Ligia Deca: Bursa de merit va fi acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50 pentru anul școlar 2024-2025, potrivit proiectului de Ordonanță de urgență / Este introdusă și bursa de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7

Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto

Ministerul Educației propune modificarea modului de acordare a bursei de merit și introducerea unui nou tip de bursă, începând de anul școlar viitor, 2024-2025. Ligia Deca a anunțat în cadrul primei conferințe de presă susținută în Guvernarea Ciolacu, că luni, Ministerul va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care vor apărea modificări legate de acordarea burselor elevilor la gimnaziu și liceu.

Potrivit proiectului de OUG, anunțat de Ligia Deca luni și care urmează să fie pus în dezbatere publică, bursa de merit va fi acordată elevilor care vor avea media anuală peste 9,50. Bursa de merit va avea același cuantum ca până acum, 450 de lei.

“Pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, iar pentru elevii din clasa a IX-a se va lua în considerare media de admitere la liceu”, spune Ligia Deca în conferința de presă.  

Va fi introdus un nou tip de bursă, cea de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii care vor avea media anuală cel puțin 7. De bursa de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul așa-numitei școli din spital sau la domiciliu.

“Bursele de merit și de reziliență cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământul profesional și dual”, spune Ligia Deca.

Declarația integrală a Ligiei Deca

“În urma feedback-ului primit atât din sistem, cât și din societatea civilă și din partea partenerilor sociali, după aplicarea metodologiei în acest an școlar, am considerat necesar să facem anumite ajustări privind acordarea burselor pentru elevii din școlile din România. Este foarte important de reținut aici aceste modificări despre care vorbim astăzi și pe care le lansăm în consultare publică, se vor aplica începând cu anul școlar viitor 2024-2025. De asemenea, modul practic de acordare a burselor este detaliat în metodologia de acordare a burselor pe care o vom lansa astăzi în consultare publică, alături de proiectul de ordonanță de urgență. 

Așa cum știți, în acest moment, elevii pot beneficia de bursă de excelență olimpică I și II, bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică și bursă pentru participarea școlară a mamelor minore.Toate aceste categorii se mențin în legea învățământului preuniversitar și practic, odată cu noua lege, am triplat numărul beneficiarilor de burse din școlile din România. 

Ordonanța despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă: bursa de reziliență. Scopul acestei burse este de a motiva și elevii care au în acest moment rezultate medii, să progreseze. Este practic o formă de a stimula progresul individual în învățare. Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală 7 și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor. 

De bursa de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul așa-numitei școli din spital sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari, introdus acum atât la bursa de reziliență, cât și la bursa socială. În ceea ce privește bursa de reziliență, pentru elevii claselor a 5-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, iar pentru elevii din clasa a 9-a se va lua în considerare media de admitere la liceu. 

O altă modificare vizează bursa de merit. Conform proiectului, aceasta se acordă tuturor elevilor cu media anuală de cel puțin 9,50. Pentru clasa a 5-a la fel, se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs pentru clasa a 9-a similar, se va lua în considerare media de admitere la liceu. Pentru toți ceilalți elevi se va lua în considerare media anului școlar trecut. Bursele de merit se acordă în continuare și elevilor care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor sau competițiilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educației și elevilor care au obținut medalia de aur sau locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale, olimpice sau la probele olimpice. Bursa de merit va avea același cuantum ca și până acum, de 450 lei pe lună. Bursele de merit și de reziliență cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământul profesional și dual. Se menține astfel măsura acordării burselor pentru primii 30% dintre elevii fiecare fiecărei clase și în continuare, vom încuraja elevii să învețe mai mult, oriunde s-ar afla. 

Doar în situația în care, la nivelul unei clase, bursele de merit și cele de reziliență cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30%. De asemenea, bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență și bursa tehnologică se acordă doar celor care a obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la finalul anului școlar anterior. 

În plus, am prevăzut explicit că în situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de medic, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă

Dintre celelalte modificări propuse, a-și preciza câteva pentru a susține participarea școlară și finalizarea studiilor, am crescut de la 18 la 30 de ani limita de vârstă pentru acordarea burselor sociale pentru elevii din programul A doua șansă sau de la formele de învățământ cu frecvență redusă, neangajați pe piața muncii. 

Pentru susținerea performanței, am introdus prevederea prin care elevii care obțin locurile I, II sau III sau mențiune la Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret să beneficieze de bursă de excelență olimpică I. De asemenea, dat fiind faptul că valoarea burselor acordate în perioada septembrie-decembrie a anului școlar 2024-2025 este deja prevăzut în bugetul anului calendaristic 2024, s-a propus menținerea și în anul școlar viitor, adică 2024-2025, a cuantumului burselor la aceeași valoare ca până acum. Sigur, excepție făcând bursa de reziliență, o să amintesc cuantumurile bursa de merit e 450 lei pe lună, bursa de reziliență 300 lei pe lună, bursa socială 300 lei pe lună, bursa tehnologică tot 300 lei pe lună. Încă o dată, repet, toate modificările pe care le propunem astăzi privind acordarea burselor vor fi aplicate, sigur, în forma consolidată de după dezbaterea publică de anul viitor școlar, adică 2024-2025″. 

Informații de context

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.

Ministerul a cerut centralizarea după ce în presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit, deși au media 1,97, respectiv 4,59. Acest lucru este posibil în noua lege a Educației: noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

Doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc și ei bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus, la Antena 1, că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”.

Secretarul de stat Florian Lixandru a recunoscut în cadrul dezbaterii privind metodologia de acordare a burselor că pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR.

La mai puțin de o lună distanță, același secretar de stat a spus că nu poate să spună “care a fost rațiunea pentru care s-a stabilit în lege ca 30% dintre elevii fiecărei clase să primească burse de merit”.

Amintim că Ligia Deca a încercat să justifice criteriul de acordare a burselor de merit prin „existența unei competiții sănătoase, în interiorul fiecărei clase, pentru primii 30% elevi”, atunci când a fost întrebată la TVR, pe 12 septembrie, despre modul în care vor fi acordate bursele de merit în anul școlar curent.

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit. Asta înseamnă că în fiecare an își vor depăși întâi propriile limite și apoi, evident, vor intra într-un soi de competiție unii cu ceilalți, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România”, motiva Deca.

Edupedu.ro a semnalat încă din faza de proiect al metodologiei că meritul este transformat în mită electorală prin acea decizie.

Psihologul Mircea Miclea, fost ministru al Educației spunea despre bursele de merit sub media 5: Prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea s-a transmis un mesaj că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi.

Exit mobile version