„Istoria universală” la clasele a IX-a și a X-a, „Istoria românilor” la clasele a XI-a și a XII-a, la toate liceele și toate disciplinele / Latina – să fie introdusă ca disciplină obligatorie la profilul umanist și ca probă opțională la Bacalaureat – cererile Facultăților de Istorie și Litere ale Universității Cuza din Iași

6.061 de vizualizări
UAIC Iași / Foto: Facebook.com
Istoria să fie predată pe parcursul celor patru ani de liceu, împărțită în „Istoria universală” și „Istoria românilor”, iar Latina să fie introdusă ca disciplină obligatorie în curriculum de specialitate la profilul umanist, dar și la Vocațional – teologic: așa propun Facultatea de Istorie, respectiv cea de Litere din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași. Cele două facultăți au transmis ministrului Educației, Daniel David, câte un memoriu prin care contestă limitarea predării acestor discipline la liceu, potrivit unui comunicat al instituției de învățământ superior.

În memoriul său, Facultatea de Istorie a UAIC „își exprimă dezacordul față de propunerile de modificare a planurilor-cadru” și face trimitere la „contextul intern și internațional în care extremismele, discursul de tip totalitar și derapajele ideologice și politice ar trebui să impună nu reducerea numărului orelor de Istorie, ci, dimpotrivă, creșterea lor”.

Facultatea apreciază că disciplinele „Istoria evreilor. Holocaustul” și „Istoria comunismului” „nu pot fi înțelese fără studierea aprofundată, în patru ani de zile, a istoriei universale și a istoriei românilor”, dar pot fi complementare „disciplinelor mari de istorie”.

  • Facultatea propune ca Istoria să fie studiată o oră pe săptămână în toți cei patru ani la toate filierele și toate specializările, cu excepția celor de la profilul umanist, unde cere să fie studiată câte două ore pe săptămână în cei patru ani de liceu.

La rândul ei, Facultatea de Litere a UAIC apreciază că „eliminarea Latinei din programa preuniversitară din România ar reprezenta o gravă atingere adusă formării umaniste a tinerelor generații” și „ar periclita capacitatea tinerelor generații de a-și înțelege propria identitate lingvistică și culturală în contextul european actual”.

  • Facultatea cere ca Latina să fie studiată 2 ore, ca disciplină obligatorie, în toate clasele de liceu la specializările Filologie și Științe Sociale – profil Umanist, filiera Teoretică, dar să fie inclusă și cu 1 oră în curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ, la profilul Real.
  • La filiera vocațională, Profil teologic (Teologie Ortodoxă și Teologie Greco-catolică), facultatea menționată cere ca Limba latină să fie inclusă cu 1 oră, ca disciplină obligatorie, în curriculumul de specialitate.

Iar aceeași facultate cere și ca limba greacă veche să fie inclusă în CDEOȘ la Profilul umanist – specializarea Filologie (2 ore în toate clasele) și la specializarea Științe sociale (1 oră la toate clasele), precum și ca disciplină fixă în curriculumul de specialitate la Teologic- Teologie Ortodoxă (2 ore în toate clasele) și Teologie Greco-catolică (1 oră la toate clasele.

Memoriul Facultății de Istorie – UAIC:
Memoriul Facultății de Litere – UAIC:
Citește și:
Cel puțin o oră de Istorie pe săptămână, la toate profilurile și specializările de liceu, propun profesorii și studenții din Societatea de Științe Istorice, pentru planurile-cadru: Lucrurile s-au agravat, iar cauza este reducerea numărului de ore din 1999 încoace
BREAKING Daniel David, primele concluzii ale dezbaterilor pe proiectele de planuri-cadru de liceu: În cazul latinei voi propune în final revenirea la elementul centralizat / Mă gândesc la impunerea unui procent din orele alocate disciplinelor care să fie dedicat doar consolidării, activităților remediale și transferului de cunoștințe în viața reală
Daniel David, reacție la memoriul decanilor facultăților de Istorie: Este un model pe care putem merge / Bătălia mea, ca ministru, nu este pe numărul de ore. Dacă modelul este bun, putem să alocăm oricâte ore sunt necesare pentru ca acesta să funcționeze

4 comments
  1. 1. Dacă se insistă cu studiul limbii latine la nefilologi, un capitol în cărțile de română ar rezolva situația! Oricum, orele de limba latină nu se justifică independent și încarcă planul cadru ineficient! Mai bine s-ar aloca câte 2 ore pentru studiul limbii străine 2, al cărei beneficiu ar fi incontestabil pentru copii!!!!

    De limba română, nici nu mai zicem nimic, 2 ore??? Și așa copii nu mă citesc și nu mai gândesc ceea ce citesc….. Despre rolul didactic al literaturii, mai greu, oricum mai marii noștri n-au mai ținut cont!!

    2. Cat despre istorie, este imperativ să cunoaștem istoria umanității și a neamului pentru a nu repeta greșelile trecutului!!!!
    Este exagerat să aloci un an întreg istoriei holocaustului și un alt an istoriei comunismului. Alături de evrei și țiganii au fost în lagăre de exterminare naziste!!! De ce subit numai evreii contează???? apoi comuniștii???! Înțelegem contextul subversiv, însă acestea pot fi studiate ca teme în cadrul istoriei românilor/ universale!

  2. latina aia, pe care nu a învățat-o nimeni, niciodată – la fel ca sportul, muzica si desenul – trebuia scoasă de acum 30 de ani din programa

    toți dinozaurii si matusalemicii mănâncă de pe urma învățământului si noi ne plângem de ce nu învață copiii

    uite de asta nu învață, ca stam pe capul lor cu absolut toate inepțiile de materii

    au mai băgat si stu[pizeniile astea noi, predate de absolut toți neaveniții – religie, antreprenoriala, holocaust

    vai de noi si de mintea pe care nu o avem

    n-o sa mai plătească ăștia pensii niciunuia dintre așa-zisii dascăli poe care i-au avut la școală, pentru chinul ce l-au indurat

    1. Nu spune nimeni sa se studieze latina la real. Dar nu poti fi filolog (profilul se numeste filologie, totusi) fara latina si literatura universala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Felul în care funcționează școala în pandemie, decis pe baza unui algoritm cu mai mulți indicatori, de la vaccinare la mărimea claselor – idee “agreată” de ministrul Educației și un secretar de stat de la Sănătate, spune Consiliul Elevilor

Modul de funcționare a unei unități de învățământ în condiții de pandemie ar putea fi decis pe baza unui algoritm care să țină cont de mai mulți indicatori: ministrul Educației,…
Vezi articolul