Premierul Ciolacu: Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare

11.169 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței de Guvern că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acesta a spus că a avut o discuție cu ministrul Educației, Ligia Deca, și sindicatele din Învățământ: „Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară”.

„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a declarat Marcel Ciolacu.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Agerpres că modificarea Legii educației este discutată la Ministerul Educației pentru a repara „anomaliile” create de bursele de merit pentru 30% dintre elevii fiecărei clase:

„Am discutat la nivelul conducerii ministerului şi acest lucru poate fi remediat doar prin modificarea legii. Legea poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-o iniţiativă parlamentară. (…) Noi am solicitat din teritoriu o statistică pe fiecare categorie de bursă, pe fiecare criteriu, să vedem care este numărul de beneficiari şi, în funcţie de ce vom constata aici, vom propune măsuri de remediere. (…) Suntem în analiză, la acest moment colectăm datele din teritoriu”, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru.

Video la minutul 4:56
Informații de context

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus, la Antena 1, că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”.

În presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit, deși au media 1,97, respectiv 4,59. Acest lucru este posibil în noua lege a Educației: noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

Doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc și ei bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, explica pe 21 septembrie că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională, iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.

De altfel, pe 26 septembrie, Ministerul Educației a dat instrucțiuni pentru bursele școlare din 2023-2024, printr-o notă oficială: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională.

Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Un alt exemplu dat de Edupedu.ro: la Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, județul Sălaj, 7 elevi de clasa a IX-a, pentru care știm mediile de admitere la liceu, pe baza cărora ei vor primi bursă de merit, conform legii Deca-Iohannis, vor primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar. Mediile lor sunt între 8,05 și 4,52.

Într-o dezbatere publică privind metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024, părinți și profesori au ridicat această problemă a eliminării pragului până la care se acordă bursa de merit.

Citește și:
Modificarea Legii educației, discutată la Ministerul Educației pentru a repara „anomaliile” create de bursele de merit pentru 30% dintre elevii fiecărei clase. Florian Lixandru: Am cerut o defalcare pe tranşe de medii să vedem până la ce medie practic s-a putut obţine bursă de merit
Toate școlile vor trimite până luni, 30 octombrie, numărul elevilor care iau burse școlare, pe categorii, în anul 2023-2024 – o nouă solicitare a Ministerului Educației
Noile criterii de acordare pentru bursele de merit „nu încurajează elevii la învățat”, spune președintele Consiliului Județean al Elevilor Caraș-Severin: Nu suntem de acord cu aceste măsuri. Considerăm în continuare că este necesar un prag / Propunerea de acordare a acestor burse pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, indiferent de medie, a fost tot a elevilor din CNE
Ligia Deca, despre bursele de merit acordate elevilor cu medii sub 5: Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o notă de trecere
Un elev cu media 1,97, de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești din Prahova, primește bursă de merit în valoare de 450 de lei
Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10
Pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR, susține secretarul de stat Florian Lixandru
OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială
Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre bursele școlare 2023-2024, publicate de Ministerul Educației / Școala poate cere anchetă socială pentru bursa socială monoparentală, dacă componența familiei nu se poate dovedi prin documentele din Metodologie

25 comments
  1. Asa se intâmplă dacă virgula nu se pone unde trebuie. Personal am interpretat 30% dintre elevii unei clase dacă sunt mai mulți cu medii peste 9.50. Se pare ca statul are bani pt a plăti copiii care merg la școală de dragul de a pleca de acasă, în condițiile în care învățământul mai este și obligatoriu🤔. Vai de noi😤

  2. sunteți niște habarniști de 2 bani în tot ministerul.Functionari corupți dar foarte slab pregătiți,un grup mafiot bine organizat,inculți care așteaptă doar salariul și pensia.

  3. Cei care au făcut legeasi normele de aplicare suntdin categoria celor cu medii sub 2 , cu diplome cumpărate pe bani așa că nimic nu este surprinzător.

  4. așa trebuie dat bursa de merit pe media generală din clasa a 8 a nu pa nota de la evaluare unde sînt 2 materii nu toate materiile.RUȘINE MINISTRO

  5. Doamna Deca ,domnule Lixandru,o faci după cirese si nu este bine !Lăsați pragul de 8 cum a fost până acum 2 ani.Nu mai defavorizați toți repetenți sa ia burse si dupa aceea sa rada de voi pe tik tok.Sunteti incompetenți, plecati si lasati ne!Rusineeeeeee!

  6. Nu se ajungea la aceste discutii daca bursa de merit pentru elevii de clasa a IXa se acorda in baza mediei generale obtinute de elevii respectivi in clasa a VIIIa, criteriu similar cu elevii din celelalte clase. Doamna ministru, in gimnaziu elevii acumuleaza cunostinte diverse(cultura generala) nu se supracalifica in matematica si limba romana(materii din care se sustine evaluarea nationala si pentru care unii parinti fac eforturi financiare pentru a plati meditatii)! Daca vreti sa aruncati in derizoriu celelalte materii, mai bine propuneti dvs(cat mai ocupati functia de ministru) ca in clasa a VIIIa sa se studieze doar matematica si limba romana si atunci sunt de acord cu acordarea bursei de merit in clasa a IXa pe baza mediilor obtinute de elevi la evaluarea nationala. Succes!

  7. Legi făcute în bătaie de joc! Nimeni nu verifica ce semnează. ce se publica. Acum sa se retina banii nemeritati din salariile celor ce au făcut posibila asemenea aberație!

  8. Pana si telectualu’ Ciolacu, salvatorul pensiilor speciale pana in 2060 si mai bine, a inteles ca este o mare prostie.

    Cand o sa-si dea seama ca Deca trebuie sa plece? Dupa ce pleaca dulapu’ ?

    1. Ideea era ca cei care au promovat aberațiile alea, să restituie din buzunar “bursele” date vagabonzilor. Vrei pomeni electorale? Ia desfa-ti buzunarele, fată isteață cu pedigree galbenă, nu faci donații pe banii contribuabililor care plătesc impozite de proști, pentru pensii speciale și pomeni electorale.

  9. Indignat dar penibil!
    A trecut de la fapte la vorbe!

    Păi dacă tot vrea să arate că e indignat cu adevărat de ce nu o demite el pe Deca si pe toti secretarii si subsecretarii de stat care au propus aceasta abomimație numită lege a educației?

    In plus cu ajutorul d-nului Pălărie poate citi si de ce nici avizul juridic nu il primise legea. Acum e ,,desecretizat” e simplu.

  10. Cascadorii Râsului – parcă Deca și Câmpeanu au fost miniștrii mei, nu ai lui Iohannis și Ciucă/Ciolacu!

    Cine i-a numit pe idioți în funcție? Cine a prezentat legi și metodologii care te tâmpesc dacă încercă să le înțelegi?!

    Ciolacule, ia uită-te-n oglindă!

  11. Nu tb vorbit la viitor ci la prezent. OUG de modif a legii si a criteriilor de acordare!!!! Modificarea criteriilor de acordare la cls a 9 a ca la toti ceilalti copii, pe baza mediei de absolvire si prag de peste 9, daca vorbim de merit si acordare fara discriminare a burselor. Directionati banii pt bursele mamelor minore pentru combaterea acestui fenomen, nu pentru recompense pe banii statului. Spalati va rusinea in al 12 lea ceas macar…e tot ce mai puteti face!

    1. Mai este o anomalie. Elevii care obțin locul II sau III la un concurs național intr-un sport olimpic al federațiilor sportive nu primesc bursa de merit desi la categoria lor de vârstă nu pot fi decât elevi, ci doar locul I. Oare știu cei care fac legi cât muncește un atlet pentru o medalie nationala ca mai târziu sa reprezinte România și sa I cânte imnul când la gat poarta o medalie pentru tara lui? Veniți dragi legiuitori pe stadioane unde un copil de 12, 14, 16 ani face antrenamente iarna pe ger, pe vânt, pe ninsoare și sa va felicitați ca dați bursa unuia cu media 1 și ceva și nu unui copil care este al doilea sau al treilea atlet sau judoka, sau înotător al tarii la categoria lui de vârstă. Rușine! Faceți legi care motivează lenea și prostia.

  12. Poate se gandesc si la modificarea legii in ceea ce priveste copiii din ciclul primar, copii ce au performante sportive sau artistice remarcabile la concursuri, dar care nu beneficiaza de bursa.
    Sunt componenti ai unor echipe, ansambluri, etc. care obtin premii, dar doar colegii lor din ciclul gimnazial beneficiaza de bursa, desi eforturile lor au fost comune si premiile au fost obtinute impreuna.

  13. Cine a produs asa prevedere legala, mai mult ca sigur ca a fost in scoala de nivelul acestor elevi care iau bursa pentru nota 2. Doar asa elemente ajung in aceste posturi, de care depinde o tara intreaga.

    Romania educata de Deca, absolventa de spiru si profa de engleza din Craiova.

  14. SUNTETI PENIBILI !!!

    Va bateti joc de noi, de toti !
    Nu e corect sa acordati astfel de burse.
    Nu e CORECT sa schimbati acordarea burselor, in fc de nota de la evaluare !!!

    HABAR NU AVETI DE NIMIC SI DATI LEGI NEGANDITE

    LASATI PE ALTII CARE STIU SA FACA CALCULELE CORECTE !

    Reveniti la acordarea burselor de merit, pentru elevii care absolvit cl a8a, cu media >=9.50, si care si-au dat tot interesul sa absolve cu o astfel de medie, iar acum nu mai pot primi, din cauza ca ati ” gandit” o alta versiune

  15. Poate modificați domn prim-ministru și bursa de excelență, care a eliminat rezultatele obținute pentru Romania și locurile 2și 3 de la Campionatul Național, dar se premiază marile rezultate obținute la Campionatul Județean. Asta da motivație pentru copii, să fac sport extrașcolar, acum cănd ocupăm locul 1 din Europa la obezitate în randul copiilor.

  16. Bine câ se dau burse de merit la medii de 2 iar elevii din loturile naționale primesc aceiași bursă ca și aceștia! România educată, nu?! Așa stimulăm performanța!

    1. Trebuie să fim egali, doamna Maria. Etalonul nu mai este nici măcar media, ci sub medie. Elevul din lotul național este egal cu elevul cu media 5. Trebuia să aplice în viața lui proverbul “Decât codaș la oraș mai bine-n satul tău fruntaș”. Olimpiadă i-a trebuit? A prins doar lotul, dar nu ajuns și la internațional, ghinion! Este în locul greșit și mai ales în momentul greșit, adică în timpul mandatului doamnei Deca, cea care cu siguranță va rămâne în istorie pentru incompetența cu care conduce ministerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 48.000 de copii ucraineni refugiați sunt în România, dar mai puțini de 4.000 sunt înscriși ca elevi sau audienți în școli / Oficial de la București: Guvernul ucrainean nu recunoaște studiile în niciun stat european, lucrăm la rezolvarea situației

47.851 de copii ucraineni refugiați sunt în prezent în România, dar mai puțini de 4.000 sunt înscriși sau sunt audienți în școli, potrivit Raportului privind eforturile și realizările României în…
Vezi articolul

Val de solidaritate cu jurnalista Emilia Șercan: 160 de profesori universitari, jurnaliști și scriitori, între care Gabriel Liiceanu și Adrei Pleșu, pe lista semnatarilor / Lista rămâne deschisă

160 de profesori universitari, jurnaliști și scriitori, între care Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, au semnat un apel la solidarizare cu jurnalista Emila Șercan, transmis redacției G4Media.ro. Jurnalista a denunțat,…
Vezi articolul

UPDATE Consiliul Legislativ contrazice Ministerul Educației: Legile Iohannis intră în vigoare pe 3 septembrie, nu pe 4 / OUG prin care Deca își modifică propria lege ar putea fi neconstituțională, avertizează Consiliul

Consiliul Legislativ contrazice Ministerul Educației în privința zilei când trebuie să intre în vigoare legile Educației. Concret, Consiliul Legislativ transmite că Legea învățământului superior intră în vigoare pe 3 septembrie,…
Vezi articolul

Recomandări pentru “turnurile de fildeș”: Micro-creditele să devină instrumente centrale pentru universități, dacă vor să se adapteze la tendințele europene și să ofere flexibilitate studenților – experți ai Universității din București

Micro-creditele ar trebui să devină puncte centrale pentru “macro-politici educaționale”, dacă universitățile românești doresc să țină pasul cu tendințele europene, afirmă un grup de experți ai Universității din București într-o…
Vezi articolul