Măsura corectă luată greșit, la titularizare: Interdicția de a preda un an pentru profesorii care abandonează examenul

16.793 de vizualizări
“Noi trebuie să așezăm o ștachetă a exigenței mai sus la profesori, dacă vrem calitate”. Așa a explicat ministrul Educației decizia luată peste noapte de a-i opri pe cei care au ieșit din examenul de titularizare să mai poată ocupa posturi, ca suplinitori sau la plata cu ora, anul acesta. Ai arătat că subiectele ți s-au părut “cam dificile” anul ăsta și ai zis să încerci la anul. Dar asta nu înseamnă că e “cam dificil” să vii în fața elevilor? Asistăm acum la o mică revoltă a celor care au abandonat titularizarea, cu scopul de a veni la catedră pe altă cale.

Este o măsură corectă, dacă nu cumva profesori care au avut note peste 9 la titularizarile trecute și care nu s-au putut angaja atunci vor fi scoși acum de la catedră, pentru că au ieșit din examen, neștiind noua regulă și gândindu-se că nota din portofoliu e mai mare decât ar fi putut obține la subiectele de acum.

Dar este drept că orice angajator își poate pune orice criteriu de angajare vrea, când vrea, atâta vreme cât nu este discriminatoriu sau ilegal.

Cu ce nu sunt de acord: cu modul 100% lipsit de transparență în care Ecaterina Andronescu ia și aplică deciziile.

Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de titularizare era o noutate pentru ministru? Răspunsul este negativ: în mandatul său de ministru, două ordine au modificat documentul care conține toate regulile de desfășurare a examenului de titularizare:

  • unul în decembrie 2018 pentru a pune metodologia în concordanță cu decizia CCR potrivit căreia profesoarele pot rămâne la catedră până la 68 de ani,
  • al doilea în aprilie 2019 pentru a introduce o inovație juridică – “durata de viabilitate a postului” – în contractele de muncă ale profesorilor titularizați pe articol 253 declarat neconstituțional.

Ar fi putut Andronescu să anunțe chiar de atunci că are zero toleranță la acces pe căi dosite la catedră? Că nu îi va mai accepta la angajare, așa cum s-a întâmplat până acum, dacă au abandonat examenul?

Putea să-i anunțe și în aprilie, atunci când cei care au vrut să se titularizeze pe 253 au aflat chiar în prima zi de înscrieri, direct de la secretariarele inspectoratelor, că vin să își depună dosarele pe o rută care nu mai există.

Sau decizia de ultimă oră a venit ca soluție la o altă problemă decât cea de calitate: problemele financiare ale întregului Guvern? Eliminarea acestor 3.000 de posibili suplinitori înseamnă micșorarea normelor în plată, din toamnă, și majorarea plăților cu ora. Mai ieftin, în final. Acum, în învățământul primar și gimnazial sunt 154.440 de profesori, din care 56.976 în urban și 58.464 în rural, potrivit Institutului Național de Statistică.

Situația este cu atât mai amară, cu cât o aplaudăm acum pe Ecaterina Andronescu pentru un panaceu de care nu ar mai fi trebuit să fie nevoie de 8 ani. Exact atât a trecut de când un alt guvern social-democrat, condus de Victor Ponta, a scos din legea educației articolele care spuneau că angajarea profesorilor se face direct în școală. Nu prin concurs de titularizare la centru, urmat de o ședință publică în care se strigă posturile ca în urmă cu un veac. Paradoxal, tot asta ne promite și Andronescu acum, pentru propria eternă viitoare lege a educației, în cazul colegiilor centenare. A avut ocazia să își materializeze obiectivul acum 8 ani, prin simpla respectare a legii de atunci. Arhivele ne arată că obiectivul în 2012 a fost eliminarea incompatibilităților rector-parlamentar, revenirea la posibilitatea ca pensionarii să poată fi rectori și directori.

Revenind la recenta interdicție de a preda, timp de un an, anunțată peste noapte în cazul profesorilor care s-au retras din examenul de titularizare. Aproape că este oximoronică existența unei astfel de prevederi în metodologie, până acum.

Este o normalitate să fii considerat cu examenul picat, dacă l-ai abandonat. Era o anomalie posibilitatea de a reveni la catedră, nu angajat cu normă întreagă, ci suplinitor, adică la fel ca profesorii care au rămas în examen și au luat note peste 5. Orice angajator are interesul să își angajeze cea mai calificată resursă umană. Iar atunci când alegi modele pentru copii, atunci regulile trebuie să fie brici.

Atâta timp cât elevii care au dat foaia goală la Bacalaureat nu pot fi primiți la facultate, de ce profesorii care au ieșit din Titularizare fără să fi rezolvat subiectele să poată continua să predea?

Așteptăm ca regula să fie pusă în aplicare, pentru că declarații ministrul a făcut în sarabandă de când și-a preluat cel de-al patrulea mandat și până acum. Însă o privire atentă descoperă că majoritatea ideilor au fost imediat abandonate, la cel mai mic semn de disconfort din partea electoratului.

A trecut de prima remaniere, au trecut și europarlamentarele, parcă prinde curaj Andronescu să vorbească din nou și de propriul proiect de lege a educației, care în orice mandat este o piedică împotriva oricărui partid se află la guvernare. Niciun părinte nu-și dorește ca reforma să înceapă cu copilul lui, iar profesorii au prins o rezistență fantastică în fața schimbărilor. A fost calea lor de a se adapta, la adăpostul sindicatelor care au menținut constant cât mai multe neschimbate, dar și în fața atâtor miniștri, încât statistic nu ai de ce să îți faci probleme că o propunere “prea consistentă” va trăi și următorul mandat. Să vedem cât va trăi interdicția la catedră pentru profesorii care abandonează examenul.

 

 


8 comments
  1. Titlul spune tot !un oximoron viabil si acceptabil!Dar ministrul ce nota are la titularizare?Doctorat ?Are ?

  2. Dnul Lită are perfectă dreptate. O anomalie este că sunt absolvenți de facultate profesori -ingineri care după ce au luat ani la rând note de peste 5 la titularizare sunt denumiți la Școli ca: suplinitori! Asta da lege în Educație.
    Iar cei cu 3 ani de absolvire a unei școli s au titularizat, în sistem după ce au mai parcurs ulterior 2 ani prin școli! Bravo!
    Fără a mai spune că au fost căndva zile acum15 -16 ani cred, că se titularizau la limbi străine și informatică cu nota5 . Fără Inspecție Specială la clasă. …..–Bravo!

    1. Am trait acei ani dar niciodata nu au fost titularizari la Informatica cu nota 5.

      Iata un argument pe care il veti intelege: de trei ani au devenit obligatorii orele de Informatica si TIC la gimnaziu- adica pana acum 3 ani nu au fost posturi la tara ca sa fi fost posibila vreodata titularizarea cu nota 5.

      Da, un profesor care a luat o nota intre 5 si 7 nu poate fi decat suplinitor.

      PS: stiu cum este sa ai prima nota pe judet la informatica si sa nu ai post titularizabil, sa lupti cu sistemul. Sunt alaturi de cei care invata, ii sustin si le doresc spor la invatat, data viitoare vor lua mai mult decat 7.

      Ceea ce nu mi se pare, intr-adevar, corect este
      1. trecerea de pe postul de maistru-titular pe cel de profesor-inginer titular prin absolvirea intre timp a unei facultati.
      2. trecerea titularilor de pe o specializare pe alta fara concurs.

  3. Nu este… „o normalitate să fii considerat cu examenul picat, dacă l-ai abandonat.” Pentru că există o metodologie care nu poate fi schimbată oricând. Și un ministru trebuie să respecte legea! Se poate face precizarea în metodologie, dar pentru anul viitor. Înainte de examen s-a prezentat candidaților Procedura operațională de organizare a probei scrise. Iar în metodologie se precizează: „Candidații eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu sunt repartizați pe posturi didactice/catedre în anul școlar 2019-2020.” Cei care s-au retras nu sunt eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Ei au respectat Procedura…:
    „(16) Candidații, care din motive de sănătate sunt obligați să părăsească sala de concurs, pot solicita anularea lucrării. În această situație se încheie un proces-verbal semnat de responsabilul de sală și profesorii asistenți.
    (17) Candidații, care renunță din proprie inițiativă la concurs, pot solicita anularea lucrării, pe baza unei declarații și pot părăsi sala după cel puțin o oră de la deschiderea plicului cu subiecte.
    (18) În situațiile de la alin. (16) și (17) lucrările scrise nu sunt evaluate, iar în statistici candidații respectivi se consideră retrași.”

    Acum suplinitorii calificați pot obține notă de trecere la examenul de suplinire sau au deja o notă de la un examen de titularizare din anii trecuți. Cum pot fi primiți suplinitorii necalificați la concurs de suplinire, iar cei calificați nu? Un suplinitor calificat nu poate da examen la necalificați.

  4. Nu li se anulează dreptul de a profesa. Ar putea fi repartizați in etapa de necalificați şi incadrați ca atare până vor demonstra că au cunoştințe măcar de nivelul notei 5. De-abia atunci se vor pregăti, se vor prezenta şi vor rămâne in sala de CONCURS. Asta da motivație de stat cu burta pe carte.
    Titularizarea e concurs si nu admitere la liceu.

  5. Profesor ai devenit în urma absolvirii unei facultăți și după un examen de definitivat care certifică dreptul de a profesa. Un examen de titularizare nu poate anula un examen de definitivat, este ilegală o astfel de măsură. Umorile și fanteziile unui ministru al educației nu pot călca în picioare legile, chiar dacă pare a fi „cool” și „trendy”, calități la care aspiră doamna ministru al educației.

  6. Nu aveti dreptate, masura nu este corecta si incalca legea, iar androneasca bate campii si ia numai decizii tampite pentru invatamantul romanesc! Este cel mai prost ministru, doar ”genunche” a fost mai prost decat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sunt peste 160 de grădinițe private în București, cu 30% mai multe ca cele de stat. Numărul celor private a crescut doar în ultimul an cu 15%, în timp ce statul nu a mai construit nicio grădiniță nouă în ultimii 24 de ani

Numărul grădinițelor particulare din București a ajuns la 161, potrivit datelor Raportului Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), pentru anul școlar 2020-2021. În anul școlar menționat, grădinițele de stat erau…
Vezi articolul

Consilierul prezidențial Ligia Deca: “platforma educațională ucraineană a făcut lucruri minunate” pentru elevii refugiați, dar “din nefericire înseamnă și că mulți dintre copiii ucraineni care sunt în România nu merg la școli românești. Am vrea să putem să-i folosim mai mult pe profesorii ucraineni care au statut de refugiat pe teritoriul României”

Mulți dintre copiii ucraineni aflați în România nu merg, “din nefericire”, la școli din România, chiar dacă acestea le pun la dispoziție educație în limba ucraineană, deoarece ei optează pentru…
Vezi articolul

Familiile vor putea angaja bone în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și părinte, potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern / Amenzi între 2000 și 6000 de lei pentru cei care nu realizează dosarul personal al bonei

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea și completareaLegii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, aprobat în Guvern astăzi, bonele vor putea fi angajate nu doar prin agenții ca până acum,…
Vezi articolul