LISTA Peste 3.700 de posturi de profesori și 1.600 pentru cadre didactice auxiliare și nedidactice, cerute de inspectoratele județene pentru începutul anului școlar / Solicitările de suplimentare a angajărilor în școli, grădinițe și în centrele de resurse și asistență educațională sunt puse și pe seama noii legi a educației – proiect

17.228 de vizualizări
Foto: © Chonlawut Brahmasakha | Dreamstime.com
Majorarea numărului de clase, ca efect al reducerii numărului de elevi care pot face parte dintr-o formațiune de studiu și intrarea în vigoare a legilor educației pe 2 septembrie 2023 sunt motivele pentru care Ministerul Educației solicită Guvernului 5.360 de posturi noi, cele mai multe fiind pentru cadrele didactice – peste 3.700. Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat în dezbatere publică de instituție, proiect despre care Edupedu.ro a scris încă de joi,

„Numărul total de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, inclusiv învăţământul special, centrele judeţene de resurse și asistență educatională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistență Educaţională, este de 302.460 de posturi,” prevede proiectul care modifică anexa nr. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Educației.

Grupa mijlocie devine obligatorie pentru copiii de grădiniță, din septembrie 2023, potrivit legii 185/2020. Tot în acea lege este prevăzută și diminuarea efectivelor de elevi/preşcolari din care se constituie formatiunile de studiu în învăţământul preuniversitar. Adică clasele au mai puțini elevi, precizează autorul proiectului de act normativ.

„În majoritatea unităților de învăţământ preuniversitar se impune o majorare a numărului de formatiuni de studiu la tranziția la un nivel de învățământ superior“, conform documentului.

În nota de fundamentare mai scrie că „Începând cu anul scolar 2023-2024, vor fi date în folosinţă noi spatii destinate desfășurării activitatilor pentru învățământul anteprescolar si prescolar şi ca urmare o serie de unitati de învăţământ au solicitat autorizarea de funcţionare provizorie pentru nivelul de învăţământ antepreşcolar şi preşcolar, forma de învățământ cu program prelungit. Astfel începând cu anul şcolar 2023-2024 se înregistrează o creştere a cererilor de înscriere în învăţământul antepreşcolar şi preşcolar cu program prelungit. Totodată se impune si continuarea procesului de integrare a copiilor/elevilor cu cerinte educationale speciale în învățământul de masă, ceea ce conduce la creşterea numărului de cadre didactice de sprijin.

Astfel, conform planurilor de şcolarizare aprobate, prin care se asigură si creşterea gradului de cuprindere a copiilor cu vârste de 3-5/6 ani în învăţământul preşcolar şi de cuprindere a tinerilor cu vârste cuprinse intre 6 şi 18 ani în învăţământul obligatoriu, dar şi pentru imbunătățirea serviciilor de asistență psihopedagogică, consiliere educationala şi de sprijin pentru un număr mai mare de elevi şi preşcolari din învățământul preuniversitar, inspectoratele şcolare solicită pentru anul şcolar 2023-2024 suplimentarea numărului de posturi din unitățile de învăţământ preuniversitar“.

Cele mai multe posturi didactice cerute de ISJ pentru a fi înființate sunt în București (673) și Timiș (490). De remarcat și judeșul Ilfov, care solicită 400 de posturi noi pentru cadre didactice și 167 pentru auxiliare și nedidactice.

Cererea de noi posturi pentru Ministerul Educației vine în contextul în care Guvernul pregătește măsuri de austeritate și reducerea sau chiar înghețarea angajărilor și salariilor la stat, conform surselor Edupedu.ro și conform discușiilor publice din ultima săptămână. Dealtfel instituția a solicitat peste 9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică o creștere cu 28% față de bugetul primit la începutul anului.

Ministerul Educației a fost unul dintre puținele ministere care au reacționat public la propunerile din proiectul de ordonanță pe care Ministerul Finanțelor îl pregătește pentru a reduce deficitul bugetar. Acesta „a atras atenția asupra faptului că în prezenta ordonanță de urgență sunt introduse o serie de măsuri care afectează funcționarea și reforma sistemului național de învățământ prevăzută în Legea învățământului preuniversitar și în Legea învățământului superior“.

Lista posturilor care se vor înființa prin această HG, pe județe:

Informații de context

Solicitarea suplimentării numărului de posturi vine în contextul în care luna trecută a avut loc concursul de titularizare, cel mai mare concurs de angajare din țară, prin care candidații pot obține un loc pe perioadă nedeterminată în învățământ, dacă obțin peste nota 7.

Însă la nivelul țării există o problemă legată de numărul de posturi scoase la concurs de inspectorate. Sunt multe situații semnalate în țară de candidați cu note mari, chiar și de 10 nu obținut un post de titular, ci de suplinitor, și de multe ori sunt nevoiți să alerge între mai multe școli pentru a-și putea completa norma didactică.

Edupedu.ro a scris despre mai multe cazuri: Trei candidate la Titularizare din județul Prahova, care au luat nota 10, nu au obținut un post pe perioadă nedeterminată și vor fi suplinitoare. În aceeași situație este și Radu Alexandru Dincă, profesor de 10 la Titularizare, dar fără post.

Într-un interviu recent, ministra Educației spunea că știe că mai multe posturi ar putea fi viabile pentru titularizare: “Școlile, mai ales din zonele considerate greu atractive, nu le scot la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: Aici avem o problemă de sistem”, spune Ligia Deca.

O petiție pentru desființarea titularizării pe școală și înființarea, în schimb, a titularizării pe normă, semnată de peste 4.000 de profesori, a fost lansată pe platforma online Declic și este adresată Ligiei Deca, ministrul Educației.

Amintim, reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate a avut loc pe data de 31 iulie. Posturile au fost actualizate după ce săptămâna trecută au început ședințele de repartizare. În zilele de 27 și 28 iulie au fost ședințele de repartizare pentru cei care au luat la Titularizare 2023 peste nota 7.

Cei care vor să fie profesori suplinitori în anul școlar 2023-2024 își depun dosarul în zilele de 24 și 25 august, conform calendarului de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar. Perioada este valabilă atât pentru suplinitorii calificați, cât și pentru cei necalificați. Calendarul concursului de angajare de profesori suplinitori calificați 2023

Salariile în învățământ au fost majorate, în medie, cu 25% după greva generală din mai-iunie 2023, iar potrivit unei ordonanțe de urgență de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie majorate din nou salariile din Educație, cel al debutantului să ajungă la 4.600 de lei net, conform oficialilor guvernamentali.

Foto: © Chonlawut Brahmasakha | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


11 comments
  1. Angajați mii de profesori dar auxiliari foarte putini. Pai da ca prostul de administrator face de toate cât 3 norme uneori fără m de conducere ca trebuie sa îl ia dna secretara șefa care iese de 7 ori pe zi la cafea sau gradații le date cu zecile la bibliotecarii PUTUROȘI și consilieri care MUNCESC PE RUPTE SĂRACII!!! Se dau gradații la astfel de puturoși care le iau cu 75 de puncte. Dați gradații la administratori 2 PE JUDEȚ ȘI LA LEPRELE ASTEA ZECI????.. Pai au timp de proiecte ca dacă STAI DEGEABA AI TIMP NU?
    OARE CHIAR NU VA ESTE RUȘINE????
    Pleacă lumea din sistem dar am văzut ca vreți sa externalizării TOTUL inclusiv serviciul contabilitate. Mai bine dai afara oameni BUNI și aduci FIRMELE DE PARTID. O TARA DE NERUSINATI!

  2. 3760 de posturi de predare sunt pt toată țara, inclusiv în rural. Acestea oricum apar acum pe site ul titularizare, multe sunt REZERVATE (deci nu puteau fi ocupate în etapele de până acum), toate vot fi ocupate până pe data de 25 august în ședințe publice. Nu vă mai ambalati degeaba, sunt destui oameni CALIFICAȚI, cu note peste 7 la concurs din anii precedenți care le vor ocupa!

    1. Cu alte cuvinte, sunt posturile rezervate pentru DIRECTORI, DIRECTORI ADJUNCȚI, parlamentari, lideri de sindicat (județeni/naționali).

      Dar cică le vor eliberate acum. Păi nu știau cine-i D, DA, etc, până acum?! În școala mea postul rezervat pt director e publicat de la planul de școlarizare, cu orele libere și rezervate. Sau ăștia-s cei numiți din pix acum în toamnă? Ei drăcie.

  3. 5300 de posturi, incredibil.
    Din care 3700 de profesori. Adica din start 3700 de suplinitori si necalificati. Asta a prevazut reforma? marirea nr de suplinitori si necalificati?

    Se pare ca da, avand in vedere ca vor titulatura dupa vreo 7 ani de scoala master si practica ca la medici.

    Tembelii nu se gandesc ca nu au spatii unde sa faca orele cu noi clase, ar trebui in 3 schimburi. Nu s-a facut nici o scoala dupa 2000, doar s-au desfintat dupa 2010 cand au inceput de fapt sa se extinda suburbiile oraselor mari si comunitatile de rromi si sa se reduca unele comune native romanesti.

    Or fi publicate pe site ptr sedintele publice?
    Daca nu le baga acum atunci cand baga asa nr enorm de posturi? cand incepe scoala?
    Ei nu au cadre nici ptr nr actual de ore si clase la unele materii.

    Cu asa oameni sa nu ai nevoie sa faci scoala in romania, singurul avantaj e gratuitatea si ceva pomeni, in rest e zero.

    Iohanul termina mandatul in curand si lasa celui care vine probabil unui pesedist gen geoana de la nato un sistem educational in degringolada puternic politizat si greu de carmuit.

  4. Ar fi frumos sa se fi suplimentat consilierii școlari in scoli…norma lor cf legii este 600 de elevi dar in unele județe nu ținem cont de lege și îndopăm consilierii cu inca 200 sau 300 de elevi asa…pentru sănătatea emoțională a copilului dv…vb reclamei…ne miram apoi că nu funcționează lucrurile…

  5. Câââât?!?Dacă erau 2-3 posturi mai ziceam dar sunt mii de posturi “uitate”?!!Pfuai de mine!!!🤦‍♀️

  6. Deci cum mama lui Ștefan cel Mare ceri suplimentări acum?! Numărul elevilor la clasă (ăla redus, motivul pentru cererea de suplimentări) nu e de anul ăsta, e de anul trecut. 2022-2023 a fost primul an cu 24 de elevi pe clasă la liceu. Acum au aflat?! Păi cum au fost aprobate rețelele și planul de școlarizare prin ianuarie-februarie 2023 dacă nu știu să numere?!!

    Și dacă se aprobă acum, când FRAIERII care au luat post pe unde se găsea nu mai pot alege, și vin din urmă alții cu note mai mici la CNU, cine are prioritate?

    Cei care aprobă așa ceva ACUM, în mijlocul mobilității… își sapă singuri groapa. (Nu se vor aproba, că tocmai a decis C0aLiȚia că se blochează posturi, dar în caz că minunea se întâmplă…)

    E noaptea minții.

    1. Pai sa nu le aprobe, au crezut ca se infrupta ei acum din paharul cu miere.
      Nu e prost cine cere e prost cine da.
      Am inteles ca e invatamantul important dar nici asa nesimtire.
      Pai daca dau posturi noi acuma cine le ocupa? femeile de serviciu? cumuleaza rudele lor norme si posturi ca culmea nu sunt cadre? ce-au facut toata primavara de nu au numarat bine posturile?

      3000 posturi de profesor acum? sunt nebuni cred. Pai ar angaja numai necalificati in asa situatie, adica de fapt ar da ore in plus la rudele smecherilor care nici nu ar merge la scoala (angajatele lui dragnea) plus ca ar cumula unii PCO la greu. Si directorii se vor spala pe maini zicand “pai n-a venit nimeni pe post le-am dat cum am putut”. Un calificat daca vrea sa mearga e picat apoi la examen daca vor.

      Cat a fost PNL la putere nu au cerut nimic, ba au mai si amenintat profesorii grevisti. Va dati seama ca daca noi nu faceam greva atunci am fi stat pe salar echivalent celui din 2009-2010 fara ca ei sa fie interesati de noi sa ne ajute? sunt interesati doar sa ne incurce.

      Am mai trait noi si cu taierile alea de la basescu si cu inspectorii comasati.

  7. Adica dupa titularizare si roncada guvernamentala s-au trezit ca au noi posturi?

    Asta e facatura marca P(D)NL

    Cica asa prevede reforma care intra in vigoare abia in 2029. Adica culmea, noi posturi de taietori de frunza la caini ca noi posturi de profesori cu siguranta nu pot aparea in afara de cele publicate inainte de titularizare ca nu apare din cer o 7 noi clase undeva cu cate 30 elevi sau o noua scoala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
meditații în perioada în care școlile au fost închise

DOCUMENT Elevii vor putea fi mustrați de profesori în fața clasei, ca sancțiune, deși acum este interzis acest lucru. Modificările scrise de Ministerul Educației, pentru sancționarea elevilor, în proiectul de modificare a Statutului acestora

Elevii vor putea fi mustrați în fața clasei de cadrele didactice, potrivit ordinului ce modifică Statutul elevului, document obținut pe surse de Edupedu.ro. Statutul actual prevede că mustrarea elevilor în…
Vezi articolul

Educatoarele, învățătorii și profesorii de gimnaziu și liceu pot participa gratuit la conferința internațională „Teach with Space”, la Universitatea de Vest din Timișoara. Participanții vor interacționa, pe 5 octombrie, cu specialiști și oameni de știință din diferite domenii

Conferința internațională „Teach with Space” pentru profesori are loc în data de 5 octombrie 2023, orele 9.00-16.00, la Universitatea de Vest din Timișoara, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Educatoarele,…
Vezi articolul

SURSE Accesul părinților în incinta școlilor și grădinițelor, permis numai când aceștia sunt invitați, precum și în situații de urgență, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar

Accesul părinților în incinta școlilor și grădinițelor este permis numai în situația în care aceștia sunt invitați, precum și în situații de urgență, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar,…
Vezi articolul