Ministrul Educației, în scandalul burselor de merit: Dacă în România avem mai mult de jumătate elevi de top care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stăm mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA. Meritul trebuie să fie într-un sens corect

7.940 de vizualizări
Foto: © Kusmina Svetlana | Dreamstime.com
53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50“, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu lasă de înțeles că sunt prea mulți elevi cu note mari, în special într-un an în care școlile au fost afectate de pandemie.

“Dacă dumneavoastră și elevii din România mă conving pe mine că starea învățământului din România este atât de bună încât 53 la sută sunt elevi de top, i-aș ruga să se uite în Franța în Germania, SUA, cam câți elevi sunt catalogați ca fiind elevi de top. Mai mult de jumătate? Păi, dacă avem mai mult de jumătate elevi de top de geniu, care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stăm mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA. Nimeni nu are peste 50% de studenți de top. 347.000 de elevi înseamnă 1 elev din 4, sau 25% dintre elevi, care primesc burse de merit. 

Bursele de performanță și merit sunt pentru cei mai buni. Stimulăm competiția și învățarea. Pentru toți ceilalți există burse sociale, de studiu, profesională, ‘Bani de liceu’. Există burse pentru toată lumea. Meritul trebuie să fie într-un sens corect. Nu putem da curs acestei cereri de a acorda burse de merit pentru peste jumătate dintre elevii României. 

Nu voi fi adeptul principiului comunist: dați mai puțin să ajungă la toată lumea. Să revenim la bursele de merit de 6 sau 8 lei pe lună? Nu am să fac asta“, a mai spus Cîmpeanu.

În 11 octombrie s-a consultat și cu părinții și elevii în privința majorării valorii mediei de la care elevii pot primi burse de merit – detalii, aici.

Reacția lui Sorin Cîmpeanu vine după ce Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov l-au acuzat că a tăiat bursele “a peste 700 000 de elevi“, prin ordinul care prevede modificarea mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8.50 la 9.50.

Anterior intervenției de la postul de televiziune Antena 3, ministrul a trimis un comunicat de presă în care sublinia că nu a scăzut numărul beneficiarilor burselor de merit – pe larg, aici.

Cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de 3 ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020. Întrebare: UNDE este «tăierea» numărului de beneficiari ai burselor de merit?”, scria ministrul Educației.

Întrebat despre elevii nemulțumiți pentru că nu se mai încadrează în plafonul de 8.50 medie maximă pentru bursă de merit, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus: “Să învețe și meargă la școală. Au și burse de studiu“.

Valoarea burselor acordate de ministerul Educației:

  • Burse de performanță – 500 de lei
  • Burse de merit – 200 de lei
  • Burse de studiu – 150 de lei
  • Burse profesionale – 200 de lei
  • Burse Bani de liceu – 250 de lei.

Foto: © Kusmina Svetlana | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. De ce nu tăiați mai întâi din salariile profesorilor carora le e lehamite sa predea!! Aveti directori de școli care au dat examen si au picat la proba scrisă, si totusi le-ați investit in functia de director!!
    Din cauza atâtor profesori incompetenți si a programei școlare incomplete noi plătim mii de lei pentru un copil pe meditatii!
    Unde va este bunul simt??

  2. Adevărul că sunt profesori la unele materii care dau note de 9 și 10 pentru a nu strica media copiilor. Sunt materii mai puțin importante. La materiile de baza in perioada de online s-au luat note mari pentru că nu există o verificare corecta o copiilor. S-au dat teste, iar copiii au copiat sau au fost ajutați chiar de părinți, neexistând posibilitatea urmăririi de către profesor a tuturor copiilor. Mai sunt profesori care predau pe repede-înainte, iar unii copii nu înțeleg nimic și mai ales în online rămân cu lipsuri. Dacă nu ar face pregătire în particular ar fii dezastru. Nu mai zic de acei profesori care predau materii importante (matematica, romana, fizica) și mai sunt și directori. Aceștia mai au și alte treburi, nu vin la ore sau vin pe la jumătatea orei, predau ca sa fie cu materia la zi, dar de lucrat cu copiii efectiv nici nu se pune problema. Și normal copiii au lipsuri. Deci directorii care predau materii importante ar trebui sa nu aibă norma didactică. Sa se ocupe de dotarea scolii și nu pe buzunarele părinților.

  3. Dacă tot faceți comparații de genul acesta , domnule Ministru, de ce nu comparați și salariile profesorilor din Franța , Germania, etc.???!!!
    Aici este vorba doar de jocurile voastre politice , MURDARE, care se văd cu ochiul liber, ,,stimați guvernanți “!!!
    Facturi mari, cheltuieli mari, prețuri mari, rate mari, scumpiri peste scumpiri !!!!!
    CÂT SE POATE???!!!! NU AVEȚI PIC DE MILA PENTRU POPORUL ASTA SI ȚARA ASTA!!! CU TOȚII!!! Stiti doar sa va favorizați , prin legi, ordonanței , restricții , taxe mari, impozite crescute , etc., doar pe d-voastră și familiile d-voastră !!! Și sa va puneți economii deoparte !!! Cât mai multe !
    RUȘINE ! RUȘINE!
    Pana acum a fost bine !
    VI se pare sa oferiți sume prea mari pentru copiii care merita ??? Sau ca sunt prea mulți??? Și atunci v-a venit ideea sa-i mai rariti!!! Nu va este Rușine!???
    Ce burse au cei din alte tari și ce bănuți primesc copiii noștri??!!!! Va spun, dacă nu stiti, sa nu pățiți ca Chitu, 100 lei/luna , adică 30 zile lucrătoare , fără sâmbătă și duminica, dacă nu au absente! Ce alocații au copiii din alte tari și care sunt alocațiile copiilor noștri????!!!! Va spun eu: 214 lei/luna! O mizerie!!!
    Ce salarii au profesorii din alte tari și care sunt salariile la noi in țara!???? Va spun eu : vechime 10 ani, GR II, – 3100 lei net, cu un copil in întreținere + 1100 lei rata la banca + facturi!!! Faceți un calcul cât îmi rămâne ca sa mai trăiesc de la o luna la alta??!!!

    As dori ca acest mesaj sa ajungă unde trebuie!!! Dar mi-i Ca tot degeaba!!!
    Ăștia nu dau 2 lei pe noi!!!!
    Așa cum ați făcut cu petiția , ….ați aruncat-o la gunoi, la fel faceți cu noi toți și cu tot ce se întâmpla in țara asta! Lege pentru Scoala on line !!!
    Doar ca sa aveți acoperire in caz ca… Unde S-a văzut așa ceva!
    La noi Scoala on line, in alte tari – Scoala fizic !!!!
    Cum așa???!!!!
    Va bateți joc!!!! Pana când!!! Ce vina au copii????!!! Nu mai zic de bătaia de joc cu cornul și laptele ! De 5 lei!!!! Când o primesc , când nu !!! Și e bătaie de joc! Nici câinii ni mănâncă așa ceva?!!!
    Mâncați voi!!!
    Dar întrebare : atunci când elevii nu primesc laptele și cornul , ei trebuie sa primească bani, reprezintă hrana lor asigurata de stat!!! Nu e întâmpla asta!!!
    Foarte , dat foarte mulți copii vin la Scoala doar pentru ca știu ca vor primi lapte și corn!!! Și poate doar atât mănâncă in ziua aia!!! Suntem in pragul sărăciei și a disperării!!!!
    Și nu mai zic de pensii și salarii!!! Care au rămas ,,înghețate” de vreme buna!!!
    Pai !!! Înaine sa vorbești și sa iei decizii in dezavantajul nostru , al cetățenilor, venind cu ,,ARGUMENTE “ ieftine , gândiți-vă ca este un Dumnezeu !!!
    Și e unul pentru toți !!! Doar in el mai aven nădejdea și speranța!
    NU VA PBATETI JOC DE ȚARA SI COPII!
    LĂSAȚI ȘCOLILE DESCHISE SI NU ÎNCĂLCAȚI DREPTUL LA EDUCAȚIE SI LA SĂNĂTATE SI LA VIAȚA!!!
    Nu sunteți voi Dumnezeu și nici Zei Nemuritori!!!

    1. Mă ionica..te vad tare supărat pe salariul tau de vreo 6200…nu vrei tu să îți depui demisia și să mergi unde ești “apreciat” la adevărata ta valoare? ..
      Nu de alta dar la ce salariu ai, clești cam supraapreciat când scoți 60% analfabeți…40% analfabeți funcționali și 20 care nu termină scoala deloc…
      Vezi mă poate te cheamă aia din Franța și Germania cu care vrei să îți compari salariul, dar te cheamă la spălat pe jos, că de nulități ca voi ce produc “rebuturi ” peste 50% nu are nimeni nevoie. Ai minimul de bun simț și vede.ti lungul nasului și abia când ajungeți cu rata analfabetismului la ratele țărilor de referință, abia atunci să aveți tupeul sa comentați de salarii.

  4. Dom’le ministru, daca ai concluzionat ca “53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50” si tot ce gasesti sa faci e sa tai numarul de burse esti un incompetent.
    Nu te deranjeaza ca evaluarea este incorecta, ca sistemul pe care il conduci e viciat… te deranjeaza doar ca ti-au crescut cheltuielile…

  5. Domnul Ministru Sorin Cimpeanu are perfecta dreptate daca vorbea in tarile pe care le enumera ca nu sunt elevi de top, dar cum dumnealui incaseaza pe laga salariu inca 7 sau 8 retribuții de la Consilii de Adminiratie, Parlament fiurne si bonus o pensie dpeciala il va astepta la retragere!
    Este nefireasca motivarea peste media 8,50, ar trebui stimulata elita si apoi cautat si aplicat un stimulent pentru elevii care performeaza la nivel mediu, dar se poate la fel cum Parlamentul are aproape 1000 de aleși!

  6. Bai Campene daca tu te lauzi ca evaluarea e irelevanta, ca sunt prea multi premianti si pe de alta parte constatam cresterea analfabetismului functional, unde e adevarul, si atunci cu ce se mai justifica tot sistemul asta educativ, pentru ce sunt platiti profesorii, directorii, inspectorii. In orice domeniu angajatul ia leafa facand ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ Planul de Acțiune Garanția pentru Copii are 59 de măsuri preluate integral din Planul operațional al Strategiei Naționale „Copii protejați, România sigură” 2022-2027, pusă în dezbatere publică pe 6 mai de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, potrivit europarlamentarului Dragoș Pîslaru

„Planul de Acțiune Garanția pentru Copii, pus în dezbatere publică de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, necesită îmbunătățiri considerabile. A fost redactat fără consultarea societății civile, nu…
Vezi articolul

Studenții de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) vor face cursurile și seminarele online în semestrul al II-lea / 66% dintre studenții de la licență și 91% dintre masteranzi doresc să rămână în online, susține rectorul SNSPA

Studenții de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) vor face toate cursurile și seminarele online în cel de-al doilea semestru al anului universitar 2021-2022, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

BREAKING Ministerul Educației va face denunț penal în cazul anunțurilor false de reîncepere a anului școlar, distribuite pe rețelele de socializare: Organele abilitate să identifice persoanele vinovate pentru distribuirea unor înscrisuri false

Ministerul Educației anunță că va face denunț penal în cazul anunțurilor false de reîncepere a anului școlar, distribuite pe rețelele de socializare. “Organele abilitate să identifice persoanele care se fac…
Vezi articolul