La UMF Iași s-au înscris mai puțini candidați la Medicină Generală față de anul trecut. Pe de altă parte, a crescut numărul celor care au optat pentru studiile în franceză

7.116 vizualizări
UMF Iași / Foto: news.umfiasi.ro
La Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași s-au înscris mai puțini candidați la examenul de admitere la studiile de licenţă la Medicină Generală în limba română, după cum a menționat rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, potrivit Agerpres, şi a crescut interesul candidaţilor pentru studii de licenţă în limba franceză.

Dintre programele de studiu de licenţă în limba română, cea mai mare concurenţă la examenul de admitere este înregistrată la Nutriţie şi Dietetică. Pe locurile următoare sunt: Facultatea de Asistenţă Medicină Generală, Facultatea de Medicină Generală şi Facultatea de Medicină Dentară. Cele mai puţine înscrieri pentru susţinerea examenului de admitere au fost înregistrate, ca şi în anii trecuţi, la Facultatea de Farmacie.

“Anul acesta, vorbim despre studiile de licenţă în limba română, am înregistrat un număr mai mic de candidaţi cu 110 faţă de anul trecut. Anul acesta avem 2.226 de candidaţi înscrişi pentru toate programele de licenţă. Înregistrăm o concurenţă la Medicină Generală de 3,87 pe loc, faţă de 4,22 cât am avut anul trecut”, a precizat Scripcariu.

În ceea ce priveşte programele pentru străini, a crescut taxa de înscriere și s-a înregistrat o creştere a candidaţilor pentru studiile în limba franceză.

“La străini, în acest an am crescut taxa de înscriere de la 5.000 de euro/an la 7.500 euro/an. Era momentul să creştem, toate Universităţile de Medicină şi Farmacie din ţară am avut o înţelegere între noi şi toţi au aceeaşi taxă. Chiar şi în aceste condiţii remarcăm un interes crescut al candidaţilor pentru studii în limba franceză. Astfel că la Medicină Generală avem o concurenţă de 4,22/loc, iar la Medicină Dentară, de 3,42/loc. La limba engleză la Medicină Generală avem 1,1 candidaţi pe loc, iar la Dentară avem 0,83/loc”, a mai spus rectorul UMF Iași.

Înscrierea pentru concursul de admitere la UMF Iaşi s-a desfăşurat în perioada 1 iunie – 17 iulie. Au fost scoase la concurs 791 locuri la învăţământul fără taxă, iar numărul locurilor cu taxă este de 585.

Examenul de admitere la UMF Iaşi va fi organizat pe data de 25 iulie şi va consta într-un test grilă. Durata probei scrise este de trei ore, de la ora 10:00 la 13:00. Admiterea se face strict în ordinea descrescătoare a mediilor generale obţinute la examenul scris în ordinea opţiunilor pentru programele de studii, în limita numărului de locuri pentru fiecare program de studiu.

Sursă foto: news.umfiasi.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Un nou algoritm de funcționare a școlilor în care să conteze și proporția persoanelor spitalizate. Ministrul Sănătății: Un algoritm care să fie rațional și să nu repete erorile majore în care școlile au fost închise când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi

Despre menținerea școlilor deschise, Alexandru Rafila a declarat în cadrul unei conferințe că „decizia trebuie să țină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere…
Vezi articolul

Monica Anisie: Nu a spus nimeni că luăm în calcul containerele pentru distanțarea elevilor / Anisie, pe 8 iunie: Sunt state unde au fost aduse în curtea școlii containere. Vom analiza și noi

Deocamdată la nivelul Ministerului Educației nu s-a luat în calcul achiziționarea de containere sau de spații modulare pentru elevi, anunță ministrul Educației, într-o conferință la Iași transmisă de bzi.ro. Monica…
Vezi articolul

Continuarea școlii în siguranță, cu măsuri la nivel de școală, nu generalizat la nivel național – cerută de organizația Romanian Business Leaders, într-un apel către “cei care pot să oprească măcelul de azi, când a mai murit un sat”

“Continuarea educației copiilor în condiții de siguranță, cu măsuri la nivel de școală pe baza de statistică particulară a școlii, nu generalizat la nivel național” se numără printre cererile organizației…
Vezi articolul

Orban, întrebat de ce statul nu asigură măști pentru toți elevii: Toți copiii sunt la fel, dar părinții nu sunt la fel din punct de vedere al veniturilor. Vom asigura măști doar pentru copiii din familii fără posibilități

„Toți copiii sunt la fel, dar părinții nu sunt la fel din punct de vedere al veniturilor există diferențe”, a declarat premierul Ludovic Orban la Brașov, în justificarea măsurii prin…
Vezi articolul