La 19 ani, Zara Rutherford devine cea mai tânără femeie care zboară singură în jurul lumii

94 de vizualizări
Foto: captură – Facebook.com / FlyZolo
O tânără britanico-belgiană a devenit joi cea mai tânără femeie care a zburat singură în jurul lumii şi totodată prima persoană care a făcut acest lucru cu un avion ultrauşor, după o odisee care a durat cinci luni şi a cuprins cinci continente, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Ea a decolat în această aventură pe 18 august, la bordul celui mai rapid avion ultrauşor din lume, Shark UL.

Uralele şi aplauzele s-au înteţit când avionul ei a aterizat şi s-a oprit pe pistă. „Este pur şi simplu o nebunie, nu prea am procesat-o bine”, a declarat Rutherford în faţa reporterilor zâmbind învelită în drapelele Marii Britanii şi Belgiei.

După penultima etapă, de miercuri, către un sat german, ea a spus că a fost o călătorie pe care nu o va repeta niciodată.

Rutherford a rămas blocată timp de o lună în Alaska din cauza condiţiilor meteorologice şi a problemelor legate de vize. O furtună de iarnă a forţat-o să facă o altă oprire lungă în Orientul Îndepărtat al Rusiei, înainte de a călători în Asia de Sud, Orientul Mijlociu şi înapoi în Europa, mai transmite Agerpres.

Survolările sale preferate au fost peste New York şi în zona unui vulcan activ din Islanda, însă a avut parte şi de momente în care s-a temut pentru propria viaţă, inclusiv în timpul zborului peste întinderile îngheţate din Siberia şi când, din cauza vremii nefavorabile, s-a aflat la un pas de a pătrunde în spaţiul aerian nord-coreean. „Testau rachete fără niciun avertisment”, a declarat ea referitor la temerile pe care le-a avut în timp când se gândea să traverseze statul autoritar în timpul unui ocol din Rusia către Coreea de Sud. „Dacă văd pe ecran un mic punct sau un avion care e destul de jos şi se îndreaptă spre ţara lor e foarte posibil să trimită pe cineva să arunce o privire”, a declarat Rutherford pentru Reuters. „Şi, sincer, n-am fost prea interesată de aşa ceva!”, a adăugat ea.

Pentru a îndeplini criteriile pentru un zbor în jurul lumii, Rutherford a atins două puncte opuse pe glob: Jambi, în Indonezia şi Tumaco, în Columbia.

Zara Rutherford a doborât recordul stabilit de americana de origine afgană Shaesta Wais, care în 2017 a devenit cea mai tânără femeie care a zburat singură în jurul lumii, la 30 de ani. Cel mai tânăr titular masculin al acestui record este Mason Andrews, care avea 18 ani când a încheiat o astfel de călătorie.

Tânăra a declarat că ultima etapă a călătoriei, din Germania, a fost foarte dificilă din cauza ploii şi a ninsorii, însă pe final s-a bucurat de compania aeronavelor uşoare ale echipei de acrobaţii aeriene Red Devils din cadrul Forţelor Aeriene Belgiene.

Ea a obţinut licenţa de pilot în 2020 după ce s-a antrenat cu tatăl ei de la vârsta de 14 ani, iar din septembrie intenţionează să studieze ingineria la o universitate din Statele Unite sau din Marea Britanie.

Zara Rutherford visează să devină astronaută şi şi-a exprimat speranţa ca aventura sa să le încurajeze pe femei să urmeze cariere în domenii precum ştiinţa, tehnologia şi aviaţia. „Fetele sunt adesea încurajate să fie frumoase, amabile, săritoare şi drăguţe. Cu zborul meu vreau să le arăt tinerelor că pot fi îndrăzneţe, ambiţioase şi că îşi pot îndeplini visurile”, a spus ea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mobilizare fără precedent pentru transport școlar gratuit: elevii români și maghiari, studenții, o parte din sindicate, părinții și ONG-uri cer Parlamentului să respingă OUG nr. 51/2019 care elimină transportul din sfera serviciilor publice

Mobilizare fără precedent, pentru obținerea transportului gratuit pentru elevii din România. Consiliul Național al Elevilor, Uniunea Liceenilor Maghiari din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești, Consiliul Tineretului, organizația Salvați Copiii,…
Vezi articolul

Senatorul Ștefan Pălărie le cere explicații premierului și ministrului Educației, după ce Guvernul a aprobat alocări de doar 2,4% din PIB pentru Educație în următorii 50 de ani / Asta e viziunea contabilă și lipsită de orice leadership a guvernanților. Este un mare semnal de alarmă

Guvernul României a aprobat prin Programul de Convergență, ca până în 2070, statul român să aloce 2,4% din PIB pentru Educație, iar planul urmează să fie trimis la Comisia Europeană.…
Vezi articolul