Subiectele și baremul de la Istorie – BAC 2023, sesiunea de toamnă. Eseul de la subiectul al III-lea a fost despre constituirea și evoluția statului român modern 

23.632 de vizualizări
Subiectul și baremul de corectare pentru proba scrisă la Istorie, probă obligatorie în funcție de profil, au fost publicate la 15:00 de Ministerul Educației. Candidații la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului au început proba la 9:00, în prima sesiune de corectare digitalizată a unui examen național din România.

Proba la Istorie a fost susținută de liceenii de la profilul umanist, precum și de la filiera vocațională, cu excepția celor de la specializarea învățători-educatoare.

Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă a fost de 180 de minute și s-a calculat imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.

La subiectul al III-lea, candidații au avut să elaboreze, în aproximativ două pagini, un eseu despre constituirea și evoluția statului român modern, având în vedere: 

  • „precizarea unui proiect politic referitor la statul român modern, elaborat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea;
  • prezentarea unui eveniment istoric desfășurat de români în perioada 1857 – 1866;
  • menționarea a două fapte istorice la care participă România în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și a câte unei caracteristici a fiecăruia dintre acestea;
  • formularea unui punct de vedere referitor la politica externă a României în perioada 1916-1920 şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric.”

Subiect Istorie

Barem Istorie

Vineri, 18 august, are loc proba la alegere a profilului și specializării. Proba la Limba și literatura maternă este organizată pe 21 august.

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi comunicate marți, 29 august.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Edupedu.ro a scris despre faptul că scanarea lucrărilor la Bacalaureat i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre profesorii asistenți, care ar fi fost instruiți în dimineața probei, cu documente distribuite pe grupuri de Whatsapp.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat la emisiunea InfoEdu de la TVR Info că erorile și sincopele din prima zi a examenului de bacalaureat au fost „normale” și „ne așteptam să se întâmple”.

„Acum putem ști exact dacă la fiecare subiect, fiecare subpunct al unui subiect, cam care a fost nivelul de răspuns în țară la nivelul unei întregi generații. Iar analizele acestea ne vor fi foarte utile în proiectarea următoarelor acțiuni în acest sens”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educației.

În total, la această sesiune de Bac s-au înscris doar 33.900 de candidați, cei mai puțini din ultimii 18 ani. Potrivit unei analize Edupedu.ro, doi din trei tineri înscriși la Bacalaureatul de toamnă sunt din promoția 2023.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iulian Cristache, ultimul mesaj ca președinte al Federației Părinților: Nu mai faceți meditații cu profesorii de la clasă, nu mai mergeți cu ei la after-school-ul doamnei învățătoare. Vă cumpărați notele și liniștea aparentă. Veți „plăti“ la examene

Iulian Cristache le-a transmis părinților luni, 8 aprilie, într-un mesaj intitulat drept ultimul în calitate de președinte al Federației Naționale a Părinților, că sistemul de învățământ „nu va face niciodată…
Vezi articolul