Guvernul a aprobat 14,5 milioane de lei pentru a elimina toaletele din curte în 175 de școli / Numărul unităților școlare cu latrină a crescut cu peste 100 din toamnă până acum

238 de vizualizări
Foto: © Ghm Meuffels | Dreamstime.com
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un proiect de hotărâre de guvern prin care alocă 14,5 milioane de lei pentru amenajarea de grupuri sanitare în interior în 175 de școli care funcționează, în prezent, cu toalete în curte. „Punem punct unei realități triste din educația românească”, a susținut premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de guvern, în condițiile în care numărul școlilor cu latrină declarat oficial a crescut cu peste 100 toamnă până acum.
  • La finalul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt al executivului, Mihai Constantin, a declarat: „Guvernul transferă circa 14,5 milioane lei, prin hotărâre de guvern, către autoritățile locale pentru lucrări de investiții la 175 de unități de învățământ preuniversitar de stat care funcționează cu grupuri sanitare neconforme. Aproape 13 milioane de lei reprezintă continuarea proiectelor de acest gen începute în anul trecut, 2024. Banii vin de la bugetul Ministerului Educației și sunt distribuiți către primării, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Primarii și consiliile locale sunt responsabili să facă branșamentele la canalizare şi apă și să se asigure că acești bani sunt cheltuiți cum trebuie în acest an, pentru ca fenomenul școli cu toalete în curte să se diminueze semnificativ sau chiar cum ar trebui să fie în anul 2025, să dispară din România.”

Edupedu.ro a relatat despre acest proiect  pe 1 aprilie, notând discrepanța constantă în ultimii ani dintre declarațiile oficialilor de la ministerul Educației și datele din actele normative pe care instituțiile le aprobă pentru modernizarea toaletelor:

  • Cel mai recent exemplu este al fostei ministre a Educației, Ligia Deca – ea spunea pe 4 septembrie 2024, înainte de începerea cursurilor, adică acum 7 luni, că erau la acea vreme 70 de școli cu toalete „neconforme”. 

Acum, numărul declarat de școli care vor beneficia de investiții de aproape 3 milioane de euro pentru a rezolva această problemă este de 175.

Dintre aceste unități, 156 de școli au mai primit finanțare și anul trecut, dar nu au început sau nu au reușit să finalizeze lucrările până la 31 decembrie 2024.

Premierul Ciolacu, în deschiderea ședinței de guvern de miercuri:

  • Punem punct unei realități triste din educația românească. Alocăm 14,5 milioane de lei pentru ca la începutul noului an școlar, în toamnă, să nu mai existe unități de învățământ cu toalete în curte. Mai sunt 175 de școli în asemenea situație și nu putem vorbi cu adevărat de o Românie educată fără a rezolva definitiv acest simbol al blocării în trecut.”

Foto: © Ghm Meuffels | Dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Rezultatele testului antidrog pentru elevii din București nu vor fi cunoscute de școli, ci de către familie, potrivit prefectului Capitalei / Un chestionar de accept va fi aplicat părinților în ultima săptămână din septembrie

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat la TVRInfo că „rezultatul testului (antidrog – n.red) va fi disponibil doar pentru membrii familiei, doar pentru părinți și pentru copil”. Acesta a precizat…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță că este în discuții cu „niște profesioniști” care „știu să facă evaluări standardizate la limba română și matematică”. Primele ar putea avea loc în vară și la toamnă

Evaluări standardizate computerizate ar putea fi făcute la finalul acestui an școlar, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a spus la Digi24 că ar vrea să facă „un parteneriat cu niște…
Vezi articolul

Emilia Șercan reclamă că a solicitat să studieze teza de doctorat a lui Mircea Geoană, iar Adrian Cioroianu a făcut publică această informație prin prisma funcției sale de director al Bibliotecii Naționale: „O mârșăvie incalificabilă”

După ce jurnalista Emilia Șercan a relatat miercuri că în sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade,…
Vezi articolul

Bacalaureat Matematică 2024 – sesiunea de toamnă. Subiectele sunt destul de asemănătoare cu cele din sesiunea din vară, spune profesorul Mădălin Ghiuler: La Mate-Info există puțin mai mult „piper”

Subiectele primite de candidați marți la Matematică sunt destul de asemănătoare cu cele din sesiunea din vară, spune profesorul Mădălin Ghiuler despre cerințele de la examenul de Bacalaureat 2024 –…
Vezi articolul