Istoria să fie predată pe parcursul celor patru ani de liceu, împărțită în „Istoria universală” și „Istoria românilor”, iar Latina să fie introdusă ca disciplină obligatorie în curriculum de specialitate la profilul umanist, dar și la Vocațional – teologic: așa propun Facultatea de Istorie, respectiv cea de Litere din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași. Cele două facultăți au transmis ministrului Educației, Daniel David, câte un memoriu prin care contestă limitarea predării acestor discipline la liceu, potrivit unui comunicat al instituției de învățământ superior.
- Acesta a fost transmis luni, după ce ministrul Daniel David a anunțat că va „propune în final revenirea la elementul centralizat” în cazul Latinei. Iar săptămâna trecută ministrul declarase că susține un memoriu primit din partea decanilor de la facultățile de Istorie din țară, ce conținea propuneri similare celor formulate acum de facultatea din Iași.
În memoriul său, Facultatea de Istorie a UAIC „își exprimă dezacordul față de propunerile de modificare a planurilor-cadru” și face trimitere la „contextul intern și internațional în care extremismele, discursul de tip totalitar și derapajele ideologice și politice ar trebui să impună nu reducerea numărului orelor de Istorie, ci, dimpotrivă, creșterea lor”.
Facultatea apreciază că disciplinele „Istoria evreilor. Holocaustul” și „Istoria comunismului” „nu pot fi înțelese fără studierea aprofundată, în patru ani de zile, a istoriei universale și a istoriei românilor”, dar pot fi complementare „disciplinelor mari de istorie”.
- Facultatea propune ca Istoria să fie studiată o oră pe săptămână în toți cei patru ani la toate filierele și toate specializările, cu excepția celor de la profilul umanist, unde cere să fie studiată câte două ore pe săptămână în cei patru ani de liceu.
La rândul ei, Facultatea de Litere a UAIC apreciază că „eliminarea Latinei din programa preuniversitară din România ar reprezenta o gravă atingere adusă formării umaniste a tinerelor generații” și „ar periclita capacitatea tinerelor generații de a-și înțelege propria identitate lingvistică și culturală în contextul european actual”.
- Facultatea cere ca Latina să fie studiată 2 ore, ca disciplină obligatorie, în toate clasele de liceu la specializările Filologie și Științe Sociale – profil Umanist, filiera Teoretică, dar să fie inclusă și cu 1 oră în curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ, la profilul Real.
- La filiera vocațională, Profil teologic (Teologie Ortodoxă și Teologie Greco-catolică), facultatea menționată cere ca Limba latină să fie inclusă cu 1 oră, ca disciplină obligatorie, în curriculumul de specialitate.
Iar aceeași facultate cere și ca limba greacă veche să fie inclusă în CDEOȘ la Profilul umanist – specializarea Filologie (2 ore în toate clasele) și la specializarea Științe sociale (1 oră la toate clasele), precum și ca disciplină fixă în curriculumul de specialitate la Teologic- Teologie Ortodoxă (2 ore în toate clasele) și Teologie Greco-catolică (1 oră la toate clasele.