Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul, inclusiv în Învățământ și Cercetare, în ședința de azi a Guvernului

48.376 de vizualizări
Foto: gov.ro
Proiectul de lege propune ca în sistemul public, inclusiv în cel de Educație și cel de Cercetare, persoanele care desfășoară activități profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcție și care își continuă activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani să poată opta în scris între pensie și veniturile astfel realizate, potrivit documentului care a va fi prezentat în ședința de Guvern de miercuri, 17 martie 2021.

Propunerea de act normativ are ca obiect de reglementare posibilitatea acordată salariaților care au și calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, inclusiv pensii de serviciu sau ai sistemului pensiilor militare de stat, de a opta între continuarea activității și încetarea raportului de muncă sau a raportului de serviciu.

„Având în vedere constrângerile bugetare și reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privința cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislației aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul și o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate opta între pensie și veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activității este însoțită de suspendarea plății pensiei”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Ce prevede documentul:

Referitor la personalul didactic, proiectul prevede că profesorii „își manifestă opțiunea de continuare a activității, respectiv de pensionare, după caz, cu cel puțin 30 de zile înainte de data încheierii anului școlar”. Acest lucru ar însemna cel mai târziu la finalul lunii iulie din fiecare an, anul școlar începând la 1 septembrie, în mod oficial.

Apoi vor fi modificate, prin acest proiect, trei articole din Legea educației naționale nr. 1/2011, republicată, cu modificările ulterioare și completările ulterioare:

La articolul 284, alineatele (6) – (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:

”(6) La cerere, personalul didactic din învățământul preuniversitar de predare poate continua activitatea, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
(7) Reîncadrarea în funcția de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a împlinit vârsta de 70 de ani se face anual, cu menținerea drepturilor și obligațiilor care decurg din desfășurarea activității didactice avute anterior pensionării și cu acordul consiliului de administrație.
(8) Personalul didactic menținut în funcția didactică în condițiile alin. (6) sau reîncadrat în funcția de personal didactic, în condițiile alin. (7), poate fi numit prin detașare în interesul învățământului în funcții vacante de conducere sau de îndrumare și control, neocupate prin concurs, în condițiile legii.”

La articolul 284, după alineatul (8) se introduce un alineat nou, alin. (9), cu următorul cuprins:

”(9) La cerere, personalul didactic prevăzut la alin. (6) și (7) se poate pensiona în condițiile legii și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.”

La articolul 289, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 289 – (1) Personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, cu posibilitatea continuării activității, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. La cerere, personalul didactic și de cercetare se poate pensiona în condițiile legi și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.”

Pentru cercetători, modificările sunt următoarele:

Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

”Art. 351 (1) Vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare-dezvoltare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, cu posibilitatea continuării activității, la cerere, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), la cerere, personalul de cercetare – dezvoltare se poate pensiona în condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare. Dacă a optat pentru continuarea activității, personalul de cercetare-dezvoltare se poate pensiona, la cerere, în condițiile legii, și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.”

La articolul 36, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) Cercetătorii științifici gradul I pensionați pot desfășura, în condițiile legii, activități de cercetare-dezvoltare, salarizate prin plata cu ora.”

Proiectul de lege inițiat de Ministerul Muncii ar urma să fie aprobat de Guvern și trimis în Parlament, unde va urma traseul legislativ specific.

Foto: gov.ro


25 comments
  1. O lege f buna ar fi, dar se va bloca, nu va intra in Parlament pentru dezbatere cu siguranta.
    Din luna Martie cand s-a aprobat de Guvern, acum suntem aproape de luna iunie, se va intra in vacanta parlamentara si se uita de ea, ca si altele.

  2. Cunosc din interior sistemul,constat ca cei mai multi fac comentarii in necunostinta de cauza,doua comentarii sunt pertinente restul…,decizia se ia politic de fiecare data,”acum noi suntem la putere…”Nu va mirati de ce functioneaza asa sistemul,asa va merge cat se va dorii de cei pe care-i votam.Nu vedem decat ura si dezbinare si votam tot cu ura.Sa ne dea Domnul sanatate si sa ne vindecam la cap macar in 2024,care vom mai fi pe aici.

  3. O lege foarte bună. Sper din tot sufletul să fie promulgată și bineînțeles să fie aplicată. Ori ești pensionar și stai liniștit acasă ori renunți la pensie și te duci la serviciu în continuare. Dar în nici un caz să nu mai beneficieze o persoană de două plăți. Bravo domnilor. Bună idee și bună lege.

  4. Cei cu pensie anticipata partiala pot sa lucreze incontinuare la privat in conditiile noii legii si sa cumuleze pensia partiala si salariul, cine stie?

  5. Exclus 70 de ani la catedra!doar sa vii ca prof.sa dormi la catedra!!
    Nu va ganditi ca sunt prof.cu ex.de titularizare si nu au post nu au de munca an de an iar legea sa permita asa o mizerie!!

  6. Aceasta lege incalca mai multe articole din Constitutia Romaniei si incalca drepturile omului, astfel:
    1. Dreptul la munca, la alegerea profesiei si a locului de munca nu pot fi ingradite in niciun fel. Acest lucru este specificat si in Codul Muncii.
    2. Dreptul la pensie este gatantat de catre statul roman si nu poate fi conditionat de ramanerea la serviciu.
    3.Discriminarea pe criterii de rasa, sex, varsta, apartenenta sociala, etc. este interzisa si se pedepseste de legea penala.
    4. Cei care au dat un examen pentru angajarea pe post si-au castigat dreptul de a lucra.
    Iar aceasta lege le incalca drepturile romanilor.

    1. Este corect ce spuneti. Dar daca se va da o lege care sa stabileasca foarte clar statutul de pensionar si cel de salariat,este necesar sa fie bine stabilite toate reglementarile necesare. Daca se vor face exceptii de la aplicarea legii ( pensionarii de la informatii, politoe ,justitie,armata,etc.) atunci acea lege va fi contestata.

  7. Dacă ai dat un concurs pt un post cu un salariu de 2400 lei si l ai luat de ce sa fii dat afară si ai o pensie de 2500 prin constituție este dreptul fiecaruia sa muncească legal unde dorește si unde gaseste , iar cei din guvern sau angajații sefi la politia locala cu o pensie de 8000 lei si mai iau un salariu inca pe atât de ce sa ramana , daca vroiau să facă o lege trebuia pt toata lumea la fel.Trebuia să vadă care au pensie pesta 4000 lei si sa ii dea afara . Cum sa trăiești cu asa salarii si pensii mai stiu ce e cu ei , au facut o lege tot pt pilele lor , rusine.

  8. Desigur politicienii v-au lansat o temă pe care fiecare raportat la capacitatea sa de înțelegere reacționează.Să fie clar ,după lege , și spun după lege ,o persoană indiferent de vârstă, să nu fie discriminare, poate opta pentru ocuparea unui post vacant fie public sau contractual, numai prin concurs sau examene, dacă îndeplinește condiții generale și specifice(de studii și vechime în specialitate studiilor) , si în subsidiar condiții ce țin de starea de sănătate.În cazul celor care ocupă funcții contractuale fără concurs sau examen ar trebuie justificat și verificat de ce nu se respectă legea.Persoanele care optează pentru deschiderea dreptului la pensie la vârsta de 40 și peste le permite legea propusă și adoptată de Parlament.De ce nu se intervine guvernul și Parlamentul ?Ca să ofere ,,pâine și circ,, pane et circens,, cetățenilor devin amplificatori ai și revoltei guvernaților.Un joc politic murdar și manipulator .O încălcare a Constituției Românie , o consecință a sfidării și legii în general dar și a Deciziilor Curții Constituțiala a Ro la nivel politic înalt.Totuși vrem o lege plină de excepții care s-ar dori repatorie, adică unele categorii socio profesioanel sau persoanele din funcțiile alese scapă crititicii și indignării cetățenilor comentatori .Dar să cităm ce spune Constituția Ro din 2003 , republicată,încă în vigoare articolul 16: alin.(1) :,,cetățenii sunt egali în fața legii ,și autorităților publice fără privilegii și discriminări,, alin.(2) ,, NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE,, Analizați.

  9. Bravooooo..
    Pensionari din MAI,la 43 de ani,cu pensii enorme,și ceilalți să lucreze până la 65..70 de ani,iar la pensionare să ia o pensie mizeră.

    Rușine…este discriminare pe față..

    1. Asa este. Egalitate in fata legii, fara discriminare.
      Pe cei din partide si pe cei cu finctii marii ii lasa in continuare sa lucreze, iar pe micimani, adica pe cei care au pensii mici si care trebuie sa isi completeze veniturile ca sa nu moara de foame, nu ii lasa. Acesti fosti pedelisti fac exact ca in 2009, cand a fost guvernul Boc, incalcand drepturile constitutionale ale romanilor.
      Aceasta doamna Turcan trebuie data in judecata pentru tot ce face.
      Trebuie ca cei prejudiciati sa ii ceara despagubiri morale in instanta si pentru incalcarea drepturilor constitutionale si pentru stresul creat.

  10. Pensionarii care au pensie de 1400 de lei care cumuleza pana 5000 de lei cu salariul ,si au peste 65 de ani, ar trebui sai lase sa cumuleze, ca nu lucreaza de drag, ci de amarati nu ìsi permit luxul ca cei care se lafaie fara sa munceasca si au de toate !!! Voi politicienilor faceti legile aste care pe voi sigur nu va afecteaza cu nimic, din contra va avantajeaza , nici odata pe cei neputinciosi , e ok. Romanii cand merg la vot ar trebui sa isi ia si capul cu ei sa stie ce voteaza, dar saracii ei sunt nevinovati , ca atat îi ajuta capul, asta este ne meritam soarta !

    1. Auzi: cumulează 5000 lei, iar eu am 2700 salariu…
      Randament la 65 ani? În învățământ? Nici medicii nu ar trebui să mai opereze la vârsta asta! Nimeni nu mai este eficient nici măcar 50% la peste 60 de ani!
      Vor să lucreze că este salariul mai mare în comparație cu pensia, deci, tot nu vor să lase și pe cei tineri să își câștige o pâine!
      Vai, ce solidaritate….

      1. Să menționăm și că persoanele de 65+ ani nu au avut rate pe 35 de ani la câte un apartament, fiindcă sigur au apucat prețurile acelea mai mult decât rezonabile (derizorii) și au avut prioritate în cumpărarea de la stat a apartamentelor deja repartizate lor (la câteva rate din salariu, adică SF pentru cei mai tineri)?

  11. Menținerea ca titulari în învățământ a pensionabililor pana la 70 este cea mai mare greșeală . Cunosc cazul unui tânăr cu 10 la titularizare care nu s a putut titulariza din lipsa de posturi titularizabile ! Cu zece din Cluj . A luat ce a apucat nu tot în specialitate . Si ca el încă sute de tineri cu note peste 7 chiar 8 ..9 rămași șomeri ori cu ore răzlețe prin 4 ..5 scoli . Acel tânăr cu 10 îngrozit a plecat în străinătate . Bătrânii pana la 70 stau pt bani deși nu știu sa facă lecții Online nu știu metode moderne Și voi alungați tinerii care nu se pot titulariza fie 253 pile fie transfer aranjamente unul titularizat cândva cu 6 are prioritate în fata unuia cu 10 azi .

    1. Ghinionul celui cu 10, că un om așa “valoros “ca el s-a născut târziu și vezi Doamne un ” nimic” titularizat acum câțiva ani nu-i cedează locul. Câtă nebunie mai există!!

  12. Bun sa zicem ca bătrânii vor sa lucreze . Doar ca dacă voi îi mentîneți ca titulari în învățământ faceți o mare greșeală . Posturi titularizabile nu prea sunt . Cunosc cazul unui candidat care a luat 10 la titularizare dar care nu s a putut titulariza din lipsa de posturi titularizabile . De ce ? Fie ca acestea NU AU FOST SCOASE FIE MENȚINUTE PT PENSIONABILI FIE DATE PE PILE . NU E NORMAL CA UN BĂTRÂN LA 70 CARE DE ABIA SE MIȘCĂ SA RĂMÂNĂ CA TITULAR IAR ÎN TÂNĂR CU 10 SA NU AIBĂ POST .CE A FĂCUT ACEL TÂNĂR CU 10 ? A LUAT CE A GĂSIT LA 5 SCOLI NICI MĂCAR TOATE ORELE ÎN SPECIALITATE IAR ÎN ANUL URMĂTOR A PLECAT DEFINITIV ÎN STRĂINĂTATE ! CA EL SUNT ÎNCĂ SUTE MII CARE RĂMÂN ȘOMERI ORI IAU CE MAI GĂSESC LA SUPLINIRE NU ÎN SPECIALITATE ȘI SUNT PLĂTIȚI CA NECALIFICAȚI . ORI PLEACA . CUNOSC CAZURI DE TINERI CU NOTE DE 8 -9 ȘI CEVA CARE AU RĂMAS ȘOMERI . ȘI VOI MENȚINEȚI ÎN SISTEM NIȘTE BĂTRÂNI DEPĂȘIȚI PANA LA 70 ? CA VOR STA FIINDCA AU VECHIME ȘI SALARIUL E MULT MAI MARE DECÂT PENSIA DESI NU MAI FAC FATA DUPĂ CUM SPUN ȘI TESTELE PISA. AȘA ALUNGAȚI TINERII DIN TARA . LECȚII ONLINE NU STIU SA FACĂ metode moderne nu cunosc ! Rușine sa va fie ca alungați tinerii din tara și ca le tăiați aripile . Ba 253 pe pile ba transfer de la invatator la profesor fără examen de specialitate nu mai vorbesc de hoțiile de prin inspectorate în tandem cu directorii de scoli spagari . RUsine sa va fie ca mentîneți corupția în învățământ .

  13. @ Cetatean onest,
    Ti se pare normal ca o persoana sa faca parte simultan din mai multe C.A. la firme ale statului? Acea persoana are permisiunea ministrei Turcan sa aiba venituri din mai multe surse de la stat?
    Concluzie: la asa popor, asa conducatori.

  14. Inițiativa de a nu acumula pensia cu salariul in sistemul public, mi se pare de bun simt, oricum persoanele care au un loc de munca extenuant, solicitant sunt, consider, uzat psihic, care nu mai poate da randament nici chiar până la varsta de 65 ani, dar mi te până la varsta de 70 ani (asta in situatia in care isi fac treaba corect, nu cum se procedează în unele instituții publice unde se plimba doar hârtii, si de aceea nu sunt uzati si doresc sa mai lucreze).Parerea mea, ar fi, sa mai faceti, d.lor care stati acolo sus, controale inopinate in instituții publice, sa vedeti ce “caracatite” sunt acolo, psd isti pusi in functii de conducere de zeci de ani, parcă sunt pe moșia lor, ce comportament au fata de persoanele vârstnice si care nu au nici cea mai umilă empatie pentru aceștia, cum le raspund la telefon cand solicită lămuriri vis a vis de dosarele nerezolvate de luni întregi sau chiar ani; aceștia sunt salariații din sistem care beneficiază de salarii mari si sporuri, deasemenea, si care vor să lucreze defectuos până la adânci bătrânețe.Mai lăsați si tineretul sa lucreze, sa capete experienta de care se lovesc de nenumărate ori cand vor să se angajeze.

  15. Cei ce vor sa ramana pana la 70 ani ar trebui sa ocupe posturile libere dupa ce se face toata miscarea personalului didactic. Ca ei stau bine mersi in oras pe locuri caldute fara sa faca nimic( sa fim seriosi ca cine munceste cu adevarat la catedra nu o poate face pana la 70ani), iar tinerii fac naveta sau nu au locuri de munca. Acelasi lucru este si pentru directori. Dupa varsta de pensionare 65ani sa nu mai ocupe functii de conducere ca sunt destui capabili sa faca asta.Mi se face o gaselnita sa poata sta multi care nu fac nimic , la catedra si sa ia bani buni. Sunt de acord sa ramana in invatamant dar dupa ce se ocupa locurile dupa tranferari detasari si titularizari. Sa vedeti ca nu mai vrea nimeni sa ramana in invatamant sa faca naveta pana la 70 de ani. Asa nu o sa mai fie nici un.loc liber in invatamant decat in.medil rural unde nu se duce nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Soluția care le permite profesorilor să dezvolte lecții și activități atractive pentru elevii lor, prezentată luna aceasta la cel mai important târg global de educație și tehnologie (P)

Inovația educațională dezvoltată de Samsung Electronics împreună cu Shape Robotics pentru sistemul educațional, display-urile Interactive Samsung Flip Pro cu aplicația Fable Blockly integrată, va putea fi testată de mii de…
Vezi articolul

DOCUMENT Responsabilitățile cadrelor didactice, ale directorilor de școli și grădinițe, personalului didactic auxiliar și nedidactic în asistența medicală pentru elevi se modifică sau se completează – proiect de ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației

Atribuțiile cadrelor didactice, ale directorilor de școli și grădinițe, personalului didactic auxiliar și nedidactic în acordarea asistenței medicale pentru elevi se modifică sau se completează, potrivit unui proiect de ordin…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Cred că este corect din partea autorităților să pună condiția ca cei care intră în sală să supravegheze elevii la Bacalaureat și Evaluarea Națională să fie doar cei vaccinați / Tariful plătit, comparabil cu cel pentru orele remediale

Autoritățile ar trebui să impună condiția de vaccinare profesorilor care vor intra la supraveghere la examenele naționale, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Digi24. Aceasta a precizat că pentru…
Vezi articolul

Procedura de interviu pentru concursul de directori de școli, publicată de Ministerul Educației – document / Interviul durează o oră, în timpul prezentării candidatul nu va fi întrerupt, iar proba de competențe digitale se dă pe calculator și durează 15 minute în care și ecranul va fi filmat

Procedura operațională pentru proba de interviu, de la concursul de directori de școli, a fost publicată de Ministerul Educației, potrivit siteului scoalaromaneasca.ro. Interviul va avea 3 etape. La proba de…
Vezi articolul