Toate școlile vor trimite până luni, 30 octombrie, numărul elevilor care iau burse școlare, pe categorii, în anul 2023-2024 – o nouă solicitare a Ministerului Educației

31.380 de vizualizări
Foto: © Konstantin Chagin | Dreamstime.com
Până luni, 30 octombrie, la ora 12, toate școlile trebuie să trimită numărul de elevi care beneficiază de burse în anul școlar 2023-2024, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro. Concret, școlile trebuie să comunice elevii cu bursa de excelență olimpică I, cu bursă de excelență olimpică II, cu bursă de merit, bursă socială, tehnologică și bursele pentru mamele minore.

Iată ce prevede adresa trimisă ieri școlilor de către Ministerul Educației:

„În scopul de a avea o imagine precisă a categoriilor de beneficiari de burse pentru elevi în anul scolar 2023 – 2024, vă rugăm să ne comunicaţi până luni, 30 octombrie 2023, ora 12, numărul de beneficiari pe criteriile și subcriteriile prevăzute în Metodologia-cadru de acordare a burselor și în precizările ulterioare ale Ministerului Educației. Criteriile si subcriteriile urmărite sunt:

1. Pentru beneficiarii burselor de excelență olimpică I: premiul I; premiul Il; premiul Ill; mențiuni la olimpiadele internaționale.

2. Pentru beneficiarii burselor de excelență olimpică II: premii la olimpiadele naționale, altele decât ONSS; premii la competițiile din cadrul ONSS.

3. Pentru beneficiarii burselor de merit: media anuală generală/media de admitere pentru elevii clasa a IX-a, pe tranșe; rezultate la etapele județene ale olimpiadelor, altele decât ONSS; rezultate la etapele județene ale competițiilor din cadrul ONSS; premiile I la competiții naționale școlare, finanțate și nefinanțate; premiile I la competiții naționale extrașcolare, finanțate și nefinanțate.

4. Pentru beneficiarii de burse sociale: venit; un părinte decedat; ambii părinți decedați; plasament; familii monoparentale – părinți divorțați, părinte văduv, părinte dispărut, părinte arestat, curatelă, alte situații; motive medicale; elevi minori din învățământul cu frecvență redusă și programe tip „A doua șansă”; elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.

5. Beneficiari ai burselor tehnologice.

6. Burse pentru mamele minore.”

Informații de context

Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială, potrivit instrucțiunii Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024.

Elevii de clasa a V-a trebuie să primească burse de merit pe baza premiilor de la concursurile și olimpiadele școlare, obținute anul trecut când erau clasa a IV-a, încă din septembrie, odată cu ceilalți elevi de gimnaziu, se arată într-o instrucțiune a Ministerului Educației trimisă în teritoriu marți după-amiază, 26 septembrie, obținută de Edupedu.ro. În documentul cu precizări suplimentare despre modul în care se acordă bursele școlare se mai arată și că o condiție pentru acordarea burselor de merit la clasa a V-a este ca elevii să aibă calificativul Foarte Bine la (FB) purtare pe anul școlar trecut.

Bursele școlare pentru septembrie și octombrie pe 15 noiembrie, a anunțat Ministerul Educației marți, 12 septembrie.

În ceea ce privește bursele de merit la clasa a V-a pe baza rezultatelor școlare, în instrucțiune se arată că elevii vor primi aceste burse din ianuarie 2024 pe baza mediei notelor obținute pe primele două module, adică până la vacanța de Crăciun 2023. Edupedu.ro a semnalat și acest aspect în septembrie: elevii care au început clasa a V-a în această toamnă vor primi primele burse de merit de 450 de lei pe lună abia peste 155 de zile, la mijlocul lunii februarie 2024.

Bursele de excelență se acordă pe tot timpul anului școlar, și în vacanțe. Pentru bursele de merit și tehnologice există o formulă de calcul a sumei primite lunar, în funcție de numărul de zile de școală și zile de vacanță. 

Foto: © Konstantin Chagin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Până pe 20 octombrie, toate școlile vor transmite inspectoratelor școlare lista elevilor care iau burse, pe lunile septembrie și octombrie, și sumele estimate pentru plata lor – document
LISTĂ Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii pot lua bursă de merit sau de excelență în anul școlar 2023-2024 / Este nevoie de o copie a diplomei și o cerere pentru acordare
Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre bursele școlare 2023-2024, publicate de Ministerul Educației / Școala poate cere anchetă socială pentru bursa socială monoparentală, dacă componența familiei nu se poate dovedi prin documentele din Metodologie
OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială
DOCUMENT Elevii de clasa a V-a primesc burse de merit din septembrie pe baza premiilor la concursurile din clasa a IV-a și, din ianuarie 2024, pe baza mediei notelor din primele două module, transmite Ministerul Educației într-o instrucțiune / Condiția: să aibă calificativul Foarte Bine la purtare pe anul trecut
Elevii de clasa a V-a vor primi burse de merit peste 155 de zile și vor afla abia în ianuarie care sunt cei care se califică pentru acestea, pe baza mediei notelor obținute până la vacanța de Crăciun – document
Elevii care sunt în clasa a V-a și care în clasa a IV-a au câștigat premii la concursurile naționale vor primi în acest an școlar bursă de merit de 450 de lei pe lună
OFICIAL Sărbătorile legale se iau în calculul burselor de merit și tehnologice. Exemplu de calcul
Elevii transferați de la o clasă în alta în cadrul aceleiași școli vor primi bursa până la finalul cursurilor/anului școlar, potrivit metodologiei-cadru
OFICIAL Comisia de management al burselor din fiecare școală va fi formată din 3-9 profesori. Care sunt atribuțiile acestei comisii
OFICIAL Regulile noi pentru cele cinci tipuri de burse școlare 2023, publicate în Monitorul Oficial

4 comments
 1. Recomand reevaluarea acordarii burselor in special pt cei de cls a IX a, ei sunt evaluati cu o alta masura.
  Au invatat si in clasa a VIII a, pe rupte unii, si li se ia in calcul la bursa doar media de la EN.
  Va reamintesc stimabila dna…Deca…ca nu au invatat doar romana si matematica in clasa a VIII a, ei nu au neglijat nicio materie…dar dvs…ii nedreptatiti pe cei de la 9.49 in jos la EN.,dar care au avut media cls a VIII a, 9.98….9.87…sau chiar 10 unii.
  Ii puteti privi pe acesti copii???
  Aveti vreun raspuns pt ei??
  Ei nu au fost superficiali….si nu au nedreptatit pe cei de la catedra daca nu erau de romana sau mate, pe motiv ca materia lor nu ar conta…..dvs…in schimb….ii UMILITI.
  Ar trebuie sa va ganditi mai bine tinand cont ca semnale au fost nenumarate.
  V-as spune sa va fie RUSINE….dar ma tem.ca nu stiti ce e aia….dvs stiti doar sa UMILITI.

  CONSULTATI-VA cu persoane competente daca nu sunteti capabila in a lua o decizie….sau….ascultati VOCEA PARINTILOR!

 2. Doamnă ministru Ligia Deca,
  Avem doi copii care învață la Colegii Naționale din capitală și au rezultate foarte bune la învățătură, prin efort personal, lucru suplimentar și timp de joacă diminuat.
  Băiatul a obținut 9,62 media de absolvire a clasei a IX-a în 2023 și 9,57 media de admitere la evaluarea națională in 2022, primind bursa de merit in anii scolari 2022-2023 și 2023-2024, pentru că învață la Colegiul Național Școala Centrală.
  Fata a obținut 9,95 media de absolvire a clasei a IX-a și 9,67 media de admitere la evaluarea națională in 2023, dar nu mai primeste bursa de merit în anul scolar 2023-2024, conform criteriilor aprobate de ordinul dumneavoastra, întrucât a fost admisă la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc.
  Va rog, doamnă ministru, să explicați copiilor mei, această nedreptate, in scris, daca aveți puterea de a face acest gest.
  Liviu Lucian R.

 3. in mod cert,anul asta nu se va face școală.
  Catedrele devin ghișee și profii devin funcționari…cu halat?!
  Nenii și tantile care cer astea nu știu că e vacanta?! că e weekend?!
  avea Divertis o vorbă…știi și la ce te ajuta că știi ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu nu înțelege de ce a demisionat de la Educație, în plin scandal de plagiat: Propria demisie e “nedreaptă, generată de către cei care înțeleg mult prea puțin specificul învățământului superior”

Rectorul Sorin Cîmpeanu spune că propria demisie de la șefia Ministerului Educației este “nedreaptă”. Afirmația vine la 4 zile după ce Cîmpeanu a anunțat că a demisionat “din proprie inițiativă”,…
Vezi articolul