Ministrul Culturii anunță o anchetă, după ce un ziar de propagandă pro-rusă, legionară și antisemită a fost distribuit la un spectacol al lui Dan Puric, la Teatrul Național București: „Nu se poate face propagandă pe întâia scenă a țării și acest lucru va fi pedepsit”

1.529 de vizualizări
Sursă foto: Pixabay
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că a trimis Corpul de Control al ministerului la Teatrul Național București (TNB) după ce, duminică, 27 martie, a fost distribuit în sală un ziar de propagandă cu mesaje pro-Kremlin, legionare și antisemite, la un spectacol pus în scenă de actorul Dan Puric. Incidentul a fost semnalat de mai multe persoane pe rețelele de socializare.

Întrebat la Digi24 dacă directorul TNB, Mircea Rusu, știa de distribuirea materialului, Romașcanu a răspuns: „Dacă se dovedește că managementul teatrului a avut cunoștință de așa ceva, măsurile vor fi luate rapid”. El a adăugat că „nu se poate face propagandă pe întâia scenă a țării și acest lucru va fi pedepsit în funcție de ceea ce va rezulta în urma investigației” și că, personal, nu vrea să fie acuzat că ține partea unui putinist. Inițiativa, spune ministrul, i-ar fi aparținut unei persoane „din redacția acelei publicații, care se ocupă de marketing”.

Este vorba de ziarul Certitudinea, care ar fi fost așezat la spectacolul de duminică pe scaunele spectatorilor, scrie culturaladuba.ro. Pe coperta publicației este un articol intitulat „Nu există urme de fonologie semitică în limba română”, însoțit de fotografia „coordonatorului spiritual și moral”, Mihai Eminescu. Pe prima pagină a ziarului se mai vede și trimiterea către un text despre „planul de acțiune elaborat de colonelul Ion Antonescu”.

Publicația Certitudinea se prezintă drept „proiect cultural” menit să promoveze „demnitatea de a fi român”, iar „membrii redacției” îi includ, printre alții, pe Vasile Alecsandri, I.L. Caragiale sau George Coșbuc. Mai mult, printre colaboratorii actuali se numără chiar Dan Puric, la spectacolul căruia a fost distribuit controversatul exemplar. De asemenea, lui Puric i se alătură președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, actorul Florin Zamfirescu sau profesorul Florian Colceag, cunoscut susținător al partidului AUR, scrie culturaladuba.ro.

Romașcanu: „Dacă se dovedește că managementul teatrului a avut cunoștință de așa ceva, măsurile vor fi luate rapid”

„Dan Puric a avut un spectacol într-o sală închiriată de la TNB, spectacolul nu a fost al Teatrului Național București. Din nefericire s-a întâmplat un lucru absolut inacceptabil ca cineva să distribuie materiale de propagandă, este interzis să se întâmple așa ceva, nu poți să o faci, cu atât mai mult cu cât tipul acela de material este fundamental împotriva valorilor României de astăzi. În acest moment există, înțeleg, constituirea unei comisii administrative, se va face și o plângere la Poliție și va pleca și Corpul de Control al Ministerului Culturii la Teatrul Național să vedem ce s-a întâmplat exact acolo. Vreau totuși să facem o distincție între declararea apriori a vinovățiilor, pe care eu nu o voi face niciodată, și așteptarea rezultatelor unei anchete. Dacă se dovedește că managementul teatrului a avut cunoștință de așa ceva, măsurile vor fi luate rapid”, a spus Romașcanu la Digi24. Declarațiile pot fi urmărite de la minutul 15:30 în video-ul de aici.

Întrebat dacă nu este o problemă că managementul teatrului nu ar fi știut de distribuirea de materiale extremiste în incinta clădirii, Romașcanu a răspuns: „Poate fi o problemă, vom vedea în momentul în care va fi această anchetă administrativă”.

„Repet, a fost un spectacol pe o scenă închiriată, nu este un spectacol din stagiunea curentă a TNB, putea fi confundat cu orice acel ziar, cu un caiet, un program. Din nefericire, cineva și-a permis împotriva legii să facă această distribuție și vom vedea cine”, a spus ministrul Culturii.

Întrebat dacă are indicii vizavi de cine ar fi putut orchestra distribuirea respectivei publicații, Romașcanu a răspuns: „se pare că este cineva din redacția acelei publicații, care se ocupă de marketing și care a făcut un lucru, crezând că îl face bine”.

Întrebat dacă este bine ca scena TNB să fie închiriată oricui și pentru orice fel de spectacol, Romașcanu a spus că „în primul rând nu vreau să fiu acuzat că țin partea unui putinist. Spectacolul pe care l-a susținut Dan Puric a fost de ziua teatrului, despre marii oameni ai teatrului românesc, înțeleg că nu a avut niciun fel de derapaj acolo. (…) Chiar cred că în afară de această nenorocită de distribuție de material, care va fi penalizată cu cea mai mare duritate, în rest lucrurile au fost ok. Din punctul meu de vedere, nu se poate face propagandă pe întâia scenă a țării și acest lucru va fi pedepsit în funcție de ceea ce va rezulta în urma investigației”.

Florin Negruțiu: „Dan Puric, din prezența lui publică, poate fi considerat reprezentant al propagandei putiniste în România?”

Romașcanu: „Nu pot face eu asemenea evaluări, este un lucru pe care puteți să-l interpretați în ce cheie credeți că este mai apropiată de adevăr.”

Negruțiu: „Dar puteți face dinstincția între Dan Puric care este într-un fel până pe scările TNB și Dan Puric pe scena TNB? Uitați, vă dau niște citate din Dan Puric: România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o țară prietenă. Într-un interviu din 2016. În pregătirea spectacolului din 27 martie spune: În Ucraina are loc un scenariu criminal la nivel mondial. Deci cumva nu Putin este vinovat că a intrat cu tacurile într-o țară vecină, ci este un scenariu la nivel mondial. În condițiile astea, a permite unui astfel de propagandist al Rusiei pe prima scenă de teatru a țării este un lucru bun din punctul dumneavoastră de vedere?”

Romașcanu: „Este o decizie de oportunitate artistică pe care nu o are Ministerul Culturii. O să am o discuție cu domnul manager general și o să vedem”.

Negruțiu: Care este oportunitatea artistică aici?

Romașcanu: „Un angajat joacă în Livada cu vișini, este o chestiune de propagandă sovietică? Nu știu. Din punctul meu de vedere, aceasta este o decizie de oportunitate artistică a managerului și vom avea această discuție.”

Ministrul a mai precizat că, din ceea ce i s-a spus, managerul teatrului nu știa de prezența acelui material.

„Nici în teatrul național și în nicio instituție a Ministerului Culturii nu este permis să se facă propagandă de niciun fel, cu atât mai puțin propagandă împotriva intereselor României”, a mai spus Romașcanu.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Un student exmatriculat de la Facultatea de Drept, din grupul celor 45 care ar fi copiat la examen, va fi reprimit la cursuri după ce Tribunalul Constanța a suspendat decizia Universității București în cazul său. Decanul facultății: E o decizie provizorie

Tribunalul Constanța a decis suspendarea deciziei de exmatriculare a studentului Florin Alexandru Cartoafă, potrivit deciziei publicată pe portal.just.ro. Cartoafă este unul dintre cei 45 de studenți exmatriculați pe 2 martie…
Vezi articolul