LISTA Peste 3.700 de posturi de profesori și 1.600 pentru cadre didactice auxiliare și nedidactice, cerute de inspectoratele județene pentru începutul anului școlar / Solicitările de suplimentare a angajărilor în școli, grădinițe și în centrele de resurse și asistență educațională sunt puse și pe seama noii legi a educației – proiect

Foto: © Chonlawut Brahmasakha | Dreamstime.com

Majorarea numărului de clase, ca efect al reducerii numărului de elevi care pot face parte dintr-o formațiune de studiu și intrarea în vigoare a legilor educației pe 2 septembrie 2023 sunt motivele pentru care Ministerul Educației solicită Guvernului 5.360 de posturi noi, cele mai multe fiind pentru cadrele didactice – peste 3.700. Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat în dezbatere publică de instituție, proiect despre care Edupedu.ro a scris încă de joi,

„Numărul total de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, inclusiv învăţământul special, centrele judeţene de resurse și asistență educatională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistență Educaţională, este de 302.460 de posturi,” prevede proiectul care modifică anexa nr. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Educației.

Grupa mijlocie devine obligatorie pentru copiii de grădiniță, din septembrie 2023, potrivit legii 185/2020. Tot în acea lege este prevăzută și diminuarea efectivelor de elevi/preşcolari din care se constituie formatiunile de studiu în învăţământul preuniversitar. Adică clasele au mai puțini elevi, precizează autorul proiectului de act normativ.

„În majoritatea unităților de învăţământ preuniversitar se impune o majorare a numărului de formatiuni de studiu la tranziția la un nivel de învățământ superior“, conform documentului.

În nota de fundamentare mai scrie că „Începând cu anul scolar 2023-2024, vor fi date în folosinţă noi spatii destinate desfășurării activitatilor pentru învățământul anteprescolar si prescolar şi ca urmare o serie de unitati de învăţământ au solicitat autorizarea de funcţionare provizorie pentru nivelul de învăţământ antepreşcolar şi preşcolar, forma de învățământ cu program prelungit. Astfel începând cu anul şcolar 2023-2024 se înregistrează o creştere a cererilor de înscriere în învăţământul antepreşcolar şi preşcolar cu program prelungit. Totodată se impune si continuarea procesului de integrare a copiilor/elevilor cu cerinte educationale speciale în învățământul de masă, ceea ce conduce la creşterea numărului de cadre didactice de sprijin.

Astfel, conform planurilor de şcolarizare aprobate, prin care se asigură si creşterea gradului de cuprindere a copiilor cu vârste de 3-5/6 ani în învăţământul preşcolar şi de cuprindere a tinerilor cu vârste cuprinse intre 6 şi 18 ani în învăţământul obligatoriu, dar şi pentru imbunătățirea serviciilor de asistență psihopedagogică, consiliere educationala şi de sprijin pentru un număr mai mare de elevi şi preşcolari din învățământul preuniversitar, inspectoratele şcolare solicită pentru anul şcolar 2023-2024 suplimentarea numărului de posturi din unitățile de învăţământ preuniversitar“.

Cele mai multe posturi didactice cerute de ISJ pentru a fi înființate sunt în București (673) și Timiș (490). De remarcat și judeșul Ilfov, care solicită 400 de posturi noi pentru cadre didactice și 167 pentru auxiliare și nedidactice.

Cererea de noi posturi pentru Ministerul Educației vine în contextul în care Guvernul pregătește măsuri de austeritate și reducerea sau chiar înghețarea angajărilor și salariilor la stat, conform surselor Edupedu.ro și conform discușiilor publice din ultima săptămână. Dealtfel instituția a solicitat peste 9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică o creștere cu 28% față de bugetul primit la începutul anului.

Ministerul Educației a fost unul dintre puținele ministere care au reacționat public la propunerile din proiectul de ordonanță pe care Ministerul Finanțelor îl pregătește pentru a reduce deficitul bugetar. Acesta „a atras atenția asupra faptului că în prezenta ordonanță de urgență sunt introduse o serie de măsuri care afectează funcționarea și reforma sistemului național de învățământ prevăzută în Legea învățământului preuniversitar și în Legea învățământului superior“.

Lista posturilor care se vor înființa prin această HG, pe județe:

Informații de context

Solicitarea suplimentării numărului de posturi vine în contextul în care luna trecută a avut loc concursul de titularizare, cel mai mare concurs de angajare din țară, prin care candidații pot obține un loc pe perioadă nedeterminată în învățământ, dacă obțin peste nota 7.

Însă la nivelul țării există o problemă legată de numărul de posturi scoase la concurs de inspectorate. Sunt multe situații semnalate în țară de candidați cu note mari, chiar și de 10 nu obținut un post de titular, ci de suplinitor, și de multe ori sunt nevoiți să alerge între mai multe școli pentru a-și putea completa norma didactică.

Edupedu.ro a scris despre mai multe cazuri: Trei candidate la Titularizare din județul Prahova, care au luat nota 10, nu au obținut un post pe perioadă nedeterminată și vor fi suplinitoare. În aceeași situație este și Radu Alexandru Dincă, profesor de 10 la Titularizare, dar fără post.

Într-un interviu recent, ministra Educației spunea că știe că mai multe posturi ar putea fi viabile pentru titularizare: “Școlile, mai ales din zonele considerate greu atractive, nu le scot la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: Aici avem o problemă de sistem”, spune Ligia Deca.

O petiție pentru desființarea titularizării pe școală și înființarea, în schimb, a titularizării pe normă, semnată de peste 4.000 de profesori, a fost lansată pe platforma online Declic și este adresată Ligiei Deca, ministrul Educației.

Amintim, reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate a avut loc pe data de 31 iulie. Posturile au fost actualizate după ce săptămâna trecută au început ședințele de repartizare. În zilele de 27 și 28 iulie au fost ședințele de repartizare pentru cei care au luat la Titularizare 2023 peste nota 7.

Cei care vor să fie profesori suplinitori în anul școlar 2023-2024 își depun dosarul în zilele de 24 și 25 august, conform calendarului de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar. Perioada este valabilă atât pentru suplinitorii calificați, cât și pentru cei necalificați. Calendarul concursului de angajare de profesori suplinitori calificați 2023

Salariile în învățământ au fost majorate, în medie, cu 25% după greva generală din mai-iunie 2023, iar potrivit unei ordonanțe de urgență de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie majorate din nou salariile din Educație, cel al debutantului să ajungă la 4.600 de lei net, conform oficialilor guvernamentali.

Foto: © Chonlawut Brahmasakha | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version