SURSE Ministerul Educației pregătește un proiect pentru suplimentarea cu 5.300 de posturi pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar în școlile și grădinițele din țară, la nici o lună de la concursul de titularizare 2023

16.796 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Ministerul Educației pregătește un proiect prin care să fie suplimentate 5300 de locuri pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar din școlile din țară, potrivit surselor Edupedu.ro. Proiectul a fost prezentat și avizat în ședința de miercuri a Comisiei pentru Dialog Social. “A fost avizat numărul de posturi cerut de inspectoratele școlare din toată țara, adică 5300”, spun sursele Edupedu.ro. Amintim că luna trecută a avut loc concursul de titularizare, la care profesori cu note de 10 au obținut doar locuri de suplinitori pentru că Ministerul nu a scos la concurs suficiente posturi pe perioadă nedeterminată pe anumite discipline. Într-un interviu publicat de Edupedu.ro, ministra Educației Ligia Deca știe situația și recunoaște că “este o problemă de sistem că anumite școli nu scot la concurs posturi”.

Potrivit unui proiect al Ministerului Educației prezentat în Comisia pentru Dialog Social, inspectoratele școlare județene au cerut suplimentarea cu 5300 de posturi în toată țara: personal didactic, nedidactic și auxiliar, fără să precizeze exact numărul de locuri pe județe sau pe categorii.

“Nevoile sunt în primul rând pentru unitățile de învățământ care au suplimentat planurile de școlarizare la clasele pregătitoare, a V-a sau grădiniță și pentru acoperirea unor nevoi cu personal nedidactic și auxiliar în școlile care se confruntă cu o lipsă acută”, spun surse pentru Edupedu.ro.

Proiectul ar urma să fie prezentat și în ședință de guvern pentru aprobare.

Informații de context

Solicitarea suplimentării numărului de posturi vine în contextul în care luna trecută a avut loc concursul de titularizare, cel mai mare concurs de angajare din țară, prin care candidații pot obține un loc pe perioadă nedeterminată în învățământ, dacă obțin peste nota 7.

Însă la nivelul țării există o problemă legată de numărul de posturi scoase la concurs de inspectorate. Sunt multe situații semnalate în țară de candidați cu note mari, chiar și de 10 nu obținut un post de titular, ci de suplinitor, și de multe ori sunt nevoiți să alerge între mai multe școli pentru a-și putea completa norma didactică.

Edupedu.ro a scris despre mai multe cazuri: Trei candidate la Titularizare din județul Prahova, care au luat nota 10, nu au obținut un post pe perioadă nedeterminată și vor fi suplinitoare. În aceeași situație este și Radu Alexandru Dincă, profesor de 10 la Titularizare, dar fără post.

Într-un interviu acordat Edupedu.ro, Ministrul Educației spune că știe că mai multe posturi ar putea fi viabile pentru titularizare: “Școlile, mai ales din zonele considerate greu atractive, nu le scot la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: Aici avem o problemă de sistem”, spune Ligia Deca.

O petiție pentru desființarea titularizării pe școală și înființarea, în schimb, a titularizării pe normă, semnată de peste 4.000 de profesori, a fost lansată pe platforma online Declic și este adresată Ligiei Deca, ministrul Educației.

Amintim, reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate a avut loc pe data de 31 iulie. Posturile au fost actualizate după ce săptămâna trecută au început ședințele de repartizare. În zilele de 27 și 28 iulie au fost ședințele de repartizare pentru cei care au luat la Titularizare 2023 peste nota 7.

Cei care vor să fie profesori suplinitori în anul școlar 2023-2024 își depun dosarul în zilele de 24 și 25 august, conform calendarului de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar. Perioada este valabilă atât pentru suplinitorii calificați, cât și pentru cei necalificați. Calendarul concursului de angajare de profesori suplinitori calificați 2023

Foto: © Fizkes | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


13 comments
  1. dar de nedidactic ce spuneți? nu avem nici 40% din necesar. tragem tare pe cei ce sunt. Și avem pretenții…

  2. D na Boldescu Aurelia,dezinformați. Un profesor cu studii superioare,fara definitivat,dirigenție,și 5%spor vechime are salariu net aprox.3700 lei.Daca aveți 18 ani vechime și definitivat aveți salariul net aprox .4500 lei .Iar,dacă nu aveți definitiva t și sunteți de 18 ani in sistem, sunteți mai mult necalificata ,cu studii superioare fake și nu as comenta .

    1. Dumneata esti intreaga la minte? Ce 4500 de lei net visezi? Am si definitivat si nu sunt o necalificata, sunt titulara de 18 ani cu 9,68. Am facut facultatea la zi, la buget, la o universitate cu traditie din tara. Dumneata dezinformezi ca sa arati ce mult castigam noi, bugetarii prosti si puturosi. Unde ai dumneata, chiar si dupa greva, profesor debutant cu 3700 si definitiv cu 4500 in mana? Ar insemna ca un definitiv a sarit de la 2680 la 4500 in mana. Tu te auzi ce spui??? Prostesti lumea cu grilele in fata? La 4500 abia daca ajunge fara sporuri acum un profesor gradul I de 35 de ani vechime. De sus, de la minister in jos, pe toata linia, se tot incearca prosteala audientei ca profesorul are si drege nu stiu cat. Cand se prezentau salariile prin presa se prezentau cele brute cu tot cu o mie de ani vechime, dirigentie, nu stiu cate sporuri adunate si de la oras si de la tara si de la bucataria de acasa de la ministra. Erau in stare sa adune si ce nu e in lege numai sa le iasa manipularea. Adica eu nu stiu cat castig? Nu-mi vad fluturasul? Trebuie sa-mi spui ‘mneata ca eu castig cel putin 4500 lei ?

  3. Ce-i, mamica? Nu aveti oameni?! Pai la cat i-ati balacarit in greva, ioc oameni. Vor veni tot ciurucurile, vai de copii.
    Asa asigurati voi calitate in invatamant? O sa mai si plecam de buna voie. Ca la ce agenda aveti de implementat, vai de toti. Refuzam sa fim bataia voastra de joc. Asadar, mai suplimentați listele alea ca mai ramaneti fara oameni in toamna. Ne-ati sacrificat indeajuns. Asta va si doriti. Sa vina ciurucurile sa va invete analfabetismul functional la copii.

      1. A fost odată ca niciodată (când am intrat în clasa I acum 40 de ani) când clasele aveau câte 40 de elevi. Noi eram clasa C (mai erau până la F) și eram 39.

        Acum clasele, din fericire, au mai puțini elevi. Stau și mă minunez cum naiba încăpeam toți. Cred că eram mai mici (fizic) și mai înghesuiți, dar nu mai ținem minte lucrurile astea.

    1. 55% din profesori iau peste 6000 lei net cu ce va sacrificați? cu alea 14 ore pe saptamana? voi sunteti analfabeti functional cum sa iasa copii???

  4. Dna ministru, unii directori ar trebui demiși. Un exemplu:
    la concurs avea vârstă aproape de pensionare. A mințit?!
    De ce mai marii din partid iau oferit șansa de a fi director.
    0are era de neanlocuit. Pile, hoții……
    Se putea face ceva corect și de bun simt.
    Mulțumesc.

  5. Dar de ce nu au scos cele 5300 posturi inainte de roncada guvernamentala?

    Si inainte de titularizare?

    Va zic eu, ptr ca acum le scot ca sa le faca probleme cu bugetul celor de la PSD.

    E semn ca invatamantul e condus de PNL care-si bate joc de profesori si imbuiba conducerile si managerii din scoli isj-uri minister si firmele lor.

    Sa se bage acum ministra asta basista sa faca greva singura impreuna cu directorii si inspectorii. :)))) Ptr profesori n-a cerut nici un leut cand era greva in timpul PNL, ba mai si ameninta cu concedieri taiat salariul grevistilor vechimea si altele, acum se plange.

  6. Multe norme și fracțiuni de norme nu sunt scoase ca vezi doamne cer profesorii în ianuarie când se face încadrarea plata cu ora. Ia sa schimbe ministerul metodologia și nici un titular sa nu mai ia plata cu ora decât după 01 septembrie. Sa oblige directorii cei de la isjuri sa scoate norme și fracțiuni de norme. Nu școlile mici, școlile astea mari cu număr f mare de clase.

    1. In 5 ani, niciodată directorul nu m-a întrebat daca vreau ore cu plata. Le-am primit obligatoriu pe lângă norma. Nu m – a intrebat daca le vreau. Iar eu chiar nu le voiam. Dar trebuia sa ascunda aproape o norma prin ore la plata cu ora. Ghici pentru cine
      Pentru el, directorul care facuse reconversie ptofesionala pe orele alea. N-aveti habar cate ore se ascund si cum vin cu miloaga in septembrie tineri in birou. Ore date pe spaga.

  7. Am impresia că unii au vrăbiuțe în creier, care ciripesc non-stop și îi derutează grav.

    Posturile astea noi-nouțe nu apar din neant. Se DESFIINȚEAZĂ din alte părți. Părinții vor să-și înscrie copiii la o anumită școală, nu la cea din cartierul lor, la un anumit învățător, la o anumită educatoare, la unele clase de liceu nu s-a adunat numărul minim de elevi pentru începutul clasei a IX-a, deci nu vor funcționa, caz în care elevii se duc în altă parte, unde clasele sunt formate, deci e nevoie de suplimentare, etc.

    Numărul total de elevi din anul școlar (cohorta) nu s-a schimbat prea mult. Doar că elevii sunt distribuiți diferit față de planurile făcute de școli, inspectorate și minister.

    Din experiența personală, e mare nevoie de personal didactic auxiliar și nedidactic – în special de medici școlari, asistente, consilieri/psihologi școlari, laboranți, bibliotecari, îngrijitoare, etc – dar niciodată nu sunt aprobate posturi pentru că școlile nu au bugete suficiente pentru a-i putea plăti pe toți. Iar mai nou onor PM-ul tocmai a spus că taie 200k posturi neocupate deja prevăzute în organigrame, nu că ar mai crea posturi noi unde e nevoie de ele (nevoie a fost constant, în școala mea n-am avut niciodată personalul menționat mai sus, deși ne încadram la condiții… nu și la buget).

    Eh, vine 1 septembrie. Vom vedea cum trecem peste anul ăsta pre-electoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noile reguli de transport pentru studenți cu 90% reducere la călătorii și abonamente ar putea fi adoptate joi, 7 septembrie, de Guvern. Până atunci, mai mulți operatori feroviari refuză aplicarea legii educației intrată în vigoare

Cel puțin 3 zile fără transport redus pentru studenți, după ce Guvernul întârzie să aprobe regulile de acordare a reducerii de 90%, deși legea învățământului superior care prevede această facilitate…
Vezi articolul

Cursurile online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe net, după ce ministrul „a agreat” aceasta „necesitate” cu partenerii educaționali la o lună de la închiderea școlilor

Cursurile făcute în mediul online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe internet, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Documentul, de tip proces-verbal, enumeră…
Vezi articolul

Universitatea condusă de fostul ministru Sorin Cîmpeanu – trei chemări în judecată în două săptămâni, pentru că nu a răspuns unor solicitări de informații de interes public, anunță jurnalista Emilia Șercan

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV), condusă de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost de două ori chemată în judecată, în ultimele două săptămâni,…
Vezi articolul

Fenomenul Brașov – Alexandru Manda, student la Drept: Ofer sprijin părinților și elevilor care vor să dea în judecată colegiile care au stabilit medie școlară obligatorie în gimnaziu

“Dacă există elevi sau părinți care vor să dea în judecată colegiile, obiectivul procesului fiind suspendarea respectiv anularea regulamentului, mă ofer să le acord sprijinul, pentru că doar ei pot…
Vezi articolul