Istoricul francez Thierry Wolton, la Timișoara: Sunteți cu adevărat singurii care au avut o revoluție confiscată, pentru că în spatele acesteia a existat un proiect. Încă vă confruntați cu această problemă politică. Vă este greu să vă eliberați de ea, deși, vă felicit, încet-încet reușiți să mergeți mai departe

307 vizualizări
Thierry Wolton / Foto: INQUAM Photos – Raul Stef
La 35 de ani de la Revoluția Română și de la căderea Cortinei de Fier în Europa de Est, Timișoara găzduiește cea de-a VII-a ediție a Galei Corneliu Coposu. Scriitorul și istoricul francez Thierry Wolton, profesor la École Supérieure de Commerce de Paris, autor al trilogiei „O istorie mondială a comunismului”, la care a lucrat timp de zece ani, a participat la UVT la conferința „Am învățat să fim liberi? 35 de ani de la Revoluție”.

„În cadrul României, ar trebui să distingem două aspecte legate de evenimentele din 1989. Indiscutabil, dacă privim evenimentele din perspectiva poporului, a mulțimii care a ieșit în stradă pentru a înlătura comuniștii de la putere, putem vorbi de o revoluție. Acesta este un prim aspect. Al doilea aspect este că această mișcare a fost confiscată, așa cum știm bine. Așadar, există două fațete: o fațetă populară, aș spune, și o fațetă instituțională a acestor evenimente. În ceea ce privește aspectele instituționale, știm bine că, în spatele acestor mișcări populare, au fost oameni care au manipulat sau influențat desfășurarea evenimentelor, cu procesul lui Ceaușescu, controlul exercitat de noile structuri de putere etc. Din acest punct de vedere, indiscutabil, România a ratat revoluția în sensul european al cuvântului. Revoluția românilor a fost, însă, oficializată. Acesta este adevăratul termen care ar trebui folosit”, a spus Thierry Wolton.

„Pentru mine, punctul cel mai important și cel mai simbolic al acestei revoluții este, desigur, căderea Zidului Berlinului. Am comemorat aceasta sâmbătă, la aniversarea de 35 de ani. Da, acest eveniment este unul care nu putea fi prevăzut. A fost o erupție spontană. La voi, însă, a fost o revoluție manipulată. Și, indiscutabil, prăbușirea acestui zid la Berlin, pe 9 noiembrie 1989, a fost o adevărată explozie. Ea a fost precedată de alte evenimente, așa cum știți, cum ar fi mișcările din Polonia – un factor foarte important. Factorul declanșator a fost Solidaritatea, mișcarea muncitorilor polonezi, acea scânteie care a aprins focul. Știți, este o expresie revoluționară a lui Mao: «O scânteie este suficientă pentru a aprinde o flacără». Ei bine, scânteia a venit din Solidaritatea, apoi au urmat Cehoslovacia, Ungaria, care și-a deschis granițele, România… Dar, evident, căderea Zidului Berlinului a fost factorul declanșator, iar apoi, la scurt timp după aceea, a venit și poporul român. Din păcate, sunteți cu adevărat singurii care ați avut o revoluție confiscată, pentru că, în spatele acesteia, a existat un proiect. Din păcate pentru voi, această revoluție a fost confiscată, iar, dacă îmi permiteți, vă confruntați încă cu această problemă politică. Vă este greu să vă eliberați de ea, deși, vă felicit, încet-încet, reușiți să mergeți mai departe. Sunt, totuși, optimist în privința viitorului României”, a mai spus Thierry Wolton, profesor la École Supérieure de Commerce de Paris, autorul mai multor cărți despre relațiile internaționale și, în cea mai mare parte, despre diferite aspecte ale comunismului.

Citește articolul integal pe G4Media.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Brăila, Cluj, Iași sunt județele cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2023 – rezultate finale / Rata de promovare a scăzut față de 2022 în cea mai mare parte a țării / Creștere semnificativă a ratei după contestații în Călărași, unde evaluarea s-a făcut digitalizat

Brăila, Cluj și Iași rămân în topul județelor cu cea mai ridicată rată de promovare la Bacalaureat, la nivelul tuturor candidaților, după soluționarea contestațiilor, în timp ce Ilfov-ul rămâne pe…
Vezi articolul

Harta găurilor din sistemul de protecție și sprijin pentru copiii vulnerabili, prezentată într-o analiză a Băncii Mondiale pentru Ministerul Familiei: Zeci de mii de copii în sistemul de protecție socială, lipsa specialiștilor crește “disproporționat” riscul de abandon școlar

România are un număr mare de copii care intră în sistemul de protecție socială, cu un ritm de intrare de 4.000 de copii pe an, în pofida faptului că a…
Vezi articolul