În ziua când autoritățile au prezentat măsuri pentru învățământul superior, Universitatea A.I. Cuza din Iași a anunțat deja că începe preînscrierile online pentru admitere

9.631 de vizualizări
UAIC Iași / Foto: Facebook.com – Tudorel Toader
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a anunțat, marți, că pune la dispoziția elevilor din clasa a XII-a posibilitatea să se preînscrie online la admiterea 2020, potrivit Agerpres. Anunțul vine în ziua în care autoritățile au prezentat măsurile care vor fi luate, în perioada următoare, inclusiv pentru învățământul superior, arătând că nu există modificări privind posibilitatea de preînscriere sau înscriere online.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, candidaţii care doresc să participe la concursul de admitere la programele de studii de licenţă sau masterat organizate de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pot să opteze pentru completarea on-line a fişei de preînscriere şi a dosarului de concurs, la adresa inscriere.uaic.ro. Aceasa este destinată atât candidaţilor cetăţeni români cu domiciliul în România sau în străinătate, cetăţenilor statelor membre UE şi SEE, cât şi candidaţilor din Republica Moldova sau etnicilor români din celelalte state.

Comunicatul arată că:

  • Potenţialii candidaţi pot completa fişa de preînscriere, în care se regăsesc toate informaţiile incluse în fişa de înscriere la concursul de admitere, pot formula opţiuni privind programele de studii la care ar dori să fie admişi, pot încărca documente doveditoare privind datele personale, studiile absolvite, rezultatele obţinute etc.
  • Prin preînscriere sunt eliminate eforturile implicate de deplasarea până la Iaşi a candidaţilor la admitere. De asemenea, dosarele complete vor primi un feedback util din partea comisiei de admitere de la nivelul fiecărei facultăţi, asigurând timpul necesar corectării unor eventuale erori sau completării dosarului de concurs în conformitate cu reglementările legale şi cele aplicabile la nivelul Universităţii.

Preînscrierea online a fost implementată la UAIC în anul 2019.

Anunțul universității ieșene vine în condițiile în care autoritățile de la București au descris, marți, abordarea privind învățământul în perioada următoare, inclusiv situația învățământului universitar.

Gigel Paraschiv, secretar de stat responsabil cu învățământul universitar, a arătat între altele că:

  • Legat de admitere, nu a fost necesară modificarea cadrului legal prin ordin de ministru deoarece metodolgia-cadru prevede posibilitatea de preînscriere-înscriere a tinerilor în online.
  • Un alt aspect este legat de posibilitatea înscrierii la învățământul superior din România a tinerilor din afara granițelor, indiferent că sunt straini sau etnici romani. A fost simplificată metodologia de admitere, astfel încât aceștia să se înscrie online, iar obținerea scrisorilor de acceptare la studii să se obțină online pentru fiecare dintre aceștia, acolo unde condițiile sunt respectate

Același oficial a prezentat sumar abordarea pentru mediul universitar și post-universitar în această perioadă:

  • În universitățile românești activitatea se desfășoară în online și trebuie precizat că avem în universitățile noastre infrastructura necesară pentru a desfășura aceste activități, iar cadrele didactice au abilitățile necesare pentru a merge mai departe cu procesul educațional în învățământul superior
  • În această perioadă am fost nevoiți să emitem câteva acte de nivelul ordin de ministru prin care să derogăm anumite chestiuni. În această perioadă, examenele se pot derula în online acolo unde lucrul acesta este posibil. Sunt activități practice care necesită experiment, interacțiunea față în față. Pentru toate acestea, fiecare universitate, în baza autonomiei, va stabili un grafic de recuperare a acestor activități practice în sistem modular intensiv astfel încât toți studenții să parcurgă materia aferentă semestrului II
  • Pentru presusținerea sau susținerea tezelor de doctorat au fost emise note care dau posibilitatea universităților să susțină online cu acces public la aceste susțineri online și cu înregistrarea și arhivarea lor la nivelul fiecărei universități în parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, care a părăsit în plin scandal de plagiat conducerea Ministerului Educației, a revenit pe postul de rector al Universității de Agronomie din București “din 3 sau 4 octombrie”, spune cel care i-a ținut locul / “Nicio sesizare” primită încă de USAMV privind acuzațiile de plagiat

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a dat demisia după jurnalista Emilia Șercan a scris că a plagiat într-un curs de specialitate, a revenit în funcția de rector la…
Vezi articolul
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

USR îi cere ministrului Ligia Deca să publice de urgență proiectele “de modificare a legilor Educației”: “Cum să îți permiți să ascunzi societății tocmai proiectele ce urmează să modeleze viitorul copiilor acestei țări?”

Senatoarea USR Simona Spătaru îi solicită Ligiei Deca, ministrul Educației, “publicarea urgență a proiectelor de modificare a legilor Educației, acestea nefiind prezentate în mod oficial de Ministerul Educației până la…
Vezi articolul