Klaus Iohannis: Dacă un primar spune că nu are soluții pentru deschiderea școlii, atunci nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziția de primar

5.753 de vizualizări
Foto: presidency.ro
“Dacă un primar spune că nu are soluții pentru deschiderea școlii, atunci nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziția de primar”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe la Cotroceni.

“Nu este posibil să stabilim de la București dacă într-o școală din Brăila sau din altă parte poate să înceapă anul școlar în condiții bune sau nu. În plan local, întotdeauna se găsesc soluții dacă se dorește să se găsească soluții. Provocarea acum pentru primari și consilii locale este să găsească soluții în fiecare județ și în fiecare localitate pentru ca acolo copiii să meargă la școală în condiții de siguranță”, a continuat Iohannis.

Klaus Iohannis, cele mai importante declarații cu privire la deschiderea școlii:
 • Toate aceste chestiuni trebuie lămurite în plan local [cu privire la identificarea de spații pentru deschiderea școlilor aglomerate – N.Red.]. Decizia se descentralizează.
 • Nu este posibil să stabilim de la București dacă într-o școală din Brăila sau din altă parte poate să înceapă anul școlar în condiții bune sau nu.
 • În plan local, întotdeauna se găsesc soluții dacă se dorește să se găsească soluții.
 • Provocarea acum pentru primari și consilii locale este să găsească soluții în fiecare județ și în fiecare localitate pentru ca acolo copiii să meargă la școală în condiții de siguranță.
 • Dacă un primar spune că nu are soluții pentru deschiderea școlii, atunci nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziția de primar
 • Întrebat cu privire la calculul greșit pentru scenariile de începere a școlilor, Spania pusă pe lista galbenă și apoi scoasă – cine răspunde pentru aceste erori? Se impune o remaniere, o demitere, o demisie? Klaus Iohannis: În situații de criză și de încărcare a spațiului public și decizional, erori se întâmplă. Cred că e relativ ușor de înțeles că sub această presiune enormă se întâmplă să comunice anumite date care pe urmă se constată a fi, poate, puțin eronate. Eu i-am iertat pentru greșeala prin care m-au expus opiniei publice și cred că opinia publică a înțeles că a fost o greșeală de comunicare între două instituții.
Citește și:

 


10 comentarii
 1. Nu lece rusine? Au pasat toata responsabilitatea in curtea isj si consiliu local fara alocare de buget si au tupeul sa spuna oamenilor cu cine sa voteze? Ok, nu spui tu prinarului dintr un sat sa faca exact ca la Bucuresti, dar ii dai, il sprijini. Ei nu au dat nimic. Cer mereu, ca si profesorilor, parintilor.

 2. Corect!
  Iar eu nu văd de ce mai ești dumneata președinte în continuare, de ce avem guvern și de ce mai există Ministerul educației…

  1. Nu vad de ce ar mai putea fi votat Iohannis in conditiile in care nu are solutii pentru nimic. Asa ca mucles, Herr Praesident!

   1. Oricum, au pierdut mulți votanți:
    -bătrânii (din cauza bătăii de joc cu marirea pensiilor);
    -părinții (din cauza nedublarii alocațiilor);
    -profesorii (din cauza haosului creat de Anisie și a minciunii cu mărirea salariilor).
    Ne-au dezamăgit mai rău ca ceilalți! Sper că vor pierde în fața poporului!
    Bani sunt, dar sunt mai multe minciuni…
    Și-au bătut joc de toți iar acum se spală pe mâini aruncând responsabilitatea altora. Rușine!

    1. Ii voteaza diaspora ca i a lasat sa plece la sparanghel si furat si le da copiilor lor 20000 de tablete, ca s au intors in tara pe timp de pandemie. Si profesorului nu i da nimic. Bine ca le da alora de s au intors cu plozii de la ciordeala. A se vedea ce dezastre au lasat in hotelurile de carantina platite cu 100 de euro pe noapte din banii nostri.

 3. Pana in acest moment s-a evitat elegant problema supra-aglomerarii din mediul urban unde intr-o clasa se pot afla intre 35 si 40 de elevi. Cum se poate respecta distantarea sociala si un mediu propice invatarii intr-o asemenea clasa? Solutia de descentralizare este o solutie fatalista deoarece in cazul in care vor apare probleme la nivelul scolilor toata responsabilitatea este doar la nivel local. In lipsa unor fonduri suplimentare de la minister pentru a asigura clase de maxim 15-20 de elevi directiunea nu va putea asigura un context epidemiologic favorabil la nivel local. In final dorim sa subliniem ca provocarea majora in acest context pentru primari și consilii locale este gasirea unor solutii la nivelul scolilor, tinand seama de lipsa de fonduri specifice care ar putea acoperi orele suplimentare obtinute prin injumatatirea claselor. Practic se cere imposibilul, zero sa devina unu: respectarea tuturor normelor sanitare care implica noi costuri suplimentare, in lipsa unor alocari bugetare speciale pentru injumatatirea si redistribuirea elevilor din clasele aglomerate. De asemenea mai este si problema scolilor supra-aglomerate unde se invata in doua schimburi, iar elevii ar trebui sa fie redistribuiti intre alte scoli.

 4. Dacă primarul spune ca nu are soluții atunci ar trebui sa nu candideze?De cand primarul e ministrul învățământului?
  E aberant.

 5. Se vede acum cât de mult îi interesează educația copiilor.

  Sa transferi răspunderea la nivel local fără a acorda finanțarea necesară este ca si cum trimiti soldatul la razboi fără armă.

  In plus chiar daca ar avea resurse, până se discută, până se aprobă, până se fac achiziții vine noiembrie.
  Totul doar ca sa ții cu dinții de putere cu orice preț.
  P.S. Remanierea e semn de sănătate a democrației.
  Lipsa ei, neomarxism, cu ambalaj poleit in ,,grija pt. țară”

 6. Cum rămâne cu latura umană și cu faptul că foarte mulți părinți sunt adepți ai teoriilor conspirative sau refuză purtarea măștii în spațiile aglomerate?! Cum rămâne cu școlile în care cazurile de învățători sau profesori depistați cu coronavirus au fost tratate ca informații secrete față de ceilalți colegi de cancelarie?! Cine va administra situația copiilor care au ambii părinți în străinătate, și care locuiesc singuri sau în mediul rural, acolo unde populația nu înțelege deloc problematica acestui virus?! Cum rămâne cu transportul copiilor navetiști înghesuiți în microbuze?! Credeți că unii dintre părinți nu își vor trimite copii cu febră la școală, așa cum au tot făcut-o în anii trecuți? Pe copiii care locuiesc singuri sau cu bunicii care nu au in termometru în casă, cine îi va tria înainte să intre în sala de clasă?! Cine îi va putea opri pe elevii mai mari să nu socializeze periculos în timpul liber?! Poate pregătiți un articol legat de toate problemele amintite mai sus. Sunt alineate extrem de sensibile, care fac diferența dintre viață și moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raluca Turcan: Cei mai vulnerabili sunt copiii din familii monoparentale sau din familii cu foarte mulți copii. Acei copii intră în sistemul de educație. Întrebarea este: resursele pe care noi le vedem pentru copii, pentru sistemul de educație în general, ajung și la toți acei copii? Răspunsul meu ca ministru al Muncii este că nu

„Finanțarea educației nu poate fi privită separat de calitate și echitate în educație. (…) În sistemul de educație intră copii care au șanse diferite și acces diferit la sistemul de…
Vezi articolul

Vaccinarea obligatorie pentru profesori, discutată la Guvern. Tătaru: „Voi discuta cu premierul despre o vaccinare anti-COVID obligatorie a angajaților din spitale și școli”

Vaccinarea împotriva coronavirusului ar putea deveni obligatorie pentru mai multe categorii esențiale ca angajații din sistemul de învățământ și pentru cei din sănătate. Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului Florin…
Vezi articolul