si complex sistem de care depinde viitorul unei natii folosind oameni vechi, mentalitati vechi si numiri politice !

 4. 1. Prezentati alariile medii, ceea ce deja este o manipulare grozava. Ar fi fost bine sa prezentati salariul net al unui profesor care dupa 5 ani de facultate ( licenta si master), daca nu are dirigentie este in jur de 1791 de lei. Care absolvent de facultate bine platit vine pentru atati bani ? Iar acel salariu mediu este al profesorului cu gradul 1 si peste 22 de ani vechime. In primii 10 ani de vechime salariul este sub 2175, chiar daca profesorul are deja gradul I ! Atentie, nu toti profesorii au ditrigentie, care mai adauga intre 100 si 200 lei la salariu , si mai putini au gradatie de merit (5% din profesori), se spune ca multi ar lua-o politic sau doar pe gartii goale de continut !
  2. Masurile de atragere ale tinerilor sunt poate doar de domeniu local, nu o politica nationala.
  3. Sistemul, programele, materiile sunt total neadaprate nevoilor actuale.
  4. Sistemul este politizat, in majoritatea scolilor interesul pentru calitate scade in fata pilelor politice si a promovarilor de partid.
  5. Se poate continua, dar ideea este ca nu poti sa faci o schimbare si calitate in cel mai dinamic si complex sistem de care depinde viitorul unei natii folosind oameni vechi, mentalitati vechi si numiri politice !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor despre greva generală a profesorilor: “Susținem protestele din educație”, dar acestea “au un impact negativ imens” asupra școlii / “Nu suntem de acord ca elevii să fie utilizați drept armă emoțională”

“Susținem protestele din educație, dar având în vedere că elevii au dreptul la protest doar în condițiile în care acesta nu afectează orele de curs, conform legislației în vigoare, considerăm…
Vezi articolul

Kit de “prim-ajutor“ pentru profesori, în perioade de criză: Indiferent de materia pe care o predă, profesorul trebuie să își ia timp să vorbească cu elevii la ore despre războiul din Ucraina / Abordările de genul “nu se întâmplă nimic” nu sunt recomandate pentru că elevii își vor căuta singuri informații din surse nesigure – psihoterapeut

“Casa și școala trebuie să fie spațiu de echilibru pentru comunitate pentru că e un spațiu al siguranței ce le dă încredere copiilor. Chiar dacă ne e greu nouă ca…
Vezi articolul