Ligia Deca, despre bursele de merit acordate elevilor cu medii sub 5: Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o notă de trecere

10.495 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministra Educației, Ligia Deca, spune că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”, a spus Ligia Deca la Antena 1. De precizat, noua lege Deca-Iohannis care elimina pragul mediei la acordarea burselor de merit a stârnit controverse încă de la început. Amintim, în presa locală din Prahova și Sibiu au apărut mai multe cazuri de elevi cu medii sub 5 care vor primi bursă de merit în valoare de 450 de lei.

Întrebată despre situațiile apărute în țară în care elevi cu medii sub 5 iau burse de merit, Ligia Deca a recunoscut că această problemă apare dar la clasele a IX-a, din cauza faptului că elevii trebuie să intre la liceu indiferent de media obținută la Evaluarea Națională.

Ministra Educației consideră că problema nu este faptul că elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit, ci “cum ajung copiii la clasa a 9-a să fie repartizați cu note sub o notă de trecere”.

Ligia Deca a mai spus că Ministerul se gândește la programe de tip remedial pentru acei copii care au performanță la Evaluarea Națională “sub un standard acceptabil”.

“Bursa este un instrument, în cazul bursei de merit, este un instrument pentru a împinge copiii să învețe mai bine. Și atunci noi am spus că dacă ne uităm la un colectiv, o clasă, trebuie să îi stimulăm pe cei mai buni dintre ei. Prima treime dintre elevi. Problemele care au apărut și care într-adevăr sunt și în presă, apar la clasa a IX-a unde, fiind învățământ obligatoriu, elevii sunt distribuiți și dacă au note mai mici decât cinci. La alte clase nu apare această problemă, pentru că dacă există o notă sub baremul de trecere nu trece în clasa următoare.

Dar la clasa a IX-a avem această problemă, și eu cred că problema nu este neapărat bursa de merit, ci este cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu note sub o notă de trecere, iar acolo ne gândim inclusiv la programe de tip remedial, adică acei copii care au performanță la Evaluarea Națională sub un standard acceptabil să aibă parte de o intervenție suplimentară ca să ajungă totuși la profilul absolventului”, a spus Ligia Deca.

Ce prevede legea Educației Deca-Iohannis

În noul an școlar, 2023-2024, s-a schimbat modul de acordare al burselor de merit, în noua lege a Educației ce a intrat în vigoare în septembrie.

Acestea nu se vor mai acorda în funcție de un anumit prag de medie, ci vor primi 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Până acum primeau burse de merit elevii care au obținut media anuală generală de la 9,50 în sus.

Informații de context

În presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit deși au media 1,97, respectiv 4,59. Acest lucru este posibil în noua lege a Educației: noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

Doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc și ei bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru explica pe 21 septembrie că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională, iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.

De altfel, pe 26 septembrie, Ministerul Educației a dat instrucțiuni pentru bursele școlare din 2023-2024, printr-o notă oficială: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională.

Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Un alt exemplu dat de Edupedu.ro: la Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, județul Sălaj, 7 elevi de clasa a IX-a, pentru care știm mediile de admitere la liceu, pe baza cărora ei vor primi bursă de merit, conform legii Deca-Iohannis, vor primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar. Mediile lor sunt între 8,05 și 4,52.

Într-o dezbatere publică privind metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024, părinți și profesori au ridicat această problemă a eliminării pragului până la care se acordă bursa de merit.

Citește și:
Un elev cu media 1,97, de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești din Prahova, primește bursă de merit în valoare de 450 de lei
Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10
Pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR, susține secretarul de stat Florian Lixandru
DEZBATERE Burse de merit pentru 30% dintre elevii unei clase indiferent de medie sau după un prag de medie, oricare ar fi acesta?

10 comments
  1. Asta-mi miroase a mita electorala. Nu cred ca bursa aia ajunge in buzunarul elevului care are medie slaba. In general acesti elevi provin din medii cu multe lipsuri unde parintii sunt principalii beneficiari ai acestor stimulente. Cu cine o sa voteze oare acesti parinti anul viitor? De altfel si momentul in care au ales sa faca asta pare gandit.

  2. Miniștrii ăștia din educație au dat concurs pe post: care e mai prost??!! Să o inforneze cineva pe onor ministra că NU EXISTĂ medie de ADMITERE la liceu!!! La lixeu se inrra în ordinea mediilor, pe locurile aferente fiecărui liceu. NU EXISTĂ MEDIE minimă de admitere, de fapt NU EXISTĂ nici măcar examen de admitere, ci examen de evaluare. Of, când mă gândesc la nivelul intelectual al acestui ministru al educației, de fapt al majorității miniștrilor educației din ultimii 80 de ani, nici nu mă mai mir de mediile elevilor!

  3. Nici acum ministresa nu este în stare sa și recunoască neștiință și incompetența, doar ca și le dă pe față de fiecare data cand iese la “vorbitor “. adica matale habar n ai cum se intra de ani de zile la liceele mai slab cotate? adica ești mai habarnista decât te credeam noi? ai facut calculele abia dupa ce ai dat legea de kko și nu mai dai bine la partid? legea aia prin care copilul meu nu mai obține bursa de merit cu media 9.37 și se simte frustrat ca vecinul de la alta școală încasează bursa pt o medie de 6.70? nu deranja daca baremul era, ca si anul trecut, 9.50, deranjează ca ma bate la cap sa il mut intr o școală unde nivelul ii permite să obțină bursa. l am liniștit, spunandu i ca trebuie sa fie competitiv și silitor ca si pana acum, ca nu va mai fi nevoie, ca de la anul vei pica și, sperăm (inconștient), va urca pe scaunul tău o persoană mai responsabilă, mai cunoscătoare a postului și a moștenirii voastre mizerabile.

  4. Deca, demisia!

    Mereu pari surprinsă de realitatea din sistem.
    De ce oare?

    Pt. că NU știi nimic despre sistemul de educație.

    Doar repeți punctajul de la partid.

    1. Bursa medicala si alocatie de hrana pt copii cu Ces nu ar trebui sa fie problema scolii. De ce nu plateste alocatie de hrana CJRAE, institutia care evalueaza 100 de copiii cu CES??? Totul se aruncā in curtea scolilor!!!!

  5. “Cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o notă de trecere” (o intrebare retorica din partea unul ministru).

    – Prin repartitia computerizata, un program de calculator stimata D-na Ministru.
    Ori considerati ca si cei sub 5 au dreptul la repartizatia computerizat (la educatie), ori stabiliti care este limita de medie pana la care un elev are dreptul sa fie repartizat si ganditi alta stategie pentru cei sub 5 la EN. –

  6. Ba da, problema este “Bursa de merit” care se acorda pentru rezultate jenante, conform unor metodologii scase din burta de unii rupti de realitatea din scoli!
    Este groaznic sa spui ca acorzi bursa de merit doar ca elevii sunt inscrisi in colectivul unei clase in care nici scrisul sau socotitul corect nu este stapanit, la clasa a IXa.
    Cum sunt admisi cu media 1 si ceva? Prin metodologie, elaborata de Ministerul condus de doamna Deca!
    Ati trucat sistemul de invatamant ajungandu-se la un teatru absurd, unde cei buni sunt uitati si se stimuleaza mimarea! Acest lucru este valabil si pentru profesori, care isi obtin “gradatii de merit” prin bibliorafturi de hartii irelevante pentru munca grea, la clasa, cu copii cei mai dezavantajati! Se iau hartii pentru excursii in strainatate care acorda si o diploma de “formare sau participare internationala”… Nu stiati, domnilor din minister? Fals, este fenomen de care beneficiaza toti cei “bine vazuti” sau ‘sus-pusi”!
    Traim nu in Romania Educata, ci intro tara a teatrului absurd!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Șefa ONAC: Compania Orange a câștigat licitația de tabletele școlare pentru 3 din cele 9 loturi. Termenul pentru depunerea contestațiilor este 8 septembrie. Pentru celelalte 6 loturi va fi reluată licitația

Câștigătoarea licitației pentru 3 loturi care au împreună 82.826 de tablete școlare este compania Orange, a declarat în exclusivitate pentru Edupedu.ro Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC).…
Vezi articolul

Daniel Funeriu: “Proiectul României educate ne-a adus profesori cu briceagul la beregată în sală de clasă și ne-a adus pentru prima dată în ultimii 18 ani profesori în stradă” / De la declanșarea grevei generale, Klaus Iohannis nu a avut nici o ieșire publică pe acest subiect

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu spune într-o intervenție la TVR+, că principalul responsabil pentru greva din educație este președintele Klaus Iohannis: “Proiectul României educate ne-a adus profesori cu briceagul…
Vezi articolul