În Harghita și Covasna, unii copii români și maghiari comunică între ei în limba engleză / Autoritățile reclamă probleme în sistemul de educație / ”Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește”

803 vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Unii copii români și maghiari vorbesc între ei în limba engleză în județele Harghita și Covasna, pentru a se putea înțelege între ei, reclamă președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

El susține că învățarea limbii române de către elevii maghiari a devenit o problemă cronică, de sistem, ce trebuie rezolvată de ministerul de resort și de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Împreună cu Inspectoratul Școlar și cu profesorii de română din județ, s-a propus ca măcar o oră pe săptămână să fie de comunicare direct, nu ceea ce ține de programa școlară, a declarat președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

”Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește. Am înființat un grup de lucru, cu profesori, cadre universitare și prima propunere a fost că trebuie și o materie de comunicare în limba română, în paralel cu Limba și literaturta română. Acest lucru a fost susținut de Minister acum câțiva ani dar nu s-au făcut demersuri.

Citește articolul integral pe G4Media.ro


3 comments
  1. Limbajul se învață in primii ani de viață. Părinții să vorbească cu copiii și în limba română, și inlimba maghiară. Va fi mai simplu la școală, apoi.

  2. Când impui ca TOȚI profesorii școlii să cunoască maghiara pentru a putea preda în școala aceea (chiar dacă predau o disciplină care n-are treabă cu maghiara și nici nu este o școală cu predare integrală în limba maternă!), evident vor dori să lucreze acolo doar profesorii care sunt de etnie maghiară. La ore, dacă tot toată lumea cunoaște bine aceeași limbă iar unii (elevii) nu cunosc foarte bine româna, evident vor vorbi toți în maghiară, chiar dacă, repet, nu e școală cu predare în limba maternă.

    Iar în 20-30 de ani ajungi ca nici profesorii să nu vorbească bine limba oficială a țării, pentru că și ei au studiat în secțiile cu predare în maghiară din universitățile românești.

    Și după 50 de ani, veți avea în sfârșit demonstrația completă a aplicării în practică a proverbului – semeni vânt, culegi furtună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ligia Deca, la deschiderea anul universitar de la Universitatea de Muzică din București: Mulți artiști au pornit de la condiții precare, dar au avut șansa să fie descoperiți și sprijiniți. Trebuie să găsim mecanisme în acest sens

Ministra Educației, Ligia Deca, deschide anul universitar la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), marți, la ora 12. Edupedu.ro transmite LIVE TEXT declarațiile acesteia. La deschiderea de la Universitatea…
Vezi articolul

Grevă generală în educație, de luni, cu peste 150.000 de angajați care sistează activitatea în școli, după negocierile eșuate de la Guvern / Pentru ca examenele să nu fie date cu jandarmii, lucrurile trebuie tratate mult mai serios, avertizează sindicaliștii

De luni, peste 150.000 de angajați din sistemul de Educație intră în grevă, după cum a precizat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Miercuri, 17…
Vezi articolul

Învățământul online în facultăți, criticat de reprezentanții profesorilor și ai Guvernului, care susțin că studenții condiționează trecerea în online ca să nu abandoneze cursurile pentru că lucrează. Hadăr: Un student livra pizza în timpul examenului cu mine la rezistența materialelor

Anton Hadăr, profesor universitar la Politehnică și lider al singurului sindicat ce reprezintă mediul universitar, Alma Mater, spune că studenții, în special cei de la master, preferă să facă ore…
Vezi articolul
Măsura sălii de detenție

Aproape toți coordonatorii județeni ai programului de ore remediale cu finanțare europeană de 30 de milioane de euro sunt angajați ai inspectoratelor școlare județene și au fost singurii candidați pe post – document

Aproape toți coordonatorii județeni (41 din 42) din cadrul Programului național de educație remedială sunt angajați ai inspectoratelor școlare județene, potrivit unui document publicat de Romaniacurata.ro. Potrivit sursei citate, în…
Vezi articolul