Ligia Deca: Autoritatea cadrului didactic se construiește și prin atitudinea pe care familia o are față de școală. Îndemn familiile să vorbească cu respect despre profesori

9.218 vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
„Îndemn familiile, de exemplu, să vorbească cu respect despre școală, cu respect despre cadrele didactice”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, săptămâna trecută, la TVR Info. Aceasta a mai spus că „autoritatea cadrului didactic se construiește și prin atitudinea pe care familia o are față de școală și față de fiecare profesor al copilului în parte”.

Aceasta a adresat un îndemn părinților, astfel încât aceștia să vorbească cu respect despre școală și profesori: „Îndemn familiile, de exemplu, să vorbească cu respect despre școală, cu respect despre cadrele didactice. Sigur că noi, adulții, avem viziuni poate uneori diferite despre ceea ce înseamnă un proces bun de educație, dar autoritatea cadrului didactic se construiește și prin atitudinea pe care familia o are față de școală și față de fiecare profesor al copilului în parte”, a spus Ligia Deca.

Moderatoare: Din discuțiile pe care le-am văzut, în principal pe internet, pe social media, pare că există o ruptură între școală, între profesori și părinți în ce privește ideea de disciplină, ce înseamnă disciplina elevilor. Am văzut profesori care se plâng că de fiecare dată când vor să impună niște măsuri disciplinare se lovesc de rezistența părinților. Pe de altă parte, părinții, unii dintre ei, de multe ori, acuză școala că a rămas în niște proceduri care nu mai sunt de actualitate. E reală această ruptură, adică vorbeați mai devreme de felul că e greu să integrezi informațiile cu direcțiile de protecție socială și e greu de integrat și cu familia?

Ligia Deca: Cred că orice fel de educație bazată pe valori trebuie să însemne exersarea acestor valori atât în școală, cât și în familii. Și de aici trebuie plecat cu discuția, apropo de colaborarea cu familia. Nu cred că vom putea adresa cu adevărat fenomenul violenței și în școală, dar și în societate, până când nu vom avea un continuum între școală, familie, autorități. Noi, în acest sens, atât în legea învățământului preuniversitar, în propunerea de lege, cât și în acțiunile concrete ale ministerului, am încercat să adresăm această chestiune. Pe de o parte, avem în proces de finalizare strategia de educație parentală, pentru că trebuie s-o recunoaștem. Sunt și eu părinte. Nu ne naștem cu toate competențele necesare pentru educația copiilor de diferite vârste. Și atunci profesioniștii în zona pedagogică pot ajuta familiile în a insufla acele valori, în a stimula comportamentele dezirabile și acasă, nu numai la școală. Dacă un copil are anumite limite la școală și alte limite acasă, s-ar putea să fie un pic confuz vizavi de ceea ce este permis și ceea ce nu este permis.

În legea învățământului preuniversitar am mai introdus un lucru. Știți că fiecare familie semnează acel contract educațional cu școala. Acel contract include drepturi și obligații atât pentru elevi, cât și pentru școală, cât și pentru familie. În lege, ca urmare a faptului că am înțeles că sunt părinți care nu doresc să semneze acest contract, am introdus sancțiuni pentru acele familii care refuză să-și asume și partea de responsabilitate, nu numai partea de drepturi pe care, firesc, elevii le au. Dar nu este vorba despre sancțiuni. Sigur că avem nevoie și de limite. Ceea ce trebuie să înțelegem este că ceea ce facem noi, ca adulți, are consecințe pentru copii.

De aceea, îndemn familiile, de exemplu, să vorbească cu respect despre școală, cu respect despre cadrele didactice. Sigur că noi, adulții, avem viziuni poate uneori diferite despre ceea ce înseamnă un proces bun de educație, dar autoritatea cadrului didactic se construiește și prin atitudinea pe care familia o are față de școală și față de fiecare profesor al copilului în parte. Mai este un element, și anume încrederea pe care o avem în cadrele didactice. Încrederea aceasta se construiește și prin convingerea că ele sunt foarte bine pregătite.

De aceea, de exemplu, am reformat modul în care se formează cadrele didactice, modul lor de selecție, practica pe care o fac înainte să ajungă la clasă și, sigur, susținerea lor prin mentorat și prin salarii decente. Cred că așa putem să recăpătăm acel nivel de prestigiu pe care școala trebuie să le aibă în societate.”


29 comments
  1. Respectul, banii si biblioteca de acasa. Studiu individual. Cativa dascali luminati si dedicati. Au fost si mai sunt. In rest, nicio reforma. In continuare teme si ,,proiecte,, multe multe si ametitoare, limbaj de lemn si focare de infectie. La mai multi ministri nereprezentativi si needucati, care n-au intrat la predat de muuuult. As pune criteriul asta la numirea prin minister, ISJ-uri si comitete si comisii, directori si sefisori: naveta minimum doi ani, doi copii acasa cu rezultate peste medie in scoala romaneasca si fara plagiat.

  2. Autoritatea cadrului didactic se construiește mai ales prin atitudinea dascălului față de profesia sa. Vorbim de vocație. Dacă aceasta există(cazul fericit), vorbim de capacitatea lui/aptitudinea naturală de a ști cum să scoată aurul din copii. Din toți, fără atitudini discriminatorii.De a putea respecta unicitatea fiecarui copil, de a fi empatic, de a face educație cu maturitate, îngăduință și iubire. Profesorul/învățătorul e motorul educației care ar trebui să se facă în școală. Dedicat profesiei sale, care primează(salariul e pe locul 2) contribuie la consistența societății de mâine. Calitatea de dascăl e misiune și vocație. Care nu e la îndemâna oricui. E o și o alegere asumată care implică o uriașă responsabilitate.

    1. Vocația este foarte importantă, dar fără ajutorul și susținere părinților, față de cadrul didactic, totul este în zadar. Soția mea este cadru didactic și vreau să vă spun că nu are program, așa cum cred unii de la 8 la 12 , pentru că, spre surprinderea unora, trebuie să te pregătești și pentru ziua următoare și pentru săptămâna viitoare s.a.m.d. Salariul, într-adevăr este pe locul doi, dar nu poți să trăiești cu un salariu de mizerie, pentru că pe lângă cele necesare gospodăriei, nu te poți prezenta la școală, în fața elevilor cu aceași haine, care costă. Poate că sunt puțin subiectiv, dar aceasta este situația. Că să nu mai spun că nu trec două luni fără să efectueze un curs de pregătire profesională, majoritatea fiind plătite din același salariu.

  3. Clasică gargară politicianistă: “descoperi” o problemă pe care lumea o cunoaște de vreo 20 de ani, degradarea prestigiului profesorului în societate aici. Treci sub tăcere faptul că umilirea profesorilor este în principal “opera” politicienilor și guvernanților ca tine prin tot ce nu au făcut pentru asigurarea prestigiului profesorului în societate. Le ceri altora să acorde profesorului respectul pe care tu nu îl manifești de tot atâția ani dar îl mimezi acum. Măsurile pe care le propui sunt teoretic bune, dar rămân demagogie fiindcă nu izvorăsc din convingeri și nici din cunoașterea nemijlocită. Nu am auzit vreun politician sau guvernant să facă vreo pledoarie argumentată sau emițională pentru cât de mult respect merită profesorii care ne formează copiii, simplu: fiindcă îi desconsideră de fapt și ei nu știu, orgolioși și egocentrici, ce este recunoștința.

  4. Stimați oameni care lucrați în mediul privat: dacă credeți ca este avantajos în învățământ, nu mai pierdeți timpul și veniți imediat sa lucrați aici. Aveți mult timp liber și salarii mari!

  5. având în vedere că nu are nici o calificare pe bune acesta doamna ministru ,eu zic că ar trebui să tacă că acum ea executa ordinele date de progresiști și sorosisti . are o mie de formări și de titluri și experiența de câțiva ani de educatoare și asta vine și ne dă noua legi!

  6. Sunt destui părinți care vorbesc în termeni jignitori la adresa profesorilor. Este mult mai simplu să dai vina pe profesori decât să recunoști eșecurile odraslei la care contribui și tu prin neimplicare. Oricât de ocupat ar fi un părinte, el trebuie să găsească timp de petrecut cu copilul, un timp de calitate. Cum să vorbească părintele de bine școala și profesorii dacă relația lui cu ele a fost una tensionată. Așa că mai bine le trage o înjurătură, pe care odrasla o pune în aplicare la clasă, prin gesturi obscene.
    Mă întreb, cum de știau înaintașii noștri, oameni simpli de la țară, să cultive respectul și dragostea față de școală și profesori ? Și nu trebuiau sfătuiți de pedagogi și psihologi. Oare nu era vorba de bunul simț, noțiune înlocuită de “barbaria”timpurilor moderne?
    Se impune reintronarea disciplinei în locul anarhiei care domneste în școli. De asemenea reguli ferme pentru cei doi actori ai procesului de învățământ, profesorul și elevul iar cine le încalcă, să plătească.

    1. mai bine ar cere ca și copii sa respecte profesorii dar de ei nu zic nimic. Ar trebui reguli mai stricte pentru elevi. Pentru că oricât de bine i-am educa,legislația și mediul atât de permisiv în școală și societate au făcut din ei niște debusolați nereușind sa mai distingă binele de rău.

  7. ahh si daca le cresc salariile o sa creasca miraculos si calitatea muncii lor?! hai mai terminati cu aberatiile. Traiti din amintiri, salariile nu mai sunt asa de mici, sunt mai mari ca si in privat! 3000 lei ca educatoare e putin ?! Daca cineva s-a hotarat sa fie profesor stia din start conditiile salariale ! Daca impartim salariu la orele efectiv lucrate (scadem vacantele) castiga fff bine. I-a obligat cineva sa lucreze in invatamant???? sau nu sunt capabili sa lucreze in privat ! eu in 31.12 lucrez ca sa poata sa stea ei 2 saptamani acasa !! In privat am auzit un singur principiu, si sunt de acord cu el : nu-ti convine pleaca/ mars in alta parte!!! e valabil pt orice ” sarac” de bugetar.

    1. Ce educatoare castiga 3000? Eu sunt profesor de 18 ani titular si nu castig 3000. De unde scoti aceste scoruri? Un debutant ia 2200 ca ultimul maturator de grajd. Si nu aici e problema cea mai mare. Problema este ca profesorul plateste tot din banii proprii de la pix, hartie, tus, imprimanta pana la naveta, culegeri, manuale(da, manuale, elevii de pregatitoare nu au manuale, am cumparat eu din librarie si fac copii xerox acasa).

    2. Am impresia ca ii tratati pe profesori ca pe niște proletari. Sa fie clar ei sunt reprezentanți ai gulerelor albe,nu trebuie sa apară în fața elevilor îmbrăcați oricum pentru ca ținuta dă prestanță, iar prestanța e o componentă esențială a autorității.Mai mult de atât,un profesor care se respectă investește în cărți pentru a-și slefui cultura generală, este un consumator de artă, stie ca inclusiv călătoriile îl ajută să înțeleagă mai bine elementele de cultură și civilizație ale altor popoare.Toate astea costa bani.

    3. Momentan calitatea muncii este peste salariul oferit.
      Dupa 10 ani in invatamant este greu sa mai pleci, multi au investit bani in cursuri de formare, timp si nopti pierdute pentru a trece examene.
      Dar stai linistit ca cei la inceput de drum pleaca fara sa se uite inapoi, asa o sa ajungem o tara plina de oameni isteti (fix ca tine).

    4. Tocmai datorită atitudinii unora că tine există atâta respect pentru munca profesorilor. Tu probabil mergi cu aceeași blugi toată luna până la muncă și acolo îți tragi salopeta pe tine, profesorii nu fac asta, bani de haine nu primesc și cu 3000 de lei pe lună, nu cred că poți trăi decent.

  8. Doamna ministru, ai predat 100 de ore la clase primare sau gimnaziu sau liceu?
    Dacă da, poate poți emite idei, dacă nu…. lasă pe alții.
    La Galați, la facultatea tehnica, ai fost la cursuri de pedagogie și psihologie?
    ce ai învățat?
    Probabil nimic.
    Ar trebui sa faci plecăciuni în fata dascălilor dedicați, nu în fata unui impostor.

  9. Sigur că da! Atunci când părinții scot o groaza de bani din buzunar pentru meditații, pentru a suplini lipsurile (de tot felul) din cunoștințele pe care le capătă copiii la școală; când contribuie la fondul clasei (este o ilegalitate frecventa, trecută cu vederea de școală, chiar încurajată); când activitățile de la clasa arată o seamă de cadre didactice total lipsite de orice empatie, in aceste situații, c de altfel în multe altele, cu siguranță părinții vor trebui să vorbească foarte respectuos despre profesori! Cu așa miniștri… nu este de mirare că am ajuns in halul acesta!

  10. Stimata doamna, respectul se câștiga ! Atât timp cât rezultatele scolii obligatorii din România sunt cele care sunt, in speta 45% dintre elevii care frecventează zilnic cursurile școlii obligatorii sunt analfabeți funcțional ce respect doriți ?

    1. Formalismul e boala ce macină cancelariile. Ori, niciodată nu se va putea construi o relație solidă, între actorii implicați în Educație, pornind de la această realitate. Cât de mult se bucură birocrații, văzând că îi au pe dascăli la mâna lor! Păcat de banii irosiți in sistem!

  11. Atat timp, cat voi ca si guvernanti nu respectati profesorii, prin salarii nesimtit de mici, mizerabile n o vor face nici părinții…Asta nu înțelegeți voi, guvernul! Profesorii au ajuns,, femeile de serviciu ” ale societății si a sistemului bugetar …👎👎👎👎👎👎

    1. poate profesorii au ajuns resturile societății, nici nu se amintește de ei în niciun fel , niciunde, doar Jigniri la adresa lor de 33 de ani AUD .

  12. Hristos a inviat ! Contractul cu scoala pare a nu fi asumat si de profesorii scolii…sa nu ne mai ascundem dupa deget despre cata pedagogie si corectitudine NU exista in scolile romanesti. Exemple: Profesor 1″Ba, ii dau 10 lui x, ca mi-a dat din ciunga lui sa mananc” Profesor 2 “Lui Y ii dau nota 10 pentru incurajare chiar daca a citit si scris cu zeci de greseli, lui Z in dau nota 9 doar pentru o greseala ca sa nu mai aiba pretentii la nota 10″ Profesor 3 ” Ii dau un 10 lui T ca merge cu mine cu metroul cand venim la scoala!” Profesor 4 “Doar in comunism s-a construit si tot ce e bun in tara asta e datorita comunismului ! ” acestea fiind cele mai simple si evidente exemple… dar ele pot continua fiind de la o foarte cunoscuta si apreciata scoala bucuresteana si pentru care noi parintii trebuie sa “pansam” acasa fiecare dintre aceste derapaje…Profesorii sunt primii care se decredibilizeaza in fata elevilor si parintilor. Cum de asemenea sunt la aceeasi scoala si profesori pe care oricat ar incerca parintii sa ii discrediteze, elevii le recunosc meritele si vorbesc cu mult respect despre acestia, inclusiv in fata parintilor 🙁

    1. E păcat dacă se întâmplă așa ceva la o școală bucureșteană. La noi, ăștia mai fraieri, din provincie, nu e chiar așa. Profesorii au foarte multe probleme, printre care se află și cele referitoare la traiul decent, plătirea ratelor, plătirea facturilor și o vestimentație de la second hand așa ca să nu pară neigrijiți….

      1. La noi astia mai fraieri, din provincie, este exact la fel. Iar parintii au si ei foarte multe probleme (aceleasi pe care le-ati enumerat dumneavoastra), dar in general profesorii prefera sa creada ca toti parintii au bani.

  13. >> Îndemn familiile, de exemplu, să vorbească cu respect despre școală, cu respect despre cadrele didactice

    Absolut epic! Cu ideile astea valoroase Dr. Deca von Luxembourg zisa si Limbaj de Lemn va ajunge presedinte (la asociatia de bloc).

    1. doamne ferește , că demolează blocul analfabeta asta cu salariul ei mare nemuncit și nemeritat pe care îl are acuma .

      1. Draga doamnă lasă pe altcineva să ocupe postul dumneavoastră ca sunteți praf din toate punctele de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației: 73,12% dintre absolvenții de clasa a VIII-a prezenți la Evaluarea Națională 2019 au luat note peste 5. Cel mai mic procent din ultimii 5 ani

Ministerul Educației anunță că a centralizat rezultatele înregistrate la Evaluarea Națională de absolvenții clasei a VIII-a (înainte de contestații), sesiunea 2019. “Situația statistică generală relevă că dintre cei 146.105 candidați…
Vezi articolul

Ministerul Educației vrea să le interzică elevilor să aibă la ei brichete și obiecte ascuțite, la școală, prin modificarea Statutului elevului / Surse: Autoritățile caută o metodă legală prin care profesorii sau paznicii să poată căuta în buzunarele și ghiozdanele copiilor, dacă sunt suspiciuni

Îmbunătățirea cadrului legislativ este primul obiectiv anunțat de ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”, potrivit unui comunicat al instituției. Iar una…
Vezi articolul

DOCUMENT USR a depus la Parlament moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, în contextul plagiatului acestuia. Textul integral al moțiunii “România educată să fure. Sorin Cimpeanu face școala de rușine”

USR a depus la Parlament o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în urma anchetei jurnalistice care arată că acesta a plagiat un curs universitar și acum încearcă amnistierea…
Vezi articolul

ANALIZĂ G4Media.ro: Modificări legislative în cascadă promovate în special de PNL lovesc în plin organizațiile neguvernamentale și descurajează protestele / Societatea civilă cere intervenția președintelui Iohannis

Un șir de proiecte de lege promovate în ultimele luni în special de PNL îngrădește activitatea organizațiilor guvernamentale, limitează organizarea de proteste și descurajează semnalarea cazurilor de corupție în presă,…
Vezi articolul