Guvernul vrea să deschidă 3,8 milioane de conturi pentru toți copiii din România, fără acordul părinților. Pentru cine depune 100 de lei pe luna timp de un an, statul pune încă jumătate

4.484 de vizualizări
Programul ”gROwth – contul individual de economii Junior” este un depozit la termen pentru copii, unul diferit de cele existente în ofertele băncilor. Pentru că presupune ca toți copiii din România să aibă un cont la Trezoreria Statului, înființat automat, fără să fie cerut acordul părinților, fără să fie înștiințat tutorele copilului, obligatoriu, prin OUG. Proiectul este inițiat de Comisia Națională de Prognoză și Strategie, aceeași care a lansat și Creditul ”Investește în tine!”. Guvernul intenționează să adopte acest depozit pentru copii până la finalul acestui an, prin ordonanță de urgență, potrivit documentului apărut pe site-ul Consiliului Economic și Social.

Ce presupune acest depozit?

La intrarea în vigoare a OUG, Trezoreria Statului deschide automat câte un cont fiecărul copil minor din România. Potrivit datelor INS, la 1 ianuarie 2018 erau 3.685.491 de copii cu vârsta între 0 și 17 ani inclusiv. De la începutul anului până la 31 august 2018 s-au născut 123.757 de copii. Asta înseamnă că vorbim despre 3.809.248 de copii.

Conturile obligatorii

Părinții vor fi obligați și ei, prin acest act normativ, să accepte deschiderea unui cont de trezorerie pe numele copilului lor. În mod normal părintele/tutorele este singurul care poate decide o asemenea măsură, sau instanța, în cazurile în care se ajunge acolo. Rămâne de văzut ce se întâmplă acolo unde părinții nu vor dori acest cont, pentru că proiectul de OUG nu prevede nicio altă opțiune.

Cum va funcționa depozitul

Părinții/bunicii/alte rude sau orice alte persoane/instituții pot depune bani în aceste conturi pe numele copiilor, deschise de stat la Trezorerie. Cine depune minimum 1.200 de lei pe an (o medie de 100 de lei pe luna), primește an de an o dobânda de 3%/an, precum și o primă în valoare de 600 de lei.

Când îți virează statul banii

Prima de la stat de 600 de lei pe an va fi virată doar la scadența depozitului, adică la împlinirea vârstei de 18 ani a minorului, pentru toți anii în care au fost depuse sume de minimum 1.200 de lei pe an. Cu alte cuvinte, banii nu vor fi trimiși anual în contul copiilor, ci abia la finalul perioadei de economisire.

Pentru dobândă situația este la fel – aceasta se calculează și se plătește la scadența depozitului, adica în momentul în care copilul își serbează majoratul.

Câți bani vor fi în cont?

Pentru un copil născut în 2018, de exemplu, statul va vira primele și dobânzile abia în anul 2036. Dacă se va respecta suma minima, copilul ar trebui să aiba în cont 21.600 de lei, la care se vor acorda prime în valoare de 10.800 de lei și dobânzile aferente.

Câți bani pot fi în cont

Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim de 100.000 euro (echivalent în lei calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent). Dacă nu va fi depusă suma necesară pentru primirea primei de 600 de lei, atunci copilul va primi oricum dobânda de 3% pe an. Adică 3 lei la 100 de lei depuși în cont.

Când pot să scot banii?

Odată puși în cont, banii sunt blocați acolo. Textul OUG prevede că sumele acumulate pot fi scoase numai dacă minorul este grav bolnav (fără să definească clar ce înseamnă asta) sau dacă intervine decesul. Dacă retragerea banilor are loc mai repede, în cazuri excepționale, suma retrasă va fi cu tot cu dobândă și cu primele calculate și incluse în sumă, potrivit articolului 2, alin 7 din proiect.

Ce nu e clar până acum

Teoretic, pentru că proiectul nu specifică, dobânda ar trebui să se calculeze pentru fiecare an (capitalizată), pentru sumele acumulate. De exemplu, în anul 1, 1.200 lei + 3% = 1.236. În anul al doilea 1.236 + 1.200= 1.436 + 3%= 1479 lei. Și tot așa până în anul 18. Pentru că dobânda se calculează și se virează la finalul perioadei, este posibil ca normele de aplicare să prevadă o dobândă anuală aplicată doar la suma depusă în acel an.

Opinii despre gROwth – contul de economii Junior

”Un dezavantaj este ca nu pot fi retrasi banii din cont inaintea varstei de 18 ani (cu exceptia cazurilor de imbolnavire si deces). In plus, cine garanteaza faptul ca aceasta prima nu va fi modificata de guvernele viitoare, asa cum s-a intamplat cu reducerea contributiei obligatorii la pilon II de pensii sau chiar anulata, asa cum s-a intamplat  cu prima de 250 euro pe an de la produsele de economisire-creditare? Mai ales ca aceasta prima va fi adaugata in cont doar inainte de scadenta, cumulata pentru toti anii”, spune Irina Chițu, director FinZoom.ro.

FOTO: BNR

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Organizațiile elevilor și studenților, pledoarie pentru educație sexuală în școli: Spre deosebire de multe țări europene, în România subiectul e tabu, dar sănătatea tinerilor trebuie să primeze

Trei organizații ale elevilor și studenților se declară nemulțumiți de dorința unor parlamentari de a “bloca educația sexuală în școli prin introducerea unui acord parental”. Consiliul Național al Elevilor (CNE),…
Vezi articolul

Universitatea “Babeș-Bolyai” reia, în toamnă, cursurile cu prezența fizică pentru studenții vaccinați, care au trecut prin boală sau care se testează regulat. Ceilalți participă online

Studenții Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca vor putea participa fizic la cursuri din octombrie, când va începe noul an universitar, dar numai în anumite condiții. Anume, dacă sunt vaccinați împotriva…
Vezi articolul