Încurcarea subiectelor la Evaluarea Națională, la școala din Predești, a fost sesizată de elevi, după cea au ieșit din examen și au discutat cu alți elevi / ISJ Dolj: Comisia de examen a fost înlocuită, directorul detașat va fi schimbat, iar profesorii sancționați

19.648 de vizualizări
elev cu rucsac, elev plecare, elev protest, evaluarea nationala, incurcarea subiectelor la Evaluarea Națională
Foto: INQUAM Photos – Liviu Florin Albei
Schimbarea comisiei de examen pentru Evaluarea Naţională de la Şcoala gimnazială din comuna Predeşti, Dolj, a fost decisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, scrie Agerpres. Asta după ce 14 elevi care au susţinut, marţi, proba scrisă la Limba română au primit subiectele pentru şcolile care studiază în limba maghiară, motiv pentru care elevii au reluat proba după-amiază cu subiecte de rezervă.

Preşedintele comisiei judeţene pentru Evaluarea Naţională, inspectorul şcolar general adjunct Oana Zaharie, a afirmat, miercuri, că elevii au fost cei care au sesizat eroarea în urma discuţiilor avute după derularea probei scrise cu alţi elevi.

„După ce s-a finalizat proba, s-a constatat că elevii au primit alte subiecte, adică subiectele elaborate pentru elevii de etnie maghiară, lucru care nu ar fi trebuit să ne întâmple.  Elevii au susţinut proba cu subiectele elaborate pentru limba maghiară şi au observat, când au discutat cu alţi elevi, că erau subiecte diferite. Practic elevii au descoperit după ce au discutat cu alţi elevi”, a declarat Oana Zaharie, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a mai precizat că proba a fost reluată după-amiaza cu subiecte de rezervă, iar pentru proba de matematică comisia de examen va fi schimbată.

Încurcarea subiectelor la Evaluarea Națională: sancționarea directorului școlii și cadrelor didactice

Potrivit inspectorului general Daniel Ion, se va propune Consiliului de Administraţie al IŞJ Dolj încetarea contractului de management pentru directorul şcolii, precum şi sancţionarea cadrelor didactice care au făcut parte din comisia de examen şi nu au observat eroarea.

„La Predeşti a fost făcută deja o anchetă şi vom propune CA al IŞJ Dolj încetarea contractului de management pentru directorul şcolii care ocupă funcţia prin detaşare în interesul învăţământului şi vor fi sancţionate cadrele didactice care au făcut parte din comisia de examen şi care nu au observat că au fost distribuite subiecte de limba română specifice şcolilor cu predare în limba maternă maghiară”, a declarat  Daniel Ion.

Marţi s-a desfăşurat prima probă scrisă din cadrul examenului de Evaluare Naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a (Limba şi literatura română) – sesiunea 2022, iar la nivelul judeţului Dolj au fost prezenţi 4.097 candidaţi. Dintre cei 4.362 înscrişi, nu s-au prezentat la examen 265 de candidaţi.

Următoarea probă scrisă (Matematică) va avea loc joi, 16 iunie, iar primele rezultate vor fi afişate joi, 23 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Rezultatele finale vor fi afişate joi, 30 iunie 2022. 

Citește și: Guvernul va suspenda angajările în sistemul bugetar de la 1 iulie până la finalul anului – proiectul de OUG, în ședința de joi a Executivului / Titularizarea și concursul de directori, etapa a 3-a, se vor susține – surse


3 comments
  1. Vai, cât de complicat ar fi ca, în loc să denumim subiectele cu o îmbârligătură de denumiri sucite (care e exact diferența dintre SN si MI pentru un profesor care nu a predat la teoretic), să dăm subiectelor un cod, simplu și clar.
    Elevul să știe, de la înscriere, că va avea subiectele 101, 201 și 4015, apoi să îi punem în față subiectele 101, 201 si 4015?

    Sau, ca în Ungaria, să existe un singur subiect (pentru toate specializările), așa că orice confuzie este exclusă?

    Greu cu capul și ideile în Berthelot, unde „simplu și clar” este o expresie interzisă!

  2. Incredibil😲… Nu pot sa spun decât SUPERFICIALITATE și NEPĂSARE din partea conducerii și profesorilor acestei scoli! 👎👎👎👎👎👎👎Dar pana la urma asta e ceva obișnuit România 😒

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu ia în calcul ca BAC-ul viitor să fie cu teste grilă: Mulți spun că nu se poate la materia X să mergem pe itemi obiectivi. Asta e calea / Plus: O nouă lege a educației va fi lansată în dezbatere

Ecaterina Andronescu a anunțat că Ministerul Educației va regândi subiectele de la Bacalaureatul viitor și a vorbit despre teste grilă, evitând să spună dacă subiectele de la examenele următoare vor…
Vezi articolul